Itt vagy most

Játék(félre)vezetők

Egy ilyen cikk után valószínűleg kapok majd hideget, meleget, mégis beszélnünk kell róla. Napjaink labdarúgása eljutott egy szintre, ahol a szurkolóknak már-már olyan érzése támadhat, hogy a pályán sem a játékosoknak van a legnagyobb hatásuk a mérkőzés kimenetelének alakulására. A játékvezetőkről lesz szó, akik lassan már többen vannak jelen a meccsen, mint néhány NB1-es csapat stadionjában a hazai drukkerek.

Elöljáróban szeretném leszögezni, nem is feltételezem annak a lehetőségét, hogy a magyar bírói kar tagjai szándékosan hoznának rossz ítéleteket, ezzel segítve egyik-másik csapatot. Amiről én beszélek, a mindenkivel előforduló emberi hiba. Hibázok én, hibázik az orvos, hibázik a labdarúgó, nincs is ezzel semmi probléma. A gond ott kezdődik, amikor valaki rendszeresen hibát követ el, ezzel kárt okozva emberek százainak, ezreinek, mégsem ( fejezi be azt, amihez nyilvánvalóan nem ért) jár ez semmilyen szankcióval, senkinek nem kell vállalni érte a felelősséget.
A diósgyőri szurkolók fanatizmusát senkinek nem kell bemutatnom, tömegek utaznak az ország bármely sarkába időt, pénzt, energiát nem sajnálva csapatukat buzdítani.

Képzeljük el, mi történne, ha tegyük fel egy meccsünket Sopronban játszanánk, mondjuk egy zöld-fehér csapat ellen. Utóbbi csapat legjobb játékosa, utolsó emberként gólhelyzetben szabálytalanságot követ el, tudja, a kiállítás sorsára fog jutni, ezért elindul az öltöző felé, majd legnagyobb meglepetésére a játékvezető csak a sárga kártyát mutatja fel neki, a szabálykönyvvel teljesen ellentétes módon. (Amennyiben az olvasó hasonlóságot vél felfedezni a hétvégi Haladás – Diósgyőr mérkőzéssel, az nem a véletlen műve…)
Természetesen ilyen napjainkban már nem történhet meg, elvégre 6 játékvezető figyeli árgus szemekkel a játékosok valamennyi mozdulatát, így ilyesfajta hibára esély sincs. Ettől függetlenül elég idegesítő lenne, ha többek között emiatt kellene az országot beutazó miskolciaknak szomorúan haza indulniuk… Félreértés ne essék, nem mentem fel a játékosokat a felelősség alól, sokszor hibáznak, sokszor csinálhatnák máshogy a munkájukat, azonban ha hét közben felkészülnek, a mérkőzésen pedig küzdenek a klubért, a szurkolókért, miért teheti meg egy kívülálló (aki valószínűleg szintén focista akart lenni, de nem tudott két egyeneset rúgni a labdába), hogy büntetlenül rombolja le hibáival 11 (14) sportember egész heti áldozatos  munkáját ?

Az amerikai sportokban elfogadott a “videóbíró” alkalmazása. A kétes eseteket, döntéseket 1-2 perc leforgása alatt visszanézik, majd a játékvezetők együtt eldöntik, mi a helyes ítélet. Nálunk ilyet természetesen nem lehet csinálni, inkább elvesszük a csapattól a szabályosan megszerzett gólt, ahelyett, hogy a szurkolóknak pár perccel több időt kelljen a stadionban tölteniük.
Amikor magasabb szinten korábban felmerült az alkalmazás lehetősége, elhessegették, mondván visszaélésekre adna alapot. Igaz, nyilvánvalóan sokkal jobb megoldás, ha hétről hétre érintetlenül hagyjuk a mérkőzések kimenetelét befolyásoló, téves játékvezetői ítéleteket, szembeköpve ezzel azt a pár embert is, aki még hajlandó foglalkozni az ezer sebből vérző magyar klubfutballal.
Ha a játékos hibázik, elcsúszik egy belépővel, kiállítják, utólag szankcionálják. Ha az edző hibázik, a lelátóra küldik és eltiltják. Ha a szurkoló “hibázik” (“megbotránkoztató rigmusok”, pirotechnika, stb) megbüntetik a klubot. Kérdem én, miért nem lehet a játékvezetőket is utólag büntetni akkor, ha égbekiáltó hibájával emberek ezreinek a szórakozását rontja el ? Ráadásul mérkőzések közben még ők förmednek rá a játékosokra, akik “reklamálnak”, éppen próbálják felhívni a bíró figyelmét arra, hogy ebben a sportban nem lehet például kézzel ütni a labdát, hacsak nem mi vagyunk a kapusok.

Szeretném felhívni a tisztelt olvasó figyelmét néhány, az utóbbi napokban, hónapokban, szezonokban bekövetkezett olyan hibákra, amikkel nemcsak a szurkolókat érte kár, de a klubot is. Mert afelől kétségünk ne legyen, hogy anyagilag sem lett volna mindegy, hogy példának okáért a kupadöntőn győztesként vagy vesztesként hagyjuk el a Puskás Stadiont. A régóta hőn áhított kupáról nem is beszélve…

Első eset: 2015. október 24, DVTK – FTC. Christian Ramírez szándékosan megüti Bacsa Patrikot, majd a kiállítást elkerülendő, ő maga is földre veti magát. Hogy az ecuadori légiós kezeltette e azóta a gerincét, arról nincs hír.

Második eset: 2014. május 25., Újpest – DVTK, Magyar kupa-döntő. Mind közül a legfájóbb. A labda a földön támaszkodó Kádár Tamás vállához ér. A bíró szerint “kezezés” történt, a védő a kiállítás sorsára jutott.  (A játékvezető valószínűleg ellógta a biológia órákat.) A mérkőzés után az ősújpesti Várhidi Péter azt nyilatkozta, a lilák nagy szerencséje volt a kiállítás, ha az nincs, szerinte a Diósgyőr a hosszabbításban egyértelműen megnyerte volna a találkozót.
kádár kéz nbponthu

Harmadik eset: 2014. május 10., FTC – DVTK. 1-1-es állásnál Grumic ziccerben viszi a labdát a ferencvárosi kapu felé(a videóban 3:02-től). Mögötte érkezik Cukic (aki polgári foglalkozását tekintve favágó), és hátulról, utolsó emberként felrúgja a szerb támadót. Kassai Viktor ítélete a kiállítás és tizenegyes helyett kirúgás a Ferencvárosnak. A 84. percben (4:18-tól) látható, ahogy a kézilabdacsapatból áthívott Jovanovic kézzel ad gólpasszt Böde Dánielnek. Világhírű játékvezetőnk megadja a találatot, pont nélkül utazunk haza.

Negyedik eset: 2014. május 3., DVTK – Haladás. 1-1-es állásnál Gosztonyi András megindul, bead, a támadónk pedig nagyszerű mozdulattal a hálóba fejel (1:33-tól). A dolog szépséghibája, hogy egy szombathelyi védő zseniális módon elesik a saját lábában(közeli, lassított felvétel), a játékvezető ezért érvényteleníti a találatot.

Ötödik eset: Élénken élhet emlékezetünkben, tekintve, hogy az előző fordulóban történt. Két gólos vezetésnél Okuka bead, Novothny a hálóba lő, a játékvezetők a jobbhátvédnél tévesen lest intenek, 3-0 helyett a vége 2-1. (2:29-től)

Végezetül még annyit elmondanék: félre értés ne essék, tisztában vagyok azzal, hogy nem csak a Diósgyőrt sújtják hasonló, mérkőzés kimenetelét befolyásoló, hibás játékvezetői ítéletek, hanem a többi klubot is. Tehát a probléma “össz-futballtársadalmi”. Ezért a kiküszöbölése is közös érdek lenne. Tudjuk: a bíró is ember, Ő is hibázhat, de :
nekik miért szabad büntetlenül hibázni ? Mi pedig miért hagyjuk ? És meddig még…

Hozzászólások

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK