Itt vagy most

Az első 11 forduló legjobbjai: Elek, Bognár, Dausvili

Az InStat rendszer adataiból dolgozva a DVTK játékosainak az NB1 első 11 fordulójában nyújtott teljesítményeit elemeztem. Többféle átlagszámítási módszert is használtam, mivel a kiugró értékek jelentősen torzítják az eredményeket. Figyelembe vettem a lejátszott mérkőzések számát is, illetve a csapattársakhoz viszonyított relatív teljesítményt is. Ezeket összegezve kaptam egy listát, ami úgy gondolom, hogy viszonylag jól mutatja az erősorrendet, hogy kik voltak azok, akiket a gyenge szereplés ellenére is ki lehet emelni a csapatból.

1. hely: Elek Ákos

Csapatkapitányunk 9 találkozón lépett pályára, nem nyújtott kiemelkedő teljesítményt, de ez is elég volt ahhoz, hogy a legjobb legyen a DVTK csapatán belül, mivel folyamatosan hozott egy jó közepes szintet, és erre nagyon kevesen voltak képesek. Gólja nincs, eddig 3 sárga lapot gyűjtött be.

2. hely: Bognár István

Ő elsősorban a szezon elején mutatott jó játékának köszönheti, hogy 2. lett, az utóbbi találkozókon nem azt kapták tőle a DVTK szurkolói, amit vártak, ez a statisztikai mutatóiból is kiderül. 11 mérkőzésen 3 gólt szerzett, nem kapott még lapot. Neki volt egy 400-as InStat indexe még az 1. fordulóban, ezt azóta sem tudta megközelíteni egy diósgyőri játékos sem.

3. hely: Murtaz Dausvili

Ha valaki nem is olyan zseni a labdával, mint mondjuk Ronaldinho, attól még hasznos tagja lehet a csapatnak, erre nagyon jó példa a grúz légiósunk. Stabil, kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtott, Bognárhoz hasonlóan a DVTK minden találkozóján lehetőséget kapott, 3 sárga lapja van eddig.

A lista pontszámait tekintve ezt követően nagy űr következik, majd feltűnik Okuka, aki az első 4 meccsünkön játszott, de azokon rendre a DVTK egyik legjobbja volt. A további sorrend, szinte azonos mutatókkal: Lázár, Tamás és Németh. Mivel ők főleg védekező feladatokat kaptak, és a párharcaikat jó arányban nyerték meg, ezért mondhatjuk, hogy egy gyenge átlagot hoztak ők is, bár ha hibáztak, azt nagyon sokszor góllal büntette az ellenfél, ez pedig jobban megmarad a szurkolókban. Akiket még valamilyen szinten ki lehet emelni az Rados és Lipták, bár kapusunk esetében rontja a statisztikát, hogy ő az első 5 fordulóban nem játszott, amikor a győzelmeinket arattuk, Lipták pedig nem sokkal maradt el a korábban említett védőtársaitól, bár talán neki kellene a legtöbbet mutatnia, hiszen ő a legrutinosabb.

Ami kiderül még ebből a listából, hogy a csatáraink mintha nem is léteznének, rendkívül rossz mutatóik vannak, hogy ennek pontosan mi az oka, azt nem tudom, de a támadó középpályásaink közül is csak Bognár van a listán, tehát vélhetően összefügg a kettő: kevés labdát kapnak a csatárok, és azokkal sem tudnak igazán mit kezdeni. Erre valószínűleg a szakmai stáb is felfigyelhetett, mert az utóbbi meccseken a DVTK labdabirtoklási aránya és a passzok száma magasabb, azaz próbáljuk nem elszórni a labdákat, ez pedig meglátszik a kapott gólok számában is, hiszen kevesebbszer fordulhatott az ellenfél, kevesebb alkalommal jutottak el a diósgyőri kapuig.

Összességében tehát a legnagyobb baj a támadások építésével van, kevés valódi veszélyt jelentünk az ellenfelek tizenhatosának környékén, ezért nyugodtan, bátran tudnak ellenünk játszani. A másik nagy hiányosság, hogy nincs egy olyan játékos, aki a vállára venné a csapatot, aki mérkőzéseket eldöntő találatok szerzésére képes – vagyis van ilyen játékosunk Bognár személyében, de a formája rendkívül ingadozó, és ezt megérzi az egész csapat. A harmadik pedig, hogy néhány játékos, akitől sokat várunk, mélyen a tudása alatt teljesít folyamatosan, őket nem emelném ki személy szerint, mindegyikük tudja szerintem, hogy ha valaki a DVTK-ban pályára lép, akkor ennél sokkal jobb teljesítményt kell nyújtania.


Van egy kérdőívünk is a DVTK-val kapcsolatban, ha még nem töltötted ki, akkor kattints ide!

Hozzászólások

Written by 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK