Itt vagy most

Bűnbak Balázs

Ahogy azt a tisztelt olvasó is vélhetően tudja, Bekő Balázs csapata nem tudta teljesíteni a(z állítólag) velük szemben követelményként állított 8 pontot, ami után a téli felkészülést minden bizonnyal új edzővel kezdik majd meg a játékosok.
A szurkolók kivétel nélkül azt szeretnék, hogy csapatuk stabilan védekezzen, formás támadásokat vezessen, és sok gólt szerezzen. Ahhoz azonban, hogy ez megvalósulhasson, az edzőnek megfelelő “fegyverekre” van szüksége. szivics1Ez Tomiszlav Szivics két kupadöntőt hozó évében meg is valósult, felejthetetlen élményekkel gazdagítva a szurkolókat. Azt már kevesebben emlegetik fel a szerb trénerrel kapcsolatban, hogy a következő szezonban a sikereihez képest méltatlan körülmények között kellett távoznia, nyolcmeccses nyeretlenségi szériát követően. De mi lehetett a szurkolók számára is látható különbség a két ellentétes évad között ? Véleményem szerint az, hogy a csapatnak volt egy gerince, amit fiatal koruk ellenére tapasztalt, sokat látott, magabiztos játékosok alkottak, akikre csapattársaik számíthattak a kiélezett helyzetekben, amikor nagy nyomás hárult a gárdára. Ide vehetjük az Angliát, Hollandiát megjárt, már akkor is stabil válogatott Kádár Tamást, a csupaszív Zoran Kosticot, a bajnok, szintén válogatott Elek Ákost, az utánpótlás válogatottak korábbi alapemberét, az egykori olaszországi légiós Gosztonyi Andrást, vagy a Németországban és Angliában légióskodó válogatott centert, Futács Márkót. Tagadhatatlanul olyan játékosok voltak, akik bármely NB1-es csapatban húzóemberek lehettek volna, hálásak lehetünk azért, hogy nekünk szállították a sikereket.

De mi történt ezután ? A következő szezonra maradt Kostic és Gosztonyi, jött pár félresikerült igazolás, és az addig közönségkedvenc edzőben meginogni látszott a szurkolók bizalma. Az eredmények nem jöttek, Szivics ment, így múlik el a világ dicsősége. Persze az idő megszépíti az emlékeket, az emberek többsége vele kapcsolatban csak az első, kimagaslóan sikeres évet szokta emlegetni. Bebizonyosodott, hogy lehet ő bármilyen jó edző, ha nincs meg a megfelelő keret hozzá, nem lesz sikeres, mert ő nem tud berohanni a pályára, és a csatár helyett belőni a ziccert.
A “tudjukmiből” nem lehet várat építeni, következő (teljes állású) edzőnk, Bekő Balázs mégis valami hasonló feladatra vállalkozott. bekő1Miután Kecskeméten viszonylag sikeres szezont zárt, ahol vélhetően már a biztos bentmaradás kiharcolása is elégedettséggel töltötte el a szurkolókat, eljött Miskolcra, ahol az ország egyik legnagyobb, legfanatikusabb tábora előtt kellett bizonyítania. Itt azonban jóval magasabbra volt téve a léc. Biztos vagyok benne, hogy mind a szurkolók, mind a vezetőség élcsapatot vizionálva vágott neki a szezonnak, amikor olyan, jól csengő nevekkel töltötték fel a keretet, mint Lipták, Kitl, Koman (ő valamivel korábban jött) vagy Novothny. Az talán fel sem merült, hogy az éppen aktuálisan mutatott teljesítmény alapján kellene szemezgetni a játékosok között (nem pedig évekkel ezelőtti pozitív hangvételű cikkek után), így azonban talán nem túlzó azt állítani, hogy Bekő Balázs kapott egy többnyire középszerű játékosokból álló gárdát, azzal a feladattal, hogy élcsapatot varázsoljon belőlük.

Anélkül, hogy név szerint említeném őket: A keretünkben van olyan játékos, aki Miskolcra érkezése után hónapokig labdába sem rúgott, aki úgy kezdő nálunk, hogy több alkalommal a korábbi másodosztályú csapatának kezdőjébe sem fért be, aki néhány múltbéli hibájának köszönhetően országos szinten közröhej tárgyát képezi, aki korábban ki volt kiáltva a magyar labdarúgás megmentőjének, de évek óta csak árnyéka önmagának, vagy aki tavaly egy nálunk gyengébb csapatban sem tudott a kezdő közelébe kerülni. Sőt, van két olyan húzóemberünk, akik kieső csapatokból érkeztek (máshol talán ki sem emelkednének), illetve olyan is, aki kijelentette, őt egyáltalán nem zavarja, hogy a kispadra szorult. Ez a gárda kiegészült néhány saját nevelésű fiatallal, és kész is a “sikercsapat”. Arról nem is beszélve, hogy a hiányposztokról készülhetne egy újabb, hasonlóan terjedelmes cikk.

A DVTK következő vezetőedzőjének hivatalos munkaruhája.
A DVTK következő vezetőedzőjének hivatalos munkaruhája

Félreértés ne essék, én sem próbálom felmenteni Bekő Balázst a felelősség alól, azt azonban nem tartom igazságosnak, hogy egy 36 fős gárda eredménytelenségét egy ember nyakába varrjuk, talán az egyetlen olyan személyt bűnbakká téve ezzel, akit a többséggel ellentétben jól láthatóan megvisel a sikertelenség.
(A képek forrása: nb1.hu, boon.hu)

Hozzászólások

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK