Itt vagy most

Meccsváró: Videoton – DVTK

Új szezon, új remények, újabb építkezés. Na persze utóbbi nem a stadionra vonatkozik, olyan nekünk pár évig még nem lesz, természetesen az új játékosok, a fiatalok beépítésére céloztam. Erre már csak azért is van nagy szükségünk, mert több alapember távozott, hellyel közzel érdekes körülmények között. Ilyen volt például az a Barczi Dávid, aki azzal az indokkal igazolt Székesfehérvárra, miszerint “elege lett a középszerűségből”, ami az esetében minimum nevetségesen hat, tekintve, hogy korábbi újpesti kimagasló teljesítménye nyomán felépített hírnevéhez képest az egyik “legközépszerűbb” játékosunk volt az elmúlt szezonban. Hozzá hasonlóan mosolyogtatott meg Egerszegi Tamás Mezőkövesdre igazolása, aki az utolsó sajtótájékoztatón váltig állította, Ő márpedig Magyarországon belül nem igazol máshova. Lehet, hogy Magyarország helyett Miskolcot akart mondani, de megzavarta az alliteráció. Harmatos teljesítménye ellenére Koman Vladimirnek újra sikerült külföldre szerződnie, ami a tökéletes bizonyíték arra, nem csak mi igazolunk néha “nagy neveket”, anélkül, hogy utánanéznénk, sikerült e az utóbbi években két egyeneset rúgni a labdába. Novothny Soma távozása talán a legnagyobb érvágás, mert bár a tavalyi szezonban lőtt 9 góljával nem veszélyeztette Böde Dániel gólkirályi címét, így is háromszor annyi találatot jegyzett, mint a legrégebbi kerettag Bacsa Patrik, akiről csak remélni tudjuk, hogy talán majd idén… Ilyen érzés lehet Újpest szurkolónak lenni.

Mire számíthatunk Horváth Ferenctől ? 

Új játékosok ide, patkányok a (szerintük) süllyedő hajón oda, az edzőmeccseken helyenként már egészen tetszetős játékkal rukkoltunk elő, így talán nem kell előre feltett kézzel utaznunk Felcsútra. Új vezetőedzőnk, korábbi csatárunk, Horváth Ferenc elmondta, a kezdetekben senki ne várjon tőlünk gyönyörűen felépített támadásokat, szurkolókat ámulatba ejtő labdakihozatalokat, sokkal inkább számíthatunk egy harcos, hajtós csapatra. Emiatt bár voltak néhányan, akik nemtetszésüket fejezték ki, a Haladás tavalyi (szezon első felében) mutatott játéka jó példaként szolgálhat arra, hogy az NB1-ben egy jól megszervezett védelemmel bőven oda lehet érni a dobogóra. Az más kérdés, hogy egy korábbi klasszis támadó képes lesz e úgy megszervezni a csapat védekezését, hogy nem állnak rendelkezésére olyan játékosok, mint Szolnoki és Juhász Roland, Lang Ádám vagy Vinícius. Az igazsághoz az is hozzá tartozik, hogy Lázár Palival és Dejan Karannal sokat léphetünk előre, mert bár előbbi talán nem tudja olyan hatékonysággal támogatni a támadásokat, mint Okuka, szerb társánál hatékonyabban tudja ellátni a védekező feladatokat, Karan pedig fontos láncszeme volt egy egészen jól megszervezett kecskeméti védelemnek. Jelenléte talán Kitl Miki teljesítményére is konstruktívan hat majd. Nem lennék meglepve, ha hosszabb távon ő lenne Lipták párja a védelem közepén. Ez azonban Horváth Ferenc elmondása szerint még nem ezen a hétvégén fog bekövetkezni. Antal Botond Ivan korábbi sérülése miatt újabb lehetőséget kap, hogy bizonyítsa, nem Dibusz Dénes a korosztályuk egyetlen kiemelkedő tudású magyar kapusa. A védelem jobb oldalán a felkészülési mérkőzéseken többször szerepet kapó Lázár Pált láthatjuk éles helyzetben, Lipták Zoltán pedig még mindig Tamás Márkkal párban néz majd farkasszemet a fehérvári támadókkal. Fejjátékukra talán nem most lesz a legnagyobb szükség. A balhátvéd posztján újra láthatjuk az utóbbi évek talán legnagyobb miskolci tehetségét, Nemes Milánt, akinek talán a legnehezebb dolga lesz, tekintve, hogy akár Loic Nego, akár Szolnoki kezd majd jobbhátvédként a Vidiben, mindenképpen a honi mezőny egyik legoffenzívebb jobb-oldalával találja majd szembe magát.
Kitl Miki felépült súlyos sérüléséből, és Egerszegi költözésével újra a kezdőcsapatban találja magát, kapitányunk, Elek Ákos társaságában. Előttük Bognár István osztogatja a forintos labdákat a Bacsa – Ugrai – Vela hármasnak. A korábbi szombathelyi és ferencvárosi támadó vezetőedzőnk elmondása szerint kisebb sérüléssel bajlódik, de talán vasárnapra játékra alkalmas állapotban lehet. Az előszezonban láthattuk, Bognárral jó párost alkothatnak, leginkább talán ettől a párostól várhatjuk a darabos Vidi-védelem megbontását.

Mire számíthatunk ellenfelünktől ?

A székesfehérvári csapat látszólag tanult a magyar csapatok korábbi hibáiból: ha nincs minden posztra legalább két hasonló képességű játékos, a nemzetközi kupa részvételnek könnyen a honi bajnokságban való eredményesség láthatja kárát. Ennek megfelelően próbálta egykori sportigazgatónk, Kovács Zoltán megerősíteni a keretet (a teljesség igénye nélkül érkezett: Barczi Dávid, Bódi Ádám, Danko Lazovic). A hírek szerint mire Andó Szabó Sándor sípszavára megkezdődik a vasárnapi mérkőzés, már Priskin Tamás is Henning Berg rendelkezésére állhat majd, feltéve, hogy megérkezik a játékengedélye.
A hazai kapuban az Olaszországból hazatért Kovácsik Ádám áll majd. Tekintve, hogy csütörtökön még tétmérkőzést játszottak, a Nego – Lang – ViníciusStopira védelemben helyet kaphat a két Roland, Szolnoki és Juhász. A középpályás védekezésért Pátkai Máté felel, előtte pedig a Cukaricki ellen pihenő Kovács István lesz a csütörtökön gólt szerző Asmir Suljic párja. Mivel Barczi felejthető teljesítményt nyújtott, így véleményem szerint a helyén Filipe Oliveira kap bizonyítási lehetőséget, a másik szélről pedig a tavaly még DVSC-t erősítő Bódi Ádám támogatja majd az egyetlen csatárt, Feczesin Róbertet. Utóbbi már csak azért is szerephez jut majd, mert bár fölényben voltak a hétközi mérkőzésen a klasszikus csatárt nélkülöző felállással is, támadójátékuk sokat javult pályára küldésével. Az első NB1-es gólját éppen ellenünk jegyző Géresi így hétvégén a kispadon találhatja magát.
Henning Berg vezetőedző eddig jól mutatkozott be, 2-0-ás győzelmükkel féllábbal már a következő körben érezhetik magukat (ahol a tavalyi szezonban a Manchester Unitedet is megverő dán Midtjylland lehetne az ellenfél), azonban félreértés ne essék, ez a keret alkalmas arra, hogy több fronton is harcban legyenek a sikerekért. Egy jó szezonkezdet nagy lökést adhatna az előttünk álló meglehetősen nehéz sorozathoz, az erőviszonyok és előzmények ismeretében azonban már 1 ponttal sem lehetnénk elégedetlenek.

Várható kezdőcsapatok:
Videoton: Kovácsik – Szolnoki, Juhász, Vinícius, Stopira – Pátkai – Filipe Oliveira, Kovács, Suljic, Bódi – Feczesin
DVTK: Antal – Lázár, Lipták, Tamás, Nemes – Kitl, Elek – Bacsa, Bognár, Vela – Ugrai
A találkozó játékvezetője Andó Szabó Sándor lesz.

kép: dvtk.eu

Hozzászólások

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK