Itt vagy most

Újra a vonal fölött – Diósgyőr-Paks értékelő

Hosszú hetekig azzal a tudattal keltek és feküdtek a Diósgyőr szurkolok, hogy szeretett csapatunk legjobb úton halad a másodosztály felé. Most azonban úgy tűnik, kezdik érteni a srácok, mit is kér tőlük Horváth, és milyen játékot igényel az új 3-5-2-es felállás, a sokszor hiányolt – de immár újra fellelhető – harcosságról nem is beszélve.

A kapuban az újonnan magyar játékosként számításba vett Ivan “hozta a kötelezőt”, nagyobb hiba nélkül játszotta végig a találkozót annak ellenére, hogy a védelem nem mindig állt a helyzet magaslatán. Tegnap este óta vita tárgyát képezi, bent volt e a labda az ominózus paksi szabadrúgás után. Ivan mentségére szóljon, ha teljes terjedelmével a gólvonal mögé is került a labda, 10-ből 9 játékvezető már előzőleg lefújta volna az akciót kapustámadás miatt. Mivel mostantól nem kell figyelembe vennünk őt a légiós-kvóta keretében, nem lennék meglepve, ha ez közvetlenül Antal Boti távozását jelentené.

A védelemben az Eperjesi – Lipták – Jagodinskis trió szerepelt. Eper kapcsán az lehet az ember érzése, fizikailag minden adott nála ahhoz, hogy kiváló sportember legyen, de sokszor nem tudja, milyen megoldást válasszon, ezért sok kisebb-nagyobb hibával játszik (örülhetünk, hogy Szakály lerántásáért nem kapott tizenegyest a vendégcsapat). A lett védő, Jagodinskis sem igazolta eddig, hogy hosszabb távon ő jelenti majd a megoldást védelmi gondjainkra, bizonytalan volt, több eladott labdával. Számomra egyelőre érthetetlen, hogy lőhette be őt a mértékadó Transfermarkt.de oldal a keret második legértékesebb játékosaként. Télen ezen a poszton nem ártana tovább erősíteni a csapatot. Öröm az ürömben viszont, hogy ebben a csapatrészben szerepelt a szurkolók által a mérkőzés legjobbjának választott Lipták Zoltán is. Lipi végre olyan stabil játékot mutat, mint tette azt győri időszakában, ráadásul a góllövésből is tevékenyen kiveszi a részét. Ha hosszabb távon fenn tudná tartani a jó formáját, abból nem csak mi, miskolciak profitálhatnánk, Lang Ádámot nem tűnik teljesíthetetlen feladatnak kiszorítani a válogatottból…

A középpályán Dausvili és Nono voltak Elek játszótársai. Buba talán önmagához képest valamivel haloványabb teljesítménnyel rukkolt elő, azonban a szurkolói szavazáson bezsebelt 2. helye jól mutatja, mennyire értékelik a szurkolók a megalkuvás nélküli harcos játékot, amiből részéről tegnap sem volt hiány. Bár a pályán előforduló “kakaskodás” nem a játék legszebb része, nagyon jó látni, hogy ha erre kerül sor, a grúz középpályás elsők között érkezik oda, hogy kiálljon a sérelmet szenvedett csapattársaiért. Erre tegnap is láthattunk példát Elek és Szakály Dénes afférja után. Bár látszólag kapitányunk ment neki először a paksi középpályásnak, az igazsághoz az is hozzátartozik, ez az “eset” már az előző bajnoki kiírásban kezdődött. A tavalyi szezon végén ugyanis a Tolna megyeiek elleni hazai bajnokin Szakály alattomos módon odalépett Ákosnak úgy, hogy a labda már a közelben sem volt. A belépő következtében válogatott kerettag kapitányunk olyan sérülést szenvedett, ami még az Európa bajnokságon való szereplését is kérdésessé tette, a nemzeti csapat orvosi stábja szerint csodával határos módon épült fel a torna kezdetére. Szakály reklamálás helyett örülhetett volna, hogy Ákos csak a torkát kapta el… Mindenesetre a közjáték eredménye Elek 5. sárga lapja lett, ezért ő kihagyja a következő bajnokit.

A támadósorban bár Bacsa és Novothny sokszor segítették ki a csapatot védekezésben, a támadóharmadban ezúttal nem tudtak túl sokat hozzátenni a játékhoz. Nem úgy Diego Vela, aki úgy látszik, kezdi felvenni a ritmust, és hétről hétre meggyőző teljesítménnyel rukkol elő. Talán nem állok távol az igazságtól, ha kijelentem, a bajnokság egyik legjobban egy-egyező játékosa, élmény nézni a játékát, ami technikai tudása ellenére még csak öncélúnak sem mondható. A másik támadó, aki dicséretet érdemel természetesen Ugrai Roland, aki még most sem 100 %-os, ennek ellenére az elmúlt két hétben összesen 25 percnyi játékidő alatt 2 gólt is szerzett.

Végül, de nem utolsó sorban emlékezzünk meg ellenfelünkről is, akiknek nem sikerült betölteni a szimpatikus vesztes szerepét. Amellett, hogy rendkívül sok kisebb belépővel próbálták meg tördelni a játékunkat, a mérkőzés után edzőjük is kijelentette, hogy tudták, itt ma nekik hálószaggató gólt kell lőniük ahhoz, hogy meg is adják azt a játékvezetők.

Összességében elmondhatjuk, ismét egy örömteli szombaton vagyunk túl, Elek hiányában azonban jövőhéten sokkal nehezebb dolgunk lesz a Vasas vendégeként.

Hozzászólások

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK