Itt vagy most

Meccsváró: Diósgyőr – Videoton

A felemásra sikeredett válogatott szünetet követően csapatunkra nehéz sorozat vár: A következő három hétben két dobogós együttest, a Videotont és Ferencvárost fogadjuk Miskolcon, a hazai mérkőzések között pedig Újpestre látogatunk, ahol az utóbbi években ritkán termett nekünk babér.  Mennyivel egyszerűbb helyzetben lettünk volna, ha az előző fordulókban sikerül pontokat szerezni az újoncok, vagy az idő közben középcsapattá “züllött” Loki-MTK duó ellen…

Ha figyelembe vesszük, hogy a fiúknak lehetőségük volt kibeszélni magukból a problémákat a négynapos villám-összetartás alatt, akár optimistán is tekinthetünk a szombati bajnokira. Sokan sok helyen elmondták már, ezeknek a játékosoknak sokkal inkább a fejükben, mintsem a lábukban van a probléma, ezért reménykedjünk benne, hogy sikerült átszakítani a mentális gátakat, és végre elindulhatunk felfelé a tabellán.

Sokkal kevésbé lesz okunk a bizakodásra, ha a számokat is megvizsgáljuk (márpedig azok nem hazudnak): A Videoton az elmúlt 5 forduló alapján a bajnokság legjobb formában lévő csapata, ezeken az összecsapásokon 15 gólt szereztek (a Loki ellen 5, Újpest ellen 4, Haladás ellen 3, Honvéd ellen 2, Fradi ellen 1 találat), míg védelmük csak 6 alkalommal kapitulált. Nem meglepő módon ennek a “formatabellának” is mi vagyunk a sereghajtói. Ha ez nem lenne elég, hozzátehetjük, hogy a székesfehérvári gárda idén a legeredményesebb vendégcsapat, 5 házon kívül lejátszott meccsükön a mérlegük 3-1-1, ezeken pedig 11 gólig jutottak (mint mi otthon és idegenben összesen).

Mit várhatunk ellenfelünktől ?

A két csapat első forduló-béli találkozása óta Henning Berg együttese számos változáson esett át.
A védelemből távozott a válogatott középhátvéd, Lang Ádám, akit egy másik válogatott védővel, a jobb-bekk Fiola Attilával pótoltak. Őt a norvég edző érkezése óta középen játszatják. A hátvédsor így a Nego – Fiola – Vinícius – Stopira négyessel állhat fel.

Bár támadó középpályások terén mind minőségben, mind mennyiségben jól állnak, az elmúlt két fordulóban (igaz, nehéz mérkőzések voltak) három védekező középpályás is a kezdőcsapatba lett nevezve. Az elmúlt évek egyik legjobb magyar középhátvédje, Juhász Roland újonnan ezen a poszton szerepel, társa pedig a Debrecenből szezon közben érkező Varga József, valamint Pátkai Máté lehetnek. Mivel a két csapat között a tabellán szakadéknyi különbség van, az sem lenne meglepő, ha az elmúlt fordulók defenzív középpályája után Henning Berg több lehetőséget adna a mozgékony támadó középpályásoknak, mint Kovács István vagy Filipe Oliveira. Idő közben úgy tűnik, Barczival és Suljic-csal már nem számolnak az első csapatnál.

A támadósor az elmúlt hetekben többféle összetételben is kezdett, de úgy tűnik, ebben a csapatrészben olyan felhozatal áll a stáb rendelkezésére, amivel nem tudnak hibázni: a fiatal, csatárból szélsővé avanzsált Géresi Krisztián kiemelkedően jó formában van, Feczesin Róbert holtversenyben vezeti a góllövőlistát, a korábbi PSV Eindhoven-sztár Danko Lazovic pedig hiába 33 éves, a bajnokság egyik legjobb támadóalakulatának legfontosabb láncszeme.

Ami minket illet, a védelmünk általában nem áll a helyzet magaslatán, ráadásul a három bevethető középhátvédből kettő is sérült (Tamás és Karan), ezért Lipták mellett jó eséllyel újra Mahalek játszhat. A válogatott belső középpályánk felemás érzésekkel térhetett vissza a szünetről, Elek és Bognár nem jutott szóhoz, Dausvili viszont másodpercek híján mindkét VB selejtezőjét végigjátszotta (Írország és Wales ellen), ráadásul a többek között Gareth Bale-lel felálló walesiek ellen idegenből el is hoztak egy pontot. A védelemről elmondható, hogy kifejezetten gólképes, a támadósorról viszont korántsem, az elmúlt 5 fordulóban mindössze 3 találatig jutottunk, ami a mezőnyben a legkevesebb, ráadásul az egyik legstabilabban védekező csapattal találkozunk majd szombaton.
Egy szó, mint száz, összességében semmi sem szól mellettünk.

Várható kezdőcsapatok:
Diósgyőr:  Rados – Lázár, Lipták, Mahalek – Vela, Bognár, Elek, Daushvili, Nemes – Makrai, Novothny
Videoton: Kovácsik – Nego, Fiola, Vinícius, Stopira – Pátkai, Juhász, Varga – Géresi, Lazovic, Feczesin
A találkozó játékvezetője Kassai Viktor lesz.

Ez történt legutóbb: 

Hozzászólások

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK