Itt vagy most

Meccsváró: DVTK – Paksi FC

Bár újra hazai pályán játszunk, cseppet sem lesz könnyebb dolgunk, mint volt az előző fordulóban Debrecenben. Szombati ellenfelünket, a Paksi FC-t 1952. november 28-án alapították, tehát a meccs napján ünnepli majd a klub fennállásának 63. évfordulóját. “Fiatal” egyesület lévén az idei mindössze a 9. elsőosztályú szezonjuk, ennek ellenére mégis fel tudnak mutatni egy ezüstérmet 2011-ből. A paksi klubról a magyar sportkedvelőknek valószínűlepaks1g a kizárólag magyar játékosokból álló keret, a kevés néző és a “nagyok” orra alá sokszor borsot törő, masszív középcsapat jut eszébe. Feltéve, hogy nevezhetjük őket középcsapatnak, ugyanis jelenleg a Ferencváros mögött a
második helyet foglalják el úgy, hogy az elmúlt 5 mérkőzésüket kivétel nélkül megnyerték. Ennek megfelelően a legjobb formában lévő magyar csapatról beszélhetünk. Legutóbbi bajnoki vereségüket éppen az éllovas ellen szenvedték el még augusztus 29.-én. Eddigi 15 mérkőzésükből 8-at megnyertek, 4-szer játszottak döntetlent és 3 vereséget szenvedtek. Gólkülönbségük 23-12, jó formájukat mutatja az is, hogy 9 gólt szereztek csak az elmúlt 3 meccsükön, ami az eddigi összes termés 40 %-a. Házi góllövőlistájuk élén négyes holtverseny van, 3 találata van Papp Kristófnak, Szakály Dénesnek, Balázs Zsoltnak és Bartha Lászlónak is.

Eddig 17 alkalommal játszottunk egymással, ezeken négyszer sikerült nyernünk, legutóbb 2013. október 19-én Pakson, Elek és Barczi góljaival. A négy győzelem mellett hat döntetlent és hét vereséget tudunk felmutatni. Utóbbiak között említhetjük a csapatok utolsó két miskolci összecsapását is (0-4, 1-2), tehát van miért visszavágnunk az atomvárosiaknak.

Mit várhatunk az ellenféltől ?
A vendégek kapujában az a Molnár Péter áll majd, akit korábban Horváth Ferenc Supermanhez hasonlított. Amennyiben ez igaz, az utóbbi fordulókban talán Kryptonitot csempésztek a közelébe, ugyanis mind a Békéscsaba, mind pedig a Puskás Akadémia elleni mérkőzésen mutatott hajmeresztő dolgokat. A Viharsarokban Birtalan Botond két perc alatt kétszer mattolta, előbb a kapus passzolt az ellenfél támadójához, akinek beadását gólra váltotta a fiatal csatár, majd egy hosszú indítást emelt Molnár felett már-már megalázó módon a kapuba. A Puskás Akadémia ellen előbb büntetőt hárított (a tizenegyest elvégző Lencse a rúgás pillanatában megbotlott, ezért ez nem tpaks2ette különösebben próbára a kapus képességeit), majd a tizenhatoson kívülről laposan kapott gólt a rövid sarokba. Különösebb bravúrra hosszú percekig nem volt szükség, majd a mérkőzés végén újabb találatot jegyzett a felcsúti csapat, ismét a rövid sarkot lőtték ki. A legutóbbi fordulóban a Haladás ellen nem kapott gólt, igaz, mindössze két valamirevaló lövés érkezett a kapujára.
A védelem jobboldalán a miskolci születésű, korábbi ferencvárosi Kulcsár Dávid kezdhet. A paksi vezetőedző, Csertői Aurél offenzív taktikáját jól példázza, hogy Kulcsár személyében egy eredetileg jobbszélső támadóként bevethető játékost vezényelt erre a posztra. A két középső védő Gévay Zsolt és Lenzsér Bence lesznek. Előbbi a paksi csapatot megelőzően az első osztályból kieső Mezőkövesd játékosa volt. A fiatal Lenzsér Bence neve ismerős lehet az U20-as VB keretből, múlthéten szerezte az első NB1-es gólját, egy szabadrúgást követően közelről vette be Király Gábor kapuját. Kevés kapott gól ide vagy oda, úgy gondolom, itt kell keresnünk az atomvárosi csapat gyenge pontját, az utóbbi fordulókban viszonylag sokszor kerültek mögéjük az ellenfeleik középen, akár földön, akár a levegőben próbálkoztak. A Haladás elleni mérkőzésen Gévay párharcainak 50 %-át nyerte meg, Lenzsér pedig azok 66 %-át, amelyek középhátvédek esetében nem túl meggyőző adatok. A balhátvéd az U20-as VB bronzérmes Szabó János lesz, aki amellett, hogy hatékonyan segíti a támadásokat, hátul sokkal stabilabb teljesítményt nyújt, mint Kulcsár a másik szélen.
Az ellenfelek támadásainak szűréséért elsősorban a fiatal Kesztyűs Barna felel. Mellette kaphat helyet Kecskés Tamás, és az a Bertus Lajos, akit a pletykák szerint -többek között- előlünk szerzett meg a Paks. A Haladás ellen kiemelkedő teljesítményt nyújtott, első góljuk előtt is Ő ívelt a szombathelyi kapu elé.
A balszélen Bartha László, a jobbon Koltai Tamás rohamozhat majd. Előbbi mögött Szabó, utóbbi mögött pedig paks3Kulcsár lép fel a támadásokkal, ezért a szélső védőinkre a szokásosnál nagyobb teher hárulhat. Az egykori ferencvárosi Bartha játszott korábban a center, és a középcsatár mögötti pozícióban is, de az utóbbi időben mutatott játékát tekintve Csertői megtalálta a valódi posztját szélső támadóként. A szombathelyiek elleni mérkőzésen az InStat számok alapján csapata egyik legjobbja volt. 2010 óta szerepel Pakson, eddig 28 gólt szerzett. Koltai Tamásnak Győrben volt pár kiemelkedő meccse, egynek 2012 nyarán mi is elszenvedői voltunk, az ETO az ő mesterhármasával gázolt át rajtunk az Andrássy úton. Később (az addig is elég hektikus) teljesítménye látványosan visszaesett, amelyen a környezetváltás, egy rövid székesfehérvári kitérő sem segített. A Videotonban mindössze 5 tétmérkőzésen jutott szóhoz, majd egy évre kölcsönadták Paksra, ahol egyelőre élvezi a szakmai stáb bizalmát. A középcsatár vélhetően az a 3 gólos Balázs Zsolt lesz, aki korábban húzóembere volt Bekő Balázs kecskeméti csapatának.

Mit várhatunk a saját csapatunktól ?
A debreceni mérkőzésen mutatott játék már hellyel-közzel hasonlított arra, amit a miskolci szurkolók látni szeretnének. A kapuban nem indokolt Ivan cseréje, ahogy véleményem szerint a védelemben sem lesz változás. Bár Okuka visszatér eltiltásából -tekintve, hogy a jobbszélen Szabó és Bartha támadnak majd- talán indokolt lenne újra Eperjesit kezdetni a jobbhátvéd posztján, Drazent pedig egyel előrébb, ezzel megerősítve a szélső védekezést. Ugyanez igaz a másik oldalra is, bár abban nem vagyok biztos, hogy a vélhetően kezdő Nemes – Kitl kettős képes lesz feltartóztatni Kulcsárt és Koltait. A középhátvédeink tudását leginkább talán a pontrúgások teszik majd próbára, utóbbi három meccsükön a fiatal Papp Kristóf három fejesgólt szerzett Bertus szögleteit követően.
A középpálya közepéről hiányozni fog Egerszegi Tamás, aki Debrecenben megkapta az idei ötödik sárga lapját, ezzel is növelve Bekő Balázs problémáit. paks4Mivel mi is tartjuk a légiós-korlátra vonatkozó szabályt és valószínűleg Rados valamint Okuka kezdeni fognak, már csak egy nem hazai játékosnak marad hely a kezdőben. Vezetőedzőnk általában két védekező középpályásnak szavaz bizalmat, jelenleg viszont erre a posztra Kitl mellé csak az a James Manjrekar maradt, akinek eddigi teljesítménye finoman szólva sem üti meg a tőle várt szintet. Ennek ellenére úgy gondolom, kezdő lesz a kanadai. Ahogy korábban említettem, a Gévay – Lenzsér páros viszonylag könnyen zavarba hozható mind a földön, mind levegőben, ezért indokolt lehet egy gyors és magas csatár kezdőbe jelölése, ez lehetne az utóbbi hetekben csak kispadon kezdő Bacsa Patrik. Őt a középpályáról támogathatná a Koman – Bognár kettős, akik képesek lennének forintos labdákkal átjátszani a középhátvédeket. A paksi védelem szélen való megbontására sokkal kisebb esély mutatkozik.

A Paks jelenlegi formáját látva elmondhatjuk, nem lenne meglepetés egy vendég siker, azonban előző heti játékunk után talán okkal bízhatunk abban, hogy elrontjuk a vendégek évfordulóját, ehhez azonban a szélső védők részéről hibátlan játékra, a középpályásoktól pedig az eddigieknél sokkal kreatívabb támadásépítésre lesz szükség.

A várható kezdőcsapatok:
DVTK: Rados – Eperjesi, Lipták, Tamás, Nemes – James, Kitl – Okuka, Bognár, Koman – Bacsa/Novothny
Paksi FC: Molnár – Kulcsár, Gévay, Lenzsér, Szabó – Kesztyűs – Koltai, Kecskés, Bertus, Bartha – Balázs/Hahn
(A képek forrása: paksifc.hu, nemzetisport.hu)

Hozzászólások

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK