Itt vagy most

A számok alapján a szezon legjobbja…

Az Instat rendszer mindenki számára elérhető változata minden mérkőzésen értékeli egy pontszámmal azokat a pályára lépő játékosokat, akik nemcsak perceket kaptak. Ezekből a pontszámokból gyűjtöttem ki a Diósgyőr mérkőzéseit érintő adatokat, így kaphatunk némi képet arról, hogy csupán a statisztikai adatok alapján (megnyert párharcok, passzok, lövések száma stb.) ki lett a legjobb DVTK játékos a szezonban.

A játékosok összes mérkőzésen kapott átlagpontszáma 190,7 lett, többnyire ezt az átlagos pontszámot hozta mindenki, nagy ingadozás nem volt, csupán a kevés mérkőzésen, ott is jobbára csereként szereplő játékosok között vannak alacsonyabb értékek. A következő grafikonban csak azok szerepelnek, akik legalább 3 értékelhető találkozón játszottak. A legmagasabb pontszámot Egerszegi Tamás érte el, akit ritkán szoktak kiemelni, számomra is meglepetés volt, hogy kevésbé látványos játékkal is ilyen jó mutatókat lehet elérni. A dobogón szerepel még Lipták Zoltán és Elek Ákos, utóbbinak annyival könnyebb dolga volt, hogy a jobban sikerült tavaszi szezonban egyszerűbb volt jó értékeléseket kapni.

instat1

A szezon legjobb egyéni teljesítményét Elek Ákos nyújtotta, amikor a Haladás elleni meccsen duplázni tudott, ezért 271 pontot kapott, a csapat is ekkor nyújtotta a legjobb teljesítményét, 214 pontos átlaggal. Ki lehet még emelni a 14. fordulóban a Videoton elleni 2-1-es vereséget, ekkor 213 pontot kaptak a DVTK játékosai átlagban, illetve a hosszabbításban 2-1-re megnyert Újpest elleni találkozót 210 ponttal. Valóban emlékezetes meccsek voltak ezek, de azért említsük meg azt is, hogy mikor teljesítettük alul önmagunkat: A paksi idegenbeli 1-1 alkalmával mindösszesen 160 pontot kapott átlagosan egy diósgyőri játékos, de ez inkább a mérkőzés alacsony színvonalát mutatja, mivel a hazaiak sem kaptak ezen a meccsen jó értékelést. Összességében elmondható, hogy jó csapatok ellen könnyebb jól szerepelni a statisztikákban, egy alacsony iramú találkozón, ahol az ellenfél nem erőlteti meg magát, nehéz magas pontszámot elérni.

Mit lehet megállapítani ezekből az adatokból? Azt, hogy nem volt kiemelkedő teljesítmény a csapatban ebben a szezonban, sokszor hiányzott az a mérkőzéseket eldöntő 1-2 mozdulat, amivel pontokat lehetett volna szerezni. Mégsem lehetünk elégedetlenek, mert összehasonlítva az előző szezonnal gyakorlatilag minden játékosunk jobb átlagot ért el: szerintem ez a 12 csapatos bajnokságnak köszönhető, hiszen így gyakrabban találkozunk erősebb ellenfelekkel, ami átlagosan magasabb színvonalú meccseket eredményez.

Messzemenő következtetéseket azonban felesleges levonni, a szakmai stábnak nagyságrendekkel nagyobb adathalmaz áll rendelkezésére, amely alapján az egyes játékosok és csapatrészek értékelhetők, de ez talán egy jó jelzés minden szurkolónak, hogy mire számíthatunk az átigazolási szezonban: kit szeretnénk megtartani, és kinek a helyére, vagy ki mellé hozhatunk erősítést.

 

A nyitókép forrása a dvtk.eu

Hozzászólások

Written by 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK