Meccsváró: DVSC-TEVA – DVTK

Szombati ellenfelünk, a DVSC-TEVA elődje 1902. március 12-én jött létre Egyetértés Football Club néven. 113 éves történelmük során 7 bajnoki címet, 6 Magyar Kupa és 5 Szuperkupa győzelmet tudnak felmutatni. 2010-ben Bajnokok Ligája, 2011-ben pedig Európa Liga csoportkörben szerepeltek.

Az utóbbi években elért kiemelkedő eredményeik ellenére talán joggal mondhatjuk, hogy az idei szezonban “csak” a középmezőny elejéhez tartoznak. Az eddig lejátszott 14 mérkőzésükön ötször nyertek, hatszor döntetlent játszottak, három alkalommal pedig vesztesen hagyták el a pályát. A gólarányuk  21:14, amit jelentősen megdob a Békéscsaba ellen szerzett 7 találatuk. Ez bajnoki meccsen a legtöbb az idei szezonban.

10553901_879959955397074_701872821696211948_oA Debrecen 5. helyével szemben mi a 9. helyen állunk, -10-es gólkülönbséggel. Ez alapján akár azt is mondhatnánk, hogy a szombati mérkőzés “országos 1-es”, azonban az utóbbi 5 fordulóban elért eredményeket figyelembe véve (ami alapján talán hiteles képet kaphatunk egy-egy csapat aktuális formájáról) elmondhatjuk, közel sem olyan veszélyes ellenfél a jelenlegi Loki. Döntetlent játszottak a Paks, Újpest, Felcsút, Honvéd négyes ellen, ráadásul úgy, hogy ezeken a meccseken összesen három gólt lőttek. A Békéscsaba ellen persze kiszakadt a gólzsák, kérdés, vajon melyik a debreceniek igazi arca ? Ha ezt a kiemelkedő mérkőzést nem számoljuk, és 13 találkozó szerzett góljait átlagoljuk, azt láthatjuk, hogy a magyar szinten jó nevű csatárokkal felálló Loki meccsenként 1,08 gólt szerez, tehát gyakorlatilag annyit, mint mi. A nagyobb különbség a kapott gólok számában keresendő, a debrecenieknél ez a szám 14, nálunk pedig 25.

Sajnos az utóbbi években nem sokszor jöttünk ki sikeresen a DVSC ellen vívott párharcokból. Legutóbb bajnoki meccsen 2009-ben tudtuk őket megverni, azóta a mérleg 10 találkozón 7 Debrecen siker és 3 döntetlen.

Eddig utolsó egymás elleni mérkőzésünket augusztus 15.-én vívtuk Miskolcon, ahol a Loki 2-0-ra nyert. A gólokat Balogh Norbert, és a korábbi diósgyőri hátvéd, Máté Péter szerezte.

Mire számíthatunk most ?

11834802_953635274696208_846248186094308820_oA debreceni védelem stabil lábakon áll. A korábbi válogatott kerettag Lázár Pál hiányában a jobbhátvéd vélhetően az a Jovanovic lesz, aki Okukához hasonlóan jobboldali védőként és támadóként is bevethető. Azonban Kondás Elemér az elmúlt fordulókban többször meglépte azt, hogy a veterán Mészáros Norbertet vezényelte a védelem jobbszélére. Ha ez szombaton is így lenne, egy gyors balszélsővel ezen az oldalon lehetne keresnivalónk. Amennyiben utóbbi valóban jobbhátvédként fog játszani, akkor a két centerhalf valószínűleg Dusan Brkovics lesz, és az a Máté Péter, akinek diósgyőri időszakáról bennem leginkább öngóljai maradtak meg. A balhátvéd az a Korhut Mihály lesz, aki (véleményem szerint) a ferencvárosi Christian Ramírez mellett jelenleg az NB1 legmegbízhatóbb balvédője.

A középpályán Varga, Zsidai és Tisza szerepelhetnek. Előbbi kettő feladata elsősorban a támadásaink szűrése, utóbbié pedig a debreceni támadások szervezése lesz. A védekező középpályások feladata az utóbb években megváltozott. Manapság egyre több edző használ ezen a poszton Elek Ákos-féle “box to box” középpályást, akinek a feladata bejátszani a teljes pályát. Ezeknek a játékosoknak meg kell osztaniuk a figyelmüket/energiájukat a támadás és védekezés között. Varga és Zsidai azonban elsősorban a védekezésre koncentrálhatnak, ami talán a legfőbb oka a kevés debreceni kapott gólnak.Tisza Tibi játsszon akár Újpesten, akár Debrecenben, ellenünk mindig felszívja magát. Remélhetőleg ez a sorozat holnap megszakad.
(Szerk.: Mint idő közben kiderült, Varga és Zsidai sérülés miatt kihagyják a találkozót, helyüket Bódi és Szakály vehetik át.)

A támadósor összeállításánál magyar szinten jó nevek állnak Kondás Elemér rendelkezésére. Balogh Norbert, Kulcsár Tamás, Castillion vagy Sidibe mellett már pályára küldheti régi-új csatárukat, a korábbi többszörös magyar gólkirályt, Adamo Coulibaly-t is. A debreceni csatárokról mindenekelőtt azt érdemes megemlíteni, hogy kivétel nélkül nagyon fizikális, magas és erős játékosok. Fizikum tekintetében a védelmünkben talán csak Lipták képes felvenni velük a versenyt, ezért lényeges elem lesz, hogy megakadályozzuk a debreceni beadásokat, ahol ezt leginkább ki tudnák használni (Előző 9 góljukból 6 beadást követően született).

11891864_953634888029580_8988712610070651214_oVéleményem szerint akkor lehet esélyünk jó eredményt elérni, és ponttal, pontokkal távozni, ha Bekő Balázs meg meri lépni azt, hogy minimum 5 támadó szellemű játékost küldjön pályára. A középpályán át kell játszanunk a Varga-Zsidai kettőst, amihez egy gyors, technikás támadó középpályás sorra lesz szükség, valamint két erős csatárra, akik fizikumban felveszik a versenyt Mészárossal, Mátéval, Brkovic-csal.

Mindent egybevetve nem mi vagyunk a mérkőzés esélyesei, de az eddigi meccseken a Debrecen sem játszik olyan kiemelkedő formában, hogy feltett kézzel menjünk ki a pályára.

A várható kezdőcsapatok:

DVSC: Radosevic – Jovanovic, Mészáros, Brkovic, Korhut – Bódi, Szakály, Tisza – Balogh, Sidibe, Kulcsár

DVTK: Rados – Eperjesi, Lipták, Tamás, Nemes – Kitl, Egerszegi – Barczi, Bognár, Bacsa – Novothny

 

A képek forrása a DVTK hivatalos facebook oldala.

Hozzászólások

Written írta: 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK