Itt vagy most

Rivális kitekintő – Felsőház

A tél folyamán nem tétlenkedett a Diósgyőr vezetése, a lehetőségekhez mérten megpróbálták megerősíteni, illetve Horváth Ferenc elképzelése szerint alakítani a keretet. A tavasz választ is fog adni rá, hogy mindez hogyan sikerült, az új igazolások mennyire találják helyüket a pályán. Ez az írás viszont arról fog szólni, hogy az NB1 többi csapata miként tevékenykedett a tél folyamán, mit lehet tőlük várni a folytatásban. Nézzük is meg a tabella első felét:

 1.  VIDEOTON
  A listavezető csapat, mely az utolsó őszi fordulóban állt a tabella élére, nem volt túl aktív az átigazolási piacon. Valamennyire elvárható lett volna, hogy egy ilyen klub, egy ennyire kiélezett harcban az élmezőnyben megtegyen mindent annak érdekében, hogy csapatát még erősebbé tegye, jobbnál jobb labdarúgókat igazolva a versenyképesség megtartásáért. Ehelyett azt láthatjuk, hogy az érkezők oldalán 1 név szerepel, a frissen igazolt támadó, Mirko Maric, míg távozóból is csak kettőt találunk. Filipe Oliveira középpályást, aki Ciprusra igazolt és Feczesin Róbertet, aki pedig Dél-Koreába távozott, ahol emlékezetes nyilatkozata után máris mesterhármassal segítette csapatát. Elmondható tehát, hogy a keret magja egyben maradt, nagy játékosmozgás nem volt a csapatnál. Henning Berg pedig kezdni megtalálni a hangot csapatával, a játékosok egyre jobban megvalósítják az elképzeléseket, melyeket a tél folyamán 2 edzőtáborban is gyakorolhattak. A bajnoki címért nagy lesz a versenyfutás, a Videoton pedig jól összerakott alakulattá válhat a tavasz folyamán, a légiós korlát őket nem is igazán érinti, 5 légiós van az egész keretben, szóval ha sérülések elkerülik őket, akkor akár a bajnoki címet is megszerezhetik, annak ellenére, hogy a felkészülés során nem nyerték halomra a meccseiket, talán azért is, mert ellenfeleik jelentős része erősebb csapat volt.
 2.  HONVÉD FC
  A Honvéd csapata az elmúlt években nem tudott igazán jó eredményeket felmutatni, ezen az őszön viszont Marco Rossi ütős kis társaságot dobott össze. Az olasz mester jó határvonalat talált a rutinos és fiatal játékosok szerepeltetésében. A csapat erősségét mutatja, hogy ők kapták ősszel a legkevesebb gólt, így a jelenlegi második hely nem a véletlen műve, hanem a tudatos építkezés eredménye. Ezért is lehet furcsa téli átigazolási stratégia a klubnál. Az érkezők oldalán 2 név található, mindketten védők: Laczkó Zsolt Paksról, Villám Balázs Zalaegerszegről érkezett. A távozók listája már hosszabb, a kapus Oleksandr Ned, a védő Botka Endre, a csatár Prosser Dániel és a középpályás Hajdú Ádám. Érdekes tehát, hogy csak védő érkezett, viszont minden csapatrészből volt távozó, akik közül többen stabil kezdők voltak Rossinál. A Honvéd már lejátszotta első tétmeccsét is, a vereség ellenére jól helytálltak a Groupama arénában, szóval tavaszra sem szabad leírni őket, még ha gyengültek is kissé talán. A bajnoki címet nem valószínű, hogy megszerzi az együttes, viszont továbbra is a masszív védelmükkel tarthatják meg helyüket az élmezőnyben. A csapat képessége elég lehet a nemzetközi szereplés eléréséhez.
 3. VASAS FC
  A szezon eddigi meglepetéscsapata a tavaly éppen hogy bennmaradt Vasas. Az erőn felül teljesítő társaság bízva a külföldi szaktudásban, Michael Oenning gondjaira bízta magát, ami kifizetődni látszik. A csapat leginkább taktikailag felkészült, az edző elképzeléseit fegyelmezetten megvalósítva érték el jelenlegi helyezésüket. A klub világosan kimondta, az elért eredmények tükrében szeretnének minél előrébb végezni az idény végén, aminek egyik alappillére, hogy nem árulják szét a csapatot, minél jobban egyben akarják tartani a jelenlegi keretet. Az átigazolási időszak ennek szellemében is zajlott, mindössze a rutinos Czvitkovics Péterrel bontottak szerződést és a hosszú sérülés után felépült Osváth Attilát adták kölcsönbe a Debrecennek. Az érkező oldalon 1 nevet találhatunk: Gaál Bálint Szombathelyről érkezett, valószínűleg a távozó középpályás helyére. A tavaszi szezont már a Vasas is elkezdte, a Magyar Kupában tettek szert 1 gólos előnyre alacsonyabb osztályú ellenfelükkel szemben. A bajnokság folytatásában mindent el fognak követni, hogy akár a bajnoki címet is elhódítsák, viszont összehasonlítva keretüket a többi élmenővel, erre talán kisebb az esély. Ezáltal nehéz is megjósolni, hogy milyen szereplést várhatunk tőlük, egy biztos, hogy a taktikai felkészültségük borsot törhet jó néhány csapat orra alá. Azt meg már meg sem említem, hogy a Leicester City hogyan lett bajnok Angliában, a történelem, pedig amint tudjuk, néha megismétli önmagát…
 4. FERENCVÁROSI TC
  A tavalyi bajnok, az idei toronymagas favorit az ősz folyamán elég sokat szenvedett. Korábbi egyeduralma szertefoszlott, a játékosok néha elég tanácstalanul kerestek fogást az ellenfélen. A kiemelkedő anyagi lehetőségek és a válogatott játékosok sora ellenére csak 4. hely jutott a zöld-fehéreknek. A rengeteg kapott gól, az ingatag védelem viszont nem tartható egy bajnoki címre törő csapatnál. Ennek szellemében a legtöbb figyelmeztető lapot begyűjtő társaságnál nagytakarítást és bevásárlást végeztek a téli átigazolási időszakban. A távozók listáján 5 név is található, Gyömbér Gábor a másodosztályba igazolt, Cristian Ramirezt az orosz élvonalba adták el, nagyot kaszálva az üzleten, Pintér Ádámot Németországba sikerült elpasszolni, míg Jova Levente a Fradi 2-ként emlegetett Soroksárra került kölcsönbe. Az utolsó távozó Busai Attila, aki hozzánk került, helyet csinálva az egyik első szerzeménynek, Bognár Istvánnak. Rajta kívül is volt bőven érkező a csapathoz: Botka Endre a Honvédot hagyta ott a címvédő kedvéért, Janek Sternberg, Julian Koch és Kleinheisler László pedig Németországból érkezett. A sort az a Moutari Amadou zárja, aki vitatható góllal be is mutatkozott a Magyar Kupában. A nagy játékosmozgásnak köszönhetően a fővárosiak még nem álltak össze teljesen, ennek ellenére a bajnoki cím az egyértelmű célkitűzés. Ha időben egymásra hangolódik a sok összevásárolt játékos, akkor kevés csapat lesz, amely megállítja ezt a pénzbuldózert, a 4 pontos lemaradás nem ledolgozhatatlan hátrány, a kupameccsből kiindulva pedig ennek szellemében meglehet, hogy a légiós ajánlást is figyelmen kívül hagyja a klub.
 5.  MEZŐKÖVESD
  A borsodi egyesület újonchoz mérten erősen zárta az őszt, a Vasas mellett ők is joggal pályázhatnak a meglepetéscsapat címére. Az ősz folyamán Pintér Attila vezette a társaságot, jól bevált taktikája meg is hozta gyümölcsét. A pénz viszont sok mindenre képes, így a szakvezető a Felcsút gárdájához távozott, helyére pedig a korábban Diósgyőrben nagy sikereket elérő Tomislav Szivics érkezett. Az új edző persze a saját elképzelései szerint szeretné alakítani a keretet, így volt is mozgolódás bőven a Kövesd háza táján. A távozók listája 5 főt tartalmaz: Devecseri Szilárd védő, Patrick Mevoungou védekező középpályás, Jan Vosahlik középcsatár, Fröhlich Roland támadó és Mihai Nicorec szélső középpályás található rajta. Az érkező oldalon is találhatunk pár nevet: Peter Sulek a cseh ligából érkezik, Lazar Veselinovic a koreai bajnokságot hagyta ott, Balogh Béla  Gyirmótról tette át a székhelyét, Farkas Dániel pedig Szerbiából csatlakozott. A kakukktojás pedig Heffler Norbert, aki ugyan az első érkező volt, viszont máris kölcsönadták a másodosztályba.  A csapatban tehát volt változás bőven, Szivics mesternek nincs túl sok ideje összerázni a társaságot, ha szeretné megtartani csapata helyezését a tavaszi folytatásban. A Magyar Kupa eredményei ugyan nem mindig mérvadóak a csapatok erejét illetően, de a Kövesd már megkezdte szereplését az idén, egy halovány 0-0 jött össze a Gyirmót ellen. Ha ebből az eredményből indulunk ki, akkor nem sok jóra számíthat az együttes, valószínűleg kemény meccsek elé fog nézni a társaság, kérdés, hogy meg fogják-e tudni tartani eddigi helyezésüket, vagy jön egy tavaszi visszaesés és a középmezőny végén ér célba az együttes. A feladat adott lenne, viszont a keretben magyar szinten elég sok a légiós, kérdés, hogy a pénzt, vagy az eredményességet választják majd Mezőkövesden.
 6.  ÚJPEST
  A fővárosi gárda szereplése a stabil középmezőny eléréséhez volt elegendő az ősz folyamán. Nebosja Vignjevic már viszonylag hosszabb idő óta építgeti csapatát Újpesten, sikerült kialakítani a saját játékstílusát. A döntetlen-király alakulat helyzete nem egyszerű, hiszen amellett, hogy az átigazolásokból is kizárták őket, a stadion körül is csak a gondok sokasodnak, úgy néz ki, hogy még a tavasz elején sem játszhatnak hazai közönség előtt. A korábbi tiltásnak megfelelően a játékosmozgás is igen minimális volt, hiszen az érkező oldalon nincs játékos (nem is lehet), a távozók között is csak Nagy Tibor szerepel, aki az utóbbi időben csak peremember volt csapatánál. Ez viszont azt is eredményezi, hogy a jelenlegi keret már összeállt, a játékosok jobban ismerik egymást. Az újpesti csapatot eddig sem volt egyszerű legyőzni, mi sem mutatja ezt jobban, hogy övék a legkevesebb elszenvedett vereség az ősszel, viszont a gólszerzés sem lehetetlen ellenük, hiszen a 3. legrosszabb védelemmel “büszkélkedhetnek”. A tavasz folyamán valószínűleg nem a nemzetközi kupa lesz a csapat célja, hanem a stabil középmezőny megtartása. Ennek szellemében talán egy kicsit tudatosabb védőjáték várható a csapattól, de egy jobban felkészült csapatnak így sem lehetetlen pontot, pontokat szerezni ellenük. Az Újpest jelenleg hűen tükrözi a hazai labdarúgás állóvizét, mely szerint nagyobb megerőltetés nélkül is elérhetik a kitűzött célokat.

 

Hozzászólások

Written by 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK