Itt vagy most

Haladás rossz irányba

Két komoly zakó után a javítás reményében utazott a csapat Sopronba, de az albérletben játszó Haladás is korai góllal sokkolta Antalékat, majd magabiztosan győzött. A DVTK a 8. helyre csúszott vissza, de a mutatott játék még ennél is több aggodalomra adhat okot.

 

Aki az elmúlt fordulókban a rutintalan és ingadozó formájú fiatalokban és a középszerű légiósokban látta a vereségek okát, az bizakodhatott a kezdőcsapat láttán, hiszen Horváth Ferenc több helyen is belenyúlt az összeállításba.

A védelem talán a legrutinosabb felállásban léphetett pályára, Nemes Milán helyére Tamás Márk húzódott a bal oldalra, középen pedig Dejan Karan kapott lehetőséget Lipták Zoltán mellett, miközben a távozó Okuka helyére Lázár Pál tért vissza eltiltás, majd családi program (gyermeke született, amihez ezúton is gratulálunk) után. A kapuban nem történt változás, Antal Botond állhatott a gólvonal előtt.

A hátsó alakzat előtt „Buba” Daushvili fő feladata a szűrés volt (lett volna), előtte Elek Ákos és Nono egyaránt a stabilitást voltak hivatottak biztosítani, miközben persze mindkettejüktől reális elvárás volt (lett volna) a támadások hatékony szervezése és segítése. Nikházi Márk és Kitl Miklós a széleken kaptak helyet, elöl pedig Bognár István játszhatott – igen, centert.

hal-dvtk01

Ritka kép a mérkőzés azon periódusáról, amikor még döntetlenre álltunk

Aki nem szereti a hosszas bizonytalanságot és az eldöntetlen dolgokat, az hamar hátradőlhetett a kezdő sípszót követően, hiszen mindössze négy perc kellett ahhoz, hogy az öltözőben maradó diósgyőri védelem üres helyén David Williams megszerezze a vezetést a szombathelyieknek. Csapatunk erőinek mozgósítása egy bizonytalan leshelyzethez volt elegendő szűk tíz perccel később Bognár révén, majd újra a zöld-fehérek percei jöttek: előbb Iszlai durrantott tizenötről fölé, majd a 20. percben Németh Márió mattolta Antalt. Védelmünket ekkor már tejes dobozokon és a Csellengők című műsorban is nagy erőkkel kerestük, hiába.

Huszonnégy perc után viszont legalább helyzetünk már volt, okos támadás végén Bognár lőtt, de Király nagy védéssel mentett. Ez is csak fellángolásnak bizonyult, hiszen eztán újabb hazai helyzetek következtek, előbb Németh veszélyes szabadrúgását a sorfal szedte ki, majd az előkerülő Karan mentett nagyot a tizenhatoson belül, rövid idő alatt kétszer is.

A félidő hajrájára fordulva Bognár aktivizálta magát ismét, tizenhatról leadott balos lökete fölé szállt (39. perc), két perccel később az alapvonalig kevergetett, de beadási kísérleteit szögletre blokkolták. És bár a modern futball rég áthaladt a „szöglet fél gól” mondáson, ebből a szögletből mégis jött a gól – 3-0! Bognár sarokrúgását a hazaiak szelídítették meg és pillanatok alatt átrobogtak a pályán, a kontrát Rácz Barnabás fejezte be, Antalnak esélye sem volt. Jöhetett a szünet, talán még épp időben ahhoz, hogy egy még megalázóbb vereséget elkerüljünk.

hal-dvtk02

Itt már komoly nyomás alatt voltunk, de még kitartott a csapat 0-0-nál

Félidőben mindkét csapat cserélt, Nono helyére Vela érkezett, a megsérülő Király Gábort pedig Rózsa váltotta. Bár az azonnal látszott a kezdést követően, hogy Mészöly Géza óvatosabb játékot kért övéitől, a Diósgyőr ezúttal is lassan pörgött fel. Az első tíz percben Antal volt a legaktívabb a vendégeknél, kétszer is a végig nagyot játszó Williams lövését kellett védenie.

Az 55. percben jött Bognár első helyzete a második félidőben, de közeli lövését ekkor blokkolták, a játék tempója pedig jó tíz percre visszaesett. Bő egy óra után Daushvili helyére Griffiths érkezett, nyilvánvalóan minimum a szépítés szándékával. Hullámzó játék alakult ki, Bognár előbb fölé bombázott, majd a 74. percben jó beadást tálalt a kapu elé, Lipták Zoltán pedig befejelte a becsületgólt.

3-1 után érezhetően megélénkült picit a játékunk (talán ekkor ért el annak a szintnek a közelébe, amit 0-0-nál is minimálisan elvárnánk), de ez újabb gólokat már nem eredményezett.

Összességében jó indulattal azt mondhatjuk, hogy az értékelhetetlen első félidő után sikerült egy vállalható játékrészt is kiizzadni, de építeni csak arra lehetne, ha rögtön a kezdő sípszó után sikerülne megütnünk az NB1 szintjét, különben nagyon sokáig futhatunk majd az eredmény után. Szerdán már Pakson kell helytállni, talán még nehezebb feladatnak ígérkezik, de fel kell rázni a csapatot, hogy legalább egy önbizalom-növelő pontocskát elhozzunk valahogy.

 

Swietelsky Haladás – Diósgyőri VTK 3-1 (3-0)

Sopron, 1768 néző. Játékvezető: Berke Balázs (Ring György, Kepe Arnold; Kassai Viktor, Molnár Attila).

Haladás: Király (Rózsa 46’) – Polgár, St. Wils, Hegedűs, Bosnjak – Rácz (Tóth 83’), Kovács L. – Németh Má., Iszlai, Halmosi (Gaál 74’) – Williams. Vezetőedző: Mészöly Géza.

DVTK: Antal – Lázár, Lipták, Karan, Tamás – Dausvili (Griffiths 66’) – Nikházi, Nono (Vela 46’), Elek, Kitl (Szabó II 86’) – Bognár I. Vezetőedző: Horváth Ferenc.

 

(Képek: dvtk.eu)

Hozzászólások

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK