Itt vagy most

Depth Chart

A felkészülés vége felé közeledve időszerűnek látszik számba venni, milyen variációs lehetőségei lesznek Horváth Ferencnek, vajon a téli átigazolási időszak adta lehetőségeket sikerült e (eddig) forrásainkhoz mérten kihasználni.

Az amerikai sportágakban használt “Depth Chart” azt hivatott összegezni, az egyes pozíciókban hányan (és kik) vethetők be, tehát a keret mélységéről tanúskodik. Erre láthattok példát a cikk tetején lévő képen. Segítségével áttekintjük, kikkel találkozhatunk a pályán tavasszal.

Kapus poszton számottevő változás nem állt be az őszi szezonhoz képest, már az előző naptári év utolsó bajnoki találkozóin is hazai játékosként lett számításba véve Ivan Rados, a fiatal, angliai tapasztalattal is bíró Bukrán Erik érkezésével pedig három jó képességű kapus is Veréb György rendelkezésére áll majd.

A védelemben volt változás, azonban talán a két legnagyobb hiányposzttal is ebben a csapatrészben találkozhatunk. Ősszel volt rá példa, hogy eltiltás, betegség vagy sérülés miatt mindössze egy középhátvéd állt a vezetőedző rendelkezésére, ami tekintve, hogy többször is három védős felállással operáltunk, már-már katasztrófával ért fel. Arról nem is beszélve, hogy ritkán lehettünk tanúi olyan találkozónak, ahol valamennyi centerhalf valós tudásához mérten jól teljesített volna. A számba vehető játékosok képességére nem lehet panasz, Lipták Zoltán talán a bajnokság egyik legmegbízhatóbb (és gólerősebb) középsővédője, Vitalijs Jagodinskis szintén alapember hazája válogatottjában, Dejan Karan képességeiről meggyőződhettünk kecskeméti időszakában, Mahalek Marcell pedig beugróként (sajnálatos sérülése előtt) olyan teljesítménnyel rukkolt elő, ami után kevesen mondták volna meg, hogy nem áll mögötte több évnyi elsőosztályú rutin.

A problémák azonban a védelem két szélén kezdődnek: A jobb oldalról távozott Eperjesi Gábor váltótársa, a rutinos, többszörös válogatott Lázár Pál, a másik oldalon pedig Németh Milántól köszöntek el. Bár kétségtelen, hogy mind Eper, mind Nemes tehetséges játékosok, fiatalkorukra tekintettel talán nem lenne túl jó ötlet ilyen fontosnak ígérkező félszezonnak úgy nekimenni, hogy a saját pozíciójukban nincs vetélytársuk. A jobb szélen adott esetben bevethető lenne a lett Jagodinskis, aki a válogatottban többször szerepelt itt, Nemes Milán oldalán pedig jó eséllyel a tartalék alapembere, Lőrincz Patrik lehet a B terv. A fiatalokat nem megsértendő, a rutin hiányzik ebből a csapatrészből, talán itt még ránk férne az erősítés (a békéscsabai Bényei Balázs esetleges érkezéséről lehet hallani, csapata legutóbbi edzőmeccsén nem volt a keretben, a klub tájékoztatása szerint betegség miatt).

A középpálya közepén a kapus poszthoz hasonlóan kényelmes helyzetben vagyunk, Elek Ákos és Murtaz Dausvili személyében két válogatott játékos áll rendelkezésünkre, mögöttük pedig két tehetséges fiatal, Kitl Miklós és Oláh Bálint jelenti a variációs lehetőséget. Előbbi már 17 évesen a legtöbb labdát szerezte a bajnokságban, csak rajta múlik, ő lesz e a “következő Elek Ákos”. Ősszel pár meccsen már megmutatta, miért indult érte licit-háború az NB1-es csapatok között, amikor kecskeméti csapatát kizárták az elsőosztályból.

A támadó középpályás pozíciójában akár öt játékos is szerepelhet majd. Adott esetben itt is találkozhatnánk fiatalokkal, azonban a legesélyesebb, hogy az egyik új érkező, Busai Attila lesz az elsődleges megoldás. Szóba jöhet még itt a spanyol Nono is, mivel azonban három másik pozícióban az elsőszámú választás külföldi játékos (Jago, Buba és Vela), ezért valószínűleg a spanyol középső középpályás a légiós-korlát miatt a kispadra szorul majd. Az eddig itt kezdő Bognár Istvánnal védekezésben gyakorlatilag emberhátrányban voltunk, ilyen téren Busai mindenképpen előrelépés lesz.

A támadósor baloldalán egy, kis túlzással két új játékosunk is lett. Bacsa Patrik kölcsönben Kisvárdára került, a tavalyi év végére azonban felépült hosszú sérüléséből Ugrai Roland, mellé pedig leigazoltuk a Botosani házi góllövőlistáját vezető Fülöp Istvánt. Fülöp adott esetben nemcsak a balszélen, de a csatár mögött is szóhoz juthat, jól lő messziről, valószínűleg ő veszi majd át Bognár helyét a szabadrúgásoknál és szögleteknél.
A jobbszél a jobbhátvéd pozícióhoz hasonlóan szellős, bár Diego Vela személyében talán a bajnokság egyik legjobb képességű szélsőjét tudhatjuk sorainkban, az ő esetleges kiesésével gondban lehetünk, bár adott esetben a fiatal Ternován Patrik felépülése megoldhatja ezt a problémát.

Végül, de nem utolsó sorban a center pozíciójában szintén a bőség zavarával találkozhatunk. Novothny Soma, Szarka Ákos, Makrai Gábor, Ugrai Roland, Boros Gábor mind bevethetőek a kapu előtt. Horváth Ferenc vélhetően előbbi két játékost fogja rotálni az előttünk álló hónapokban, Boros pedig jó eséllyel továbbra is a tartalékok között jut majd szóhoz. Nem lenne meglepő, ha a kezdő támadó kijelölésénél azt is figyelembe venné a szakmai stáb, hogy kik azok, akik a szezon után is minket erősítenek majd (Novothny és Makrai kölcsönszerződése a bajnokság végén lejár).

Összefoglalva elmondhatjuk, a pálya közepén mind minőség, mind mennyiség tekintetében jól állunk, a baloldali támadó pozícióját leszámítva azonban a széleken talán még ránk férne az erősítés.

Hozzászólások

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK