Itt vagy most

Honosítás előtt – interjú Drazen Okukával

A közelmúltban szavazásra invitáltunk titeket a DVTK szurkolók legnagyobb Facebook csoportjában, amelyben az elmúlt 10 év szurkolói álomcsapatát kerestük. Talán kijelenthetjük, hogy a jobbhátvédek között papírforma eredmény született, Drazen Okuka magabiztosan utasította maga mögé korábbi jobb bekkjeinket.

Sajnos pár hónappal ezelőtt távozni kényszerült Diósgyőrből, de a szurkolók nagy többsége a mai napig szeretettel gondol vissza rá, ennek nyomán beszélgettünk korábbi játékosunkkal:

Drazen, köszönjük, hogy a rendelkezésünkre állsz ! Az első kérdésünk az lenne, hogy érzed magad a fővárosban, az új klubodnál ?
Nos, mondhatom, hogy nagyon szép környezetbe kerültünk. Már hetedik éve élek Magyarországon (előbb Kaposváron majd Miskolcon), nagyon élvezem a budapesti életet, mert hasonlít a város Belgrádhoz. A klub kötelékében is jól érzem magam, megtisztelő egy ilyen gazdag történelemmel rendelkező egyesülethez tartozni, és külön öröm, hogy elkészült az új, szép stadion is.

Mik voltak az első gondolataid, amikor hallottál az MTK érdeklődéséről ? 
Mindig jó érzés, ha egy olyan sikeres klub, mint az MTK érdeklődik utánad. Azt hiszem ez egy jó visszajelzés arra nézve, hogy jó munkát végeztem Diósgyőrben.

Melyek a legszebb miskolci emlékeid ? Melyik volt a kedvenc, diósgyőri színekben lejátszott mérkőzésed ? 
Sportolóként hálás lehetek, mert 2 év alatt annyi jó meccset játszottunk, hogy valójában ki sem tudok emelni egyet sem közülük ! Talán amiket említhetek, az Európa Liga mérkőzések, vagy hogy 25 év után Miskolcon tudtuk legyőzni a Ferencváros csapatát, ezekre a mai napig jó szívvel gondolok vissza. Aztán persze ott volt a dunaújvárosi mérkőzés, amin 3-0-ás gól, és emberhátrányban sikerült felállnunk, és döntetlenre mentenünk. Itt úgy gondolom megmutattuk a srácokkal, hogy az a csapat igazi győztes típusú emberekből állt. Az emlékezetes meccsek közé sorolhatnám még a Nyíregyháza vagy Honvéd elleni rangadókat…Ahogy mondtam, sok nagyszerű találkozónk volt.

Mit gondolsz az új csapatodban betöltött szerepedről ?
Ebben a szezonban eddig sajnos nem voltam túl szerencsés, rögtön az első, Debrecen elleni bajnokin lett egy izomszakadásom, ki kellett hagynom 4-5 mérkőzést, majd 3 meccs után újra összeszedtem ugyanezt a sérülést egy másik izmomban. Szóval az idei évemmel eddig nem vagyok elégedett, de most már egészséges vagyok, remélem lesz lehetőségem megmutatni, miért igazolt le az új csapatom.

Mit gondolsz az MLSZ légiósok számának korlátozására irányuló szabályozásairól ?
Ez a szabály gyakorlatilag az elsődleges oka volt annak, hogy miért kellett elhagynom Diósgyőrt. A sportigazgató új légiósokat akart a klubhoz hozni, nekem pedig elmondták, hogy hoznak majd egy új, magyar jobbhátvédet, ezért ha maradok, nem fogok annyit játszani, mint korábban ! Úgy gondolom, hogy ez a szabályozás senkinek nem jó. Nem olyan a bajnokság minősége, mint korábban. A nagy klubok, mint a Ferencváros vagy Videoton megvásárolják a legkiemelkedőbb magyar játékosokat, a többi egyesületnek pedig komoly nehézségeket okoz, hogy ők is magyar, de minőségi játékosokat szerződtessenek. Nagyon nehéz úgy versenyképes, jó csapatot építeni, ha csak három légiós játszhat egyszerre. Ha elmondhatom a véleményemet: Számomra a modern fociban csak egy dolog számít, a minőség. Real Madrid, Chelsea, Arsenal… a szurkolóikat nem érdekli, hogy hány hazai és hány idegenlégiós játszik náluk, jó csapatot akarnak, és trófeákat nyerni !

Már jó ideje Magyarországon játszol. Ha egy magyar klub – a korábban említett szabályozásra tekintettel – kezdeményezné a honosításodat, elfogadnád ?
Olyannyira, hogy ez lassan aktuális lesz. Már 7 éve dolgozok Magyarországon, így nyáron már lehetőségem lesz magyar útlevelet kérni, amivel élni is szeretnék.

Mit gondolsz, melyek azok a tulajdonságok, amelyek manapság elengedhetetlenek ahhoz, hogy egy játékos szélsővédőként érvényesülni tudjon ?
A poszttal járó feladatok sokat változtak az utóbbi időben. 10-15 évvel ezelőtt a szélsővédőknek egy funkciójuk volt, a védekezés, manapság azonban ez nem elég, legalább ugyanolyan hatékonyan kell tudnod a támadásokból is kivenni a részed. A mai modern fociban már elvárják tőlünk, hogy gólpasszokat adjunk, legyünk fizikálisan kifogástalan állapotban, de ha olykor-olykor a kapu elé keveredünk, a befejezések se legyenek teljesen idegenek tőlünk. Úgy gondolom talán a szélső hátvédeknek kell a legjobb fizikai állapotban lenniük, ha a csapat egészét nézzük.

Remélhetőleg még jó pár évig láthatunk a pályán, azonban gondolkoztál már azon, hogy mihez szeretnél kezdeni, ha egyszer felhagysz a labdarúgással ? Édesapád például sikeres edző, talán az ő nyomdokaiba lépsz ?
Igen, apára talán tényleg mondhatjuk, hogy sikeres, de nem csak edzőként, játékosként például egészen a Jugoszláv válogatottságig vitte. Őszintén szólva én még ezen nem gondolkoztam. Majd meglátjuk, hogy fognak alakulni a dolgok.

Voltak valaha példaképeid, akik motiváltak pályafutásod során ?
Nem igazán ! Bár vannak nagyszerű szerb sportolóink, például Nemanja Vidic, aki volt a Manchester United csapatkapitánya, vagy legendás kosárlabdázóink, illetve manapság a kiváló teniszező, Novak Djokovic, de az igazat megvallva példaképem nem nagyon volt soha.

Mit csinálsz a szabadidődben, amikor éppen nem edzésen, vagy mérkőzésen kell lenned ?
A szabadidőmet többnyire a családommal töltöm. A kislányommal játszok, de nem vetek meg egy jó könyvet vagy filmet sem. Szeretünk a parkokban sétálni is.

Mivel foglalkoznál, ha nem labdarúgónak állsz ? 
Nos, a mi családunk igazi focista család, ezért valójában más fel sem merült bennem ! Az igazat megvallva, három évig teniszeztem, mielőtt focizni kezdtem volna, ezért úgy gondolom, ha nem labdarúgó lennék, akkor is sporttal foglalkoznék.

Végezetül, szeretnél üzenni a szurkolóknak ?
Persze ! Számomra Ti vagytok Magyarország legjobb szurkolótábora ! Büszkék lehettek rá, hogy olyankor is a csapat mögött álltok, amikor nem jönnek az eredmények, én személy szerint pedig nagyon örülök neki, hogy a DVTK megkapja végre az új stadiont, mert ha van tábor az országban, amelyik ezt megérdemli, akkor az a Diósgyőré !

Köszönjük az interjút Drazen, további pályafutásodhoz sok sikert kívánunk és reméljük, láthatunk még Diósgyőr mezben ! 

 

Hozzászólások

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK