Itt vagy most

Kötelező győzelem helyett az esélytelenek nyugalma

A DVTK vasárnap a listavezető Vasast fogadja majd, adott tehát a (rendkívül nehéz) lehetőség, hogy a három hetes szünet előtt mentsük a menthetőt és ne a kiesőzónából várjuk a mindenképpen nehéznek ígérkező folytatást.

 

Már a szezon előtt sem hittük volna, hogy majd a 7. fordulóban a Diósgyőr – Vasas meccsre nem írhatjuk azt, hogy kötelező győzelem. Aztán az első két forduló után még kevésbé tűnt elképzelhetőnek ez a forgatókönyv – bár mindkét csapat győzelmekkel kezdett (mi a Videotont és az Újpestet, a Vasas az MTK-t és a Debrecent verte). Azonban amíg minket ezután visszarántott a földre a valóság, addig a Vasas továbbra is szárnyal – bár az Újpest ellen becsúszott egy vereség – az FTC-t és a Videotont is idegenben fektették két vállra és hat kör után öt győzelemmel és az említett egyetlen vereséggel a tabella élén állnak. Nem kis motivációt és lelkesedést meríthettek mindeközben az egyre növekvő nézőszámból és a Vasas-család olimpiai remekléséből.

A piros-kékek szereplésére Bernd Storck is felfigyelt, három játékos is képviselheti a Vasast a következő válogatott összetartáson Hangya Szilveszter, Korcsmár Zsolt és Vida Máté személyében. Közülük Korcsmár küzd kisebb sérüléssel, de valószínűleg már vasárnap is játszhat.

Michael Oenning vezetőedző kétféle hadrendet favorizált eddig a bajnokság során: a 3-4-3 a magyar mezőnyben ritkább, támadóbb felfogású felállás, illetve napjaink „4-4-2”-je, a 4-2-3-1 tartozik még a Vasas fő repertoárjába.

Kapusposzton a csapat egyetlen veresége cserét eredményezett, Polekszics helyét a Ferencváros ellen Nagy Gergő vette át, aki bent is maradt a győztes csapatban és a Honvéd ellen meg is őrizte kapuját a góltól.

Ha a győztes csapaton nem akar változtatni a német, akkor a védelem a Burmeister, Vaskó, Ristevski felállásban fut majd ki a pályára, a Honvéd ellen ez a trió hozta le a meccset, ebbe szólhat azonban bele Korcsmár valószínű felépülése. A három védő valószínűleg így is maradni fog, legalábbis Oenning udvarias, de magabiztos nyilatkozatai erre engednek következtetni.

Egy sorral előrébb Szivacski, Vida, Berecz és Hangya kaptak lehetőséget és ez könnyen lehet, hogy most is így lesz. A két szélen ez a négyes bármikor képes a nehéz helyzetben egy öt védős felállást megvalósítani – igaz erre ellenünk az eddig látottak alapján nem biztos, hogy szükségük lesz. Ebben a sorban szerepel a három potenciális válogatott közül kettő is, nekik extra önbizalmat adhat a behívó.

Kapunkat a Remili, Pavlov, Ádám trojka rohamozhatja majd, ahol a nagy rutinnal rendelkező Remili mellett a 25 éves Jevgenij Pavlov és a 22 esztendős Ádám Martin jól kiegészítik egymást. Meg kell még jegyeznünk, hogy a keret mélységét olyan játékosok adják még, mint az ex-diósgyőri páros Debreceni András és James Manjrekar, a rutinos Czvitkovics Péter, Novák Csanád, Preklet Csaba, vagy épp Könyves Norbert, így Oenning elég széles skálán tud belenyúlni a meccsbe.

 

Nálunk szinte lehetetlen megjósolni a kezdőcsapatot, miután Horváth Ferenc már az előző forduló előtt komoly büntetéseket és változtatásokat helyezett kilátásba, de Pakson így sem sikerült pontot szerezni. Az biztos, hogy Nikházi Márkra nem számíthat a szakember, a lefújás után kiállított középpályást ugyanis három meccsre szóló eltiltással „jutalmazták” a szurkolókkal történt szóváltásáért. Ott lehet ugyanakkor a pályán Makrai Gábor, akit a héten Felcsútról szerződtettünk, miután csákvári kölcsönjátéka kellően termékenyre sikerült (24/15). Így talán Bognárt sem látjuk egy darabig csatárként szenvedni. Egyébként maga a vezetőedző sem lesz majd ott a kispadon, hiszen egy meccsre őt is elmeszelték a paksi hisztéria után, így helyette Szamosi Tamás dirigálhat a pálya mellől.

Meg kell említenünk, hogy Bognár István és Elek Ákos is behívót kaptak a szövetségi kapitánytól a VB-selejtezők nyitánya előtti összetartásra, ez nekik is pluszt jelenthet akár majd vasárnap. Vezetőedzőnk a meccs előtt a középpálya szellősségét nevezte meg a paksi fiaskó egyik fő okaként, ami egy Daushvili, Elek párost vetíthet elő, előttük Bognár szervezhet, a széleken pedig talán Kitl és Vela kaphatnak lehetőséget, elöl pedig Makrai ugorhat a mély vízbe. Hátul valószínűleg kap még egy esélyt a Lázár, Lipták, Tamás, Nemes kvartett, mögöttük pedig alighanem ismét Rados áll a gólvonalra.

 

Összefoglalva egy igen nehéz meccs áll előttünk, amelyen aligha fordítjuk meg azt a tendenciát, hogy a játék minden mérhető elemében alulmaradunk aktuális ellenfelünkkel szemben. Amiben reménykedhetünk az a megalkuvást nem tűrő hajtás és némi szerencse, valamint az, hogy együtt belehajszoljuk a csapatot a győzelembe.

Fiúk, három hétig szünet lesz, most felszánthatjátok a pályát, lesz idő helyrehozni!

 

(Kép: dvtk.eu)

Hozzászólások

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK