Itt vagy most

Farkasvakság

grumic-paksFelháborító, hogy a Magyar Labdarúgó Szövetség olyan, papíron profi, sőt FIFA-játékvezetőt küld a mérkőzésünkre, aki képtelen objektív módon dönteni, ha nekünk vezet mérkőzést.

A történet sokak előtt ismert, egészen 2011-ig nyúlik vissza Farkas Ádám és a DVTK különös kapcsolata. “Hát ezt kicsit meredeknek érzem őszintén szólva” – kommentálta Gundel Takács Gábor, amikor Gohért kiállította Farkas Ádám a Kecskemét elleni mérkőzésen. Az a találkozó több érdekességgel is szolgált, nálunk Benczés Miklós volt a vezetőedző, ellenfelünknél pedig egy bizonyos Tomiszlav Szivics. A kecskeméti csapatban gólpasszt adott az egykor Diósgyőrben is szereplő Foxi, aki ezen a héten a Bajnokok Ligája csoportkörében is megtette ugyanezt a kazah Asztana színeiben a Benfica ellen.

A következő felvonás 2012 tavaszán zajlott a Győr – DVTK mérkőzésen. A Szentes Lázár vezette csapatunk az elsikkasztott milliárdokból villogó hazaiak ellen próbálta felvenni a küzdelmet, ekkor történt az, hogy Marek Strestik nem köpte le a földön fekvő légiósunkat, Youssef Sekourt. Sőt Sekour annyira felháborodott azon, hogy Strestik nem köpte le őt, hogy felpattant és meglökte ellenfelét, Farkas Ádám játékvezető egyből kiállította a mi játékosunkat, Strestik pedig a pályán maradhatott, de úgy látszik, hogy Tarsoly Csaba kezei ekkor még messzebb értek a börtöncellája rácsainál… Bónuszként a mérkőzés végén frissen beálló Gohért üdvözölte Farkas egy piros lappal. A mérkőzés utáni sajtótájékoztató is sokáig emlékezetes maradt, itt meg is tekinthető.

Ugrunk az időben, egészen 2013 őszéig, a helyszín Szombathely, a csapatunkat immár Tomiszlav Szivics vezette, mi pedig éppen rekordokat döntöttünk, győztes meccsek sorozatban, sok-sok perc kapott gól nélkül. A találkozón Abdouraman duplájával sikerült 1 pontot megmentenünk, de az egyenlítő gólunk után a 90. percben Kádárt kiállította Farkas játékvezető. Kádi így reagált az esetre a facebook oldalán: “nevetséges ezért pirosat kapni…”.

Nincs még vége a sorozatnak, 2014 márciusában a Pápát fogadtuk. Griffiths fejesével a vendégek szereztek vezetést, majd a 43. percben Farkas Ádám játékvezető elküldte Szivicset a kispadtól. Utólag bevallotta egykori mesterünk, hogy szándékosan provokálta Farkast, mert neki is feltűnt, hogy szereti kiszórni a DVTK játékosait. A meccset egyébként Gosztonyi duplájával megnyertük.

Ezután le is került a Diósgyőr meccseiről Farkas Ádám jó ideig, legközelebb egy Debrecen elleni találkozónkon fújta a sípot 2015 tavaszán, amikor mélyrepülésben voltunk, ekkor nem osztott ki egyetlen figyelmeztetést sem. Azonban a hétvégén tett róla, hogy jelen cikk megszülessen, hiszen Grumicot olyan szabálytalanság után állította ki, amely a világ minden táján sárga lapot ér. A félpályánál megakasztotta az akciót, a szabálytalanság ténye jogos volt, de ajánlom Farkas úr számára az “A labdarúgás játékszabálya” című kiadvány alapos olvasgatását este egy forró tea mellett, különös tekintettel arra a fejezetre, ami a kiállítással járó szabálytalanságok fajtáit taglalja. Mivel nem nézem hülyének Farkas Ádámot, így csak a súlyos szabálytalanság esete jöhet szóba ebből a fejezetből, ezért remélem a jövőben is alkalmazni fogja az ilyen kisebb vétségeknél ezt a megoldást. Igaz, hogy kevés meccs fog így 90 percig tartani, mert hamar 7 fő alá fogyatkozik majd valamelyik csapat, de hát ez nem is igazán lényeges, a fontos a megtorlás, hogy a játékos tanuljon az esetből. A felvételen 2:48-tól látható Grumic szabálytalansága, Bekő Balázs a mérkőzés utáni értékelésében nem vette védelmébe a játékosát, pedig az elmúlt hetekben többször is kritizálta a játékvezetést. A teljes mérkőzés az M4 Sporton megtekinthető pénteken 11:30-tól.

Röviden összefoglalva: egy FIFA-játékvezető legyen képes arra, hogy kontrollálja a pozitív vagy negatív érzéseit, amíg mérkőzést vezet, mert ha a megye II-ben fújná így a sípot, akkor vasvillával kergetnék ki a határba a feldühödött szurkolók.

A kép forrása a DVTK hivatalos facebook oldala.

Hozzászólások

Written by 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK