Itt vagy most

Meccsváró: Puskás Akadémia – DVTK

Két hónap után újra útjára indul a labda az NB1-es pályákon, csapatunk pedig Felcsútra látogat, ahol a már kieső helyen álló, 11. helyezett Puskás Akadémia vendége lesz.

A Puskás Akadémia csapatát 2005-ben alapították, 2007-ben vették fel Puskás Ferenc nevét és 2012-ig szerepeltek a Videoton második csapataként. Stadionjuk a Makovecz Imre tervei alapján elkészített Pancho Aréna (Puskás Ferenc spanyolországi beceneve után), amely 3.500 fő befogadására alkalmas. Vezetőedzőjük a korábbi Juventus és Real Madrid játékos, VB bronzérmes Robert Jarni.pancho

Sajnos joggal nevezhetjük a mérkőzést kiesési rangadónak, tekintve, hogy csak 4 ponttal gyűjtöttünk többet, mint szombati ellenfelünk. Az ősszel lejátszott 19 találkozójukból mindössze hármat sikerült megnyerniük, 7 döntetlen és 9 vereség mellett, gólarányuk 23-31. Hazai mérlegük 2-4-3. Ezzel szemben a mi idegenbeli mérlegünk 1-2-6, utóbbi öt Miskolctól távol lejátszott meccsünkből csak 1-et tudtunk megnyerni, a többit elvesztettük.

A Puskás Akadémia hat edzőmérkőzéssel készült a tavaszi szezonra, ezeken 5 győzelmet szereztek, egyszer kikaptak, 19 gólt lőttek és csak 5-öt kaptak:

Puskás Akadémia – Siófok 2-0
Hebei China Fortuna (kínai 1. o.) – Puskás Akadémia 0-4
Suwon Samsung Bluewings (dél-koreai 1. o.) – Puskás Akadémia 1-0
Real Balompédica Linense (spanyol 3. o.) – Puskás Akadémia 0-1
Puskás Akadémia – Diósdi TC (NB3) 6-3
Puskás Akadémia – Budaörs SC (NB2) 6-0

Mit várhatunk ellenfelünktől ?
Bár a tél során kölcsönbe megszerezték a jó képességű Filip Pajovicot a Videotontól, kapus poszton vélhetően a korábbi győri Pogacsics Krisztián kezd majd csak úgy, mind majd’ az összes őszi mérkőzésen. A védelemben két válogatott játékos áll Robert Jarni rendelkezésére: Fiola Attila és Forró Gyula. fiola puskasakademia.hu Utóbbi Újpestről érkezett Felcsútra a több játéklehetőség és egy esetleges Európa bajnoki szereplés reményében. Vele szemben Fiola már hosszabb ideje a felcsútiak játékosa, azonban az edzőmeccsek alapján az ő szerepében lehet némi változás, a védelem jobboldaláról középre kerülhet. A jobb oldalon Branko Pauljevics kezdhet, aki az utóbbi időben annak ellenére szerepel a védelemben, hogy az eredeti posztját tekintve jobboldali középpályás. Fiola párja középen pedig Renato Kelic, esetleg Tar Zsolt lehet.
A középpályán szintén egy válogatottal és egy új játékossal találkozhatunk, a fiatal Márkvárt Dáviddal, valamint a korábbi debreceni Zsidai Lászlóval, illetve az ukrán Vjacseszlav Csurkoval.
Csurko 22 éves korára már 58 ukrán elsőosztályú mérkőzésen léphetett pályára, a rendszeres Bajnokok Ligája csoportkörös Shakthar Donetsk neveltje.csurko rangado.hu Amennyiben mégsem vele, úgy a horvát Bacelic-Grgic-csel kell majd szembenéznie a védelmünknek. Ő a belga Cercle Brugge csapatától érkezett Felcsútra a nyáron, akkor még Fiola után a keret második legértékesebb játékosa volt (a mi keretünkben csak Elek Ákos ér nála többet).
Velünk ellentétben náluk a támadósorban nagy volt a mozgás: elengedték a ketten mindössze 7 gólt jegyző, jó nevű csatárpárost, Lencse Lászlót és Tischler Patrikot, kölcsönbe pedig leigazolták a fiatal holland centert, a debreceni Geoffrey Castilliont, aki jó eséllyel a kezdőcsapatban kaphat majd helyet.

Castillion, Ajax Amsterdam
Castillion, Ajax Amsterdam

Szinte bizonyos, hogy őt az egyik oldalról Pekár László támogatja majd, a másik szélen viszont itt is egy új játékost küldhet pályára Robert Jarni: a 27 éves, korábbi ukrán U21-es válogatott Dmytro Lepát, akit a Metaliszt Harkivtól, vagy a fiatal Karol Mészárost, akit a Slovan Bratislavától szerződtettek. Utóbbi az utolsó edzőmérkőzésen csereként beállva 20 perc alatt duplázni tudott.

Mit várhatunk saját csapatunktól ?
Ivan kirobbanthatatlan a kapuból, a hétközi szerződéshosszabbítás után remélhetőleg még nagyobb magabiztossággal véd majd. Magas kapus lévén a szombatra jósolt esős időjárásnak vélhetően nem örül túlzottan.
Az edzőmeccsek során a védelem sorozatos sérülések miatt nem tudott úgy felállni, ahogy azt ősszel láthattuk,  a sérült Tamás Márk helyén Kovács Gábor szerepel majd. Remélhetőleg lassan hozza a Pakson és Vasasban mutatott magabiztos játékát. Szintén kérdéses lehetne, hogy balhátvéd poszton Németh vagy Nemes Milán szerepeljen a kezdőcsapatban, ezt a dilemmát viszont “megoldotta” Kitl Miklós sajnálatos sérülése.
A középpályás hiányában egyedül Nemes felel meg azoknak a fiatal játékosokra vonatkozó kritériumoknak, amit az MLSZ a klubokkal szemben támasztott, így ő kezd majd.
A középpályára visszatér a Kapitány, egyetlen téli igazolásunk.Elek boon.hu Elek Ákos távozását követően látványosan visszaesett a csapat teljesítménye. Általános vélemény volt, hogy ennek oka nem is feltétlenül játékának hiánya, sokkal inkább az első számú vezér kiesése lehetett, aki elbírta a csapatkapitányi karszalaggal járó felelősséget, aki vállára vette és irányította az egész csapatot. Talán mondanom sem kell, minőségi javulás áll majd be az ősszel nemlétező középpályás védekezésünkben.
Mellette James kaphat szerepet, ez persze szubjektív, de úgy gondolom, az edzőmérkőzéseken jobb teljesítményt nyújtott, mint Egerszegi, még ha néha elég fegyelmezetlen is volt. A várható csapadékos idő, ami a kapusoknak, hátvédeknek problémát okozhat, a  technikás, mozgékony támadó középpályásainknak nagy előnyt jelenthet. A két szélen vélhetően Barczi és Koman, középen Bognár fog rohamozni, támogatva az egyetlen csatárt, Novothny Somát. Fiatal támadónk éppen a Puskás Akadémia ellen szerezte első NB1-es gólját.

A találkozót élőben tekinti meg egy patinás vendég is, név szerint Bernd Storck, ami remélhetőleg ösztönzően fog hatni a honi játékosokra, kiváltképp Koman Vladimirre, akin már a pótselejtezők után is látni lehetett, hogy vissza akar kerülni a válogatott keretbe.

Várható kezdőcsapatok:
Puskás Akadémia: Pogacsics – Pauljevics, Fiola, Kelic, Forró – Zsidai, Márkvárt – Lepa, Bacelic-Grgic, Pekár – Castillion
Diósgyőr: Rados – Okuka, Lipták, Kovács, Nemes – Elek, James – Koman, Bognár, Barczi – Novothny
A mérkőzés játékvezetője Vad II. István lesz.

Ez történt legutóbb:

(A képek forrásai: boon.hu, ajax.nl, rangado.hu, puskasakademia.hu, flickr.com)

Hozzászólások

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK