Meccsváró: Budapest Honvéd – Diósgyőr

A kilenc győzelem nélkül lejátszott bajnokit követően három rangadón 4 pontot szerzett a csapat, de ami talán ennél is fontosabb,  a játékosok láthatóan küzdenek egymásért, a klubért, a szurkolókért. Erre hétvégén hatványozottan szükség lesz, tekintve, hogy talán az egyik (ha nem a) legkellemetlenebb ellenfél otthonába látogatunk.

A Honvéd hosszú évek óta nem tudott sem bajnokságot, sem kupát nyerni, többnyire a dobogóra sem tudnak odaérni, mégis bárkire, bárhol veszélyesek. Az elmúlt szezonokban jól láthatóan tudatosan próbálták vegyíteni a fiatal magyar és rutinos külföldi játékosokat, méghozzá talán az NB1 legjobb vezetőedzőjének, az olasz Marco Rossinak az irányítása alatt. Jelenleg 3 ponttal lemaradva a Videoton mögött a 4. helyen állnak, az elmúlt öt fordulóban a mérlegünk 2 győzelem, 1 döntetlen és 2 vereség, 7-7 rúgott és kapott gól.

Mit várhatunk az ellenféltől ?

Hosszú évek Kemenes-hegemóniája után a rutinos kapus Paksra szerződött, helyét a gólvonal előtt pedig Gróf Dávid örökölte meg. Bár csak most kapott lehetőséget a bizonyításra, rutintalannak semmiképen sem mondható, a 27 éves hálóőr megjárta már Angliát, Skóciát és Németországot is.

Amennyiben Marco Rossi vallja a “győztes csapaton ne változtass”-elvet, a védelemben a Botka – Lovric – Kamber – Baráth négyest kell majd feltörnie támadóinknak. Botka Endre stabil tagja volt az elmúlt évek utánpótlás válogatottjainak, kezdett mégis úgy tűnni, már nem fogja beváltani a hozzá fűzött reményeket. Ennek ellenére a bekk utóbbi időben mutatott kiemelkedő játéka Bernd Storck figyelmét is felkeltette, bekerült az Andorra és Svédország ellen készülő válogatott keretbe. A másik szélen Baráth Botond bár nem kapott meghívót, Botkához hasonló jó teljesítményre képes, kiegészítve azzal, hogy ő nem csak a védelem szélén, de a közepén is képes útját állni a támadásoknak. A Lovric – Kamber páros jelenti a csapatrészben a rutint, utóbbit senkinek sem kell bemutatnom, a bosnyák Djordje Kamber talán bármelyik magyar csapatban stabil kezdő lenne.

A középpálya közepén a Nagy – Hidi – Gazdag trió szerepel majd. Hidi Patrik a maga 25 évével is a legrutinosabbnak számít a csapatrészben, évek óta alapember egy jól működő rendszerben, talán ő sem áll távol a válogatott-béli bemutatkozástól. A távoli lövéseire érdemes lesz figyelni, ily módon többször mattolta már Radost az elmúlt szezonokban. Mellette Nagy Gergő 23, Gazdag Dániel mindössze 20 éves, egy ilyen fiatal középpályával szemben nem tűnik halva született ötletnek, hogy a mérkőzés nagy részében megpróbáljuk magunkhoz ragadni a kezdeményezést.

Nem csak a pálya közepén, de a támadó harmadban is fiatal, tehetséges játékosokkal operál ellenfelünk vezetőedzője. A borsodi születésű (Putnokon, majd Kazincbarcikán szereplő) Koszta Márk, valamint az előző fordulóban szépségdíjas találatot jegyző Prosser Dániel között egy régi-új ismerős, az olasz Davide Lanzafame rohamozza majd a kapunkat. A csatár talán túlzás nélkül az NB1 legjobb formában lévő támadója, az elmúlt 5 fordulóban 5 gólt szerzett, meccsenként 1-et, összességében már 6 találatnál jár, amivel 2. a góllövőlistán.

Ami minket illet, szemmel látható a javulás szinte minden csapatrészben. Szinte, ami miatt ugyanis még mindig főhet Horváth Ferenc (és a szurkolók) feje, az a védelem bizonytalansága. Hiába álltunk/állunk fel olyan válogatott játékosokkal, mint Lázár, Lipták vagy Jagodinskis, furcsa módon az elmúlt hetekben akkor tűnt legjobbnak az egység, amikor a fiatal Mahalek Marcell is a pályán volt. Ő most sajnos nem lesz, védősorunkat ugyanis már-már példátlan sérülés-hullám sújtja, rajta kívül maródi még Tamás Márk és Dejan Karan is, Lázár Pál pedig 5. sárga lapját követően a szombati bajnokit eltiltás miatt kihagyni kényszerül. Tegyük hozzá, az új lett védő a Ferencváros ellen szinte mindegyik kapott gólban benne volt, ezért talán az olvasók sem vádolhatnak túlzott pesszimizmussal, ha azt mondom, egy esetleges győzelemhez legalább két rúgott gólra lesz majd szükségünk. Szerencsére a srácok az elmúlt három hétben bizonyították, erre magyar szinten kifejezetten jó védelmek ellen is képesek, így nem kell feltett kézzel utaznunk Kispestre.

Várható kezdőcsapatok:
Budapest Honvéd: Gróf – Botka, Lovric, Kamber, Baráth – Nagy, Hidi, Gazdag – Koszta, Lanzafame, Prosser
Diósgyőr: Rados – Lipták, Jagodinskis, Oláh – Vela, Bognár, Elek, Dausvili, Nemes – Nono, Novothny
A találkozó játékvezetője Kassai Viktor lesz.

Ez történt legutóbb:

(Kép: dvtk.eu)

Hozzászólások

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK