Itt vagy most

Horváth Ferenc – az 5. edző Diósgyőrben 14 hónap alatt

A híres magyar edzőkeringő iskolapéldája lett a DVTK azok után, hogy 2 évvel ezelőtt 20 ezer szurkoló előtt játszottunk Magyar-Kupa döntőt,  majd megmutattuk magunkat az Európa-ligában is. Érdemes végigfutni a listán, vajon Horváth Ferenc meddig maradhat?

Vezetőedző Meddig volt vezetőedző
Szivics Tomiszláv 2015. április 28.
Vitelki Zoltán 2015/16 szezon végéig
Bekő Balázs 2015. december 14.
Egervári Sándor 2016. június 26.
Horváth Ferenc ?

Kilóg a sorból Vitelki Zoltán, aki igazi Diósgyőriként beugró szerepet vállalt, ráadásul rendkívül eredményesen. A többieket viszont valakik szakmai szempontok alapján kiválasztották, úgy gondolták, hogy megfelelő szakembert hoztak Diósgyőrbe. Vajon így gondolják ezt most is? Mi okozza azt, hogy egy stabil anyagi hátterű klub, amelynek lelkes és elkötelezett szurkolótábora van, nem képes olyan vezetőedzőt szerződtetni, akivel tényleg hosszabb távon lehet számolni? Felmerülhet-e a klubvezetés felelőssége abban, hogy ilyen helyzetbe kerültünk? Vajon szívesen igazolnak-e a játékosok egy olyan klubba, ahol a edzőváltások egymást érik? Rengeteg kérdést lehetne feltenni, választ azonban nem kapunk rájuk.

Elindult egy negatív spirál, ami Szivics és a klubvezetés ellentétével kezdődött. Emlékezhetünk, hogy a klub nem bánt kesztyűs kézzel, amikor Szivics mester gyenge teljesítményét a hivatalos weboldalon “reklámozták” (http://www.nemzetisport.hu/labdarugo_nb_i/dvtk-tobb-mint-harminc-eve-nem-latott-melyrepules-miskolcon-2410081, az eredeti cikk már nem érhető el a dvtk.eu oldalon), de más online felületen is megjelentek olyan, Sziviccsel szemben negatív hangok, amelyekről nehéz azt feltételezni, hogy nem a klubházból érkeztek. Nem az én tisztem eldönteni, hogy eredetileg hogyan kezdődött az ellentét, engem ez nem is érdekel, de a pletykák, amelyek szárnyra kaptak, rengeteget ártottak a klub megítélésének, és ez döntő fordulatot jelentett.

Szivics ugyan elment, de a helyére kellett keresni valakit, sikerült is szerződtetni Bekő Balázst. Idézem Árki Gábort a dvtk.eu oldalon megjelent cikkből:

Olyan felkészült és fiatal szakembert kerestünk, aki eléggé ambiciózus ahhoz, hogy a tavasszal a szurkolók által is sokszor hiányolt tüzet újra fellobbantsa a játékosokban. Bekő Balázs már sokszor bizonyította rátermettségét. … Örülök annak, hogy minket választott, hiszek abban, hogy az általa vezetett csapat a következő bajnokságban újra az Európa Ligás helyezésekért fog tudni küzdeni. Mi ehhez minden segítséget megadunk neki.

Ehhez képest, bár a felkészülés során elhangzott, hogy már csak a finomhangolás hiányzik (“Ami most következik, az lesz a legfontosabb része a munkának, ez pedig a finomhangolás. Ha azt el tudjuk végezni úgy, ahogyan szeretnénk, akkor a rajtra egy nagyon jó csapatunk lesz.“, Bekő Balázs, boon.hu), borzasztóan szerepeltünk, Bekő Balázs pedig jött, látott és visszament.

Nem maradtunk sokáig vezetőedző nélkül, a magyar viszonylatban rendkívül tapasztalt és eredményes Egervári mester érkezett. Vele kapcsolatban már óvatosabban fogalmazott Árki Gábor, amikor bemutatták az új vezetőedzőt: “…  bízom benne, hogy sikerül majd a felfelé vezető úton elindítania a csapatot. Mert mindannyian hiszünk abban, hogy ez a keret többre hivatott.” Nem is kellett csalódni Egervári mesterben, a lehetőségekhez képest nem szerepeltünk rosszul, de a háttérben megint nem működtek a dolgok úgy, ahogy egy profi klubnál az elvárható lenne. Ígéretek születtek, amik ígéretek is maradtak, így nem volt más választása, lemondott. Mondhatjuk, hogy megfutamodott a kihívás elől, de ő ismeri a keretet, tudta, hogy mire számíthat és azt is tudta, hogy az elvárások és a feltételek nincsenek összhangban.

Kellett hát találni egy új vezetőedzőt, aki éppen nem foglalt, röpködtek is a nevek szokás szerint, a választás pedig Horváth Ferencre esett. Nem mondom, hogy rossz edző, a bizalmat megérdemli. Engem inkább az aggaszt, hogy ő vajon tudja-e, hogy mit vállalt el? Még fiatal, egy Bekő-féle szerepléssel évekre parkolópályára rakhatja magát… Vajon tisztában van-e azzal, hogy a jelenlegi keretben alig maradt tapasztalt, NB1-es szintű játékos? A fiataljaink tehetségesek, de látni kell: még az NB3-ban is hónapok kellettek, mire elértek olyan szintre, hogy eséllyel vették fel a harcot rutinosabb gárdák ellen. A 12 csapatos élvonalban pedig nem osztogatják könnyen a pontokat, ha Horváth Ferenc úgy gondolja, hogy nem lesz számára túl nagy falat a DVTK NB1-es tagságának megőrzése, akkor végezze a munkáját becsülettel, a klubvezetés pedig biztosítsa számára a feltételeket. Na de nem olyan feltételeket, amit ők elégnek gondolnak a bentmaradáshoz – mert az látszik, hogy a szakmailag nem kompetensek -, hanem olyan feltételeket, amiket a vezetőedző szab meg. Ha kell 5 meghatározó játékos, akkor tessék zsebbe nyúlni és fizetni, mi pedig támogatjuk majd a csapatot, és bízunk benne, hogy a kérdőjel helyére nem kerül pár hónap múlva dátum. Hajrá Diósgyőr!

A kép forrása: DVTK Instagram

Hozzászólások

Written by 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

One Reply to “Horváth Ferenc – az 5. edző Diósgyőrben 14 hónap alatt”

  1. […] szerint két oka lehet. Egyrészt a lélektelen játék, másrészt pedig a drukkerek megunták az edzőkeringőt ami Diósgyőrben folyik, illetve Horváth Ferit alkalmasnak találják erre a […]

Comments are closed.