Itt vagy most

Meccsváró: Haladás – Diósgyőr

Talán nem állok távol az igazságtól, ha azt mondom, egy dologra hétvégén mindenképpen számíthatunk: javulásra. Ez nem hurráoptimizmus, ugyanis bizakodásra adhat okot, hogy az elmúlt két hétben mutatott játékunkat már biztosan nem fogjuk alulmúlni, mert azt nem is lehet.

A két klub ellentétes előjelekkel várhatja a hétvégi találkozót: Amíg mi az elmúlt két fordulóban összesen 9 gólt kaptunk, a szombathelyi együttes előbb hazai pályán döntetlent játszott a minket itthon kiütő Honvéddal, majd idegenben 2-0-ra legyőzte az idén eddig még egy találatot sem szerző, sereghajtó MTK-t.

Mit várhatunk ellenfelünktől ?
A kapuban nem meglepő módon az utóbbi évek egyik legmeghatározóbb magyar játékosa, a 107-szeres válogatott, egykori Premier League és Bundesliga játékos, Király Gábor véd majd. Amikor az előző szezonban haza igazolt, hosszú fordulókon keresztül babonázta meg a vele szembekerülő támadókat, gyakorlatilag egyedül tartotta a Haladást a tabella elején. A mi malmunkra hajthatja a vizet azonban, hogy már a saját elmondása szerint is fárad, mind fizikailag, mind szellemileg. Mint mind tudjuk, ” a Király vasárnap zárva tart”, de a mérkőzést szerencsére szombaton rendezik.
A védelem jobb oldalán rögtön egy “újonccal” találkozunk. Polgár Kristóf a liverpooli akadémiáról igazolt Szombathelyre, személye pedig már csak azért is ad minimális pikantériát a találkozónak, mert a szezont megelőzően Egervári Sándor megpróbálta Diósgyőrbe csábítani a fiatal bekket, aki azonban inkább Vas megyébe költözött. Holnap megmutathatjuk neki, hogy rossz döntést hozott. Középhátvéd poszton Hegedűs János kezd majd. Az utánpótlás válogatott centerhalfnak Wils és Fehér mellett a tavalyi szezonban esélye sem volt számottevő elsőosztályú játéklehetőségre, így kölcsönben Budaörsre került. Idén visszatért Szombathelyre, rögtön a kezdőcsapatban találta magát, és annak ellenére, hogy ezen a poszton talán értékesebb a tapasztalat, mint a fiatalos lendület, megbízható teljesítményével eddig maga mellé állította a szurkolókat. Ettől függetlenül Polgár mellett sebezhetőek lehetnek. Az Újpest bemutatta az első fordulókban, milyen veszélyes lehet, ha nincs meg a kellő rutin a védelemben. Mészöly Géza abban a szerencsés helyzetben van, hogy a fiatalokat és tapasztalt idősebb játékosokat jól tudja vegyíteni ebben a csapatrészben, a másik középhátvéd, a 34 éves Stef Wils és a balhátvéd Predrag Bosnjak által. Utóbbi Pintér Attila regnálása alatt a magyar válogatott összetartására is meghívót kapott, azóta azonban a szombathelyi szurkolók nincsenek megelégedve mutatott teljesítményével.

A középpálya közepén a támadások szervezéséért az “erdélyi Xavi” becenevet viselő Kovács Lóránt felel. Mellette szűr majd a korábban velünk is szóba hozott, Iszlai Bence, a trió harmadik tagjaként pedig egy 21 éves újonc kap lehetőséget, az a Rácz Bence, aki a “nagypálya” mellett a szombathelyi gárda futsal csapatában is vitézkedik.

A támadósorban már rutinos, jól ismert játékosokkal találkozhatunk. A bal oldalon kezd majd Halmosi Péter. Ha van olyan játékos a Mészöly-csapatban Király Gáboron kívül, akit talán senkinek nem kell bemutatnom, az Halmosi: Kétszeres magyar bajnok, 35 válogatott találkozó mellett 18 Premier League mérkőzés is a lábában van már. Rutinos játékos, sajnálatos, hogy a tapasztalat és a sportszerűség nem egyenesen arányos. A jobb szélen a 21 éves, utánpótlás válogatott Németh Márió kap majd szerepet. Talán napjaink egyik, ha nem a legtehetségesebb fiatal szélsője, nincs kizárva, hogy még a nyári átigazolási időszakban klubot vált. Nagy érvágás lenne elvesztése a szombathelyi együttesnek. Végül, de nem utolsó sorban az egyetlen csatár a kezdőben az ausztrál David Williams lesz. Bár ő sem tartozik a szurkolók kedvencei közé, és sokan jobb játékosnak tartják a nemrég érkezett holland Sjoerd Ars-t, Williams az előző fordulóban betalált az MTK ellen, így vélhetően ismét neki szavaz majd bizalmat Mészöly Géza vezetőedző.

Az elmúlt két fordulóban mutatott teljesítmény alapján talán túlzás lenne azt állítani, hogy a holnapi mérkőzésen kötelező a győzelem. Láthattuk, az első két bajnokin mutatott játék ellenére ez a csapat még közel sincs kész, amit nem is várhatunk el, figyelembe véve, hogy Horváth Ferenc mindössze két héttel a bajnokság kezdete előtt vehette át a gárdát. Nem szégyen kikapni egy jobb ellenféltől, azt azonban szintén túlzás lenne kijelenteni, hogy esélytelenül utazunk Sopronba, ahhoz azonban, hogy legyen realitása egy esetleges győzelemnek, vagy hatalmas hozzáállás-béli, vagy személybeli változásokra lenne szükség, amit vezetőedzőnk a sajtótájékoztatón előre is vetített. Nem lenne meglepő, ha az elmúlt hetekben magához képest gyengén teljesítő emberek ezúttal a padon találnák magukat, az újak pedig mindent megtennének annak érdekében, hogy bizonyítsák, hosszabb távon is “méltók” a kezdőcsapatbeli tagságra. Egy ilyen – relatíve – fiatal csapatnak egy esetleges, sorozatban elszenvedett harmadik vereség talán már túl mély gödör lenne. Nem állunk megoldhatatlan feladat előtt, bízzunk benne, hogy a szakmai stáb megtalálta a nem túl acélos szombathelyi csapat ellenszerét, a fiúk pedig hatékonyan fogják végrehajtani a Horváth – Szamosi páros utasításait.

Várható kezdőcsapatok:
Haladás: Király – Polgár, Wils, Hegedűs, Bosnjak – Kovács, Iszlai, Rácz – Németh, Williams, Halmosi
Diósgyőr: Antal – Lázár, Lipták, Karan, Németh – Oláh, Elek – Nikházi, Bognár, Vela – Griffiths

Ez történt legutóbb:

(Kép: dvtk.eu)

Hozzászólások

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK