Itt vagy most

Meccsváró: Mezőkövesd – Diósgyőr

Tagadhatatlan, hogy mozgalmas napok állnak mögöttünk. Volt a héten kiszenvedett kupasiker, Valentin nap, Bajnokok Ligája kiütések, ankét és jégkorong vereség (sőt, még Zsófit is kiírják a Barátok köztből), a Diósgyőr szurkolók által legjobban várt esemény azonban kétségkívül csak szombat délután lesz esedékes, amikor is csapatunk megyei rangadót játszik Mezőkövesden. A bukmékerek szerint nem mi vagyunk a mérkőzés esélyesei, ami minimum meglepő lenne, ha figyelembe vennénk, hogy pár évvel ezelőtt a kövesdi stadion focipálya kis túlzással inkább hasonlított libalegelőre, mint sportpályára, ami nagyjából reális képet fest a korábbi erőviszonyokról. Rövid idő alatt nagyot fordult azonban a világ, 6 pont és 4 hely választja el egymástól a csapatokat, meglepő módon nem a mi javunkra, ami viszont talán még ennél is beszédesebb: olyan anyagi háttere van a kisebbik (?) borsodi klubnak, mely után nincsenek rákényszerülve a légiós-ajánlás betartásából származó MLSZ támogatásra.

Szombati ellenfelünk a tabella 5. helyét foglalja el. Az eddig lejátszott 19 bajnokin 7 győzelmet tudnak felmutatni, emellett 6-6 döntetlen és vereség áll a nevük mellett. Gólarányuk 21-22. Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hogy ezt a fordulót már nem ősszel rendezték meg, a Mezőkövesd ugyanis kifejezetten jó formában fejezte be a tavalyi naptári évet, idegenben döntetlent játszottak az Újpesttel, hazai pályán 2 találattal verték a Ferencvárost, majd szűk 1 gólos vereséget szenvedtek a bajnokság akkor éppen legjobb formában lévő csapata, a Honvéd otthonában. Hazai pályán az elmúlt 4 bajnokijukat megnyerték, ezek elszenvedői a Ferencváros, Videoton, MTK, Haladás négyes voltak… Csak viszonyításképpen, a mi idegenbeli mérlegünk idén 1-1-7. Más kérdés, hogy szombaton félig-meddig mi is “hazai pályán” fogunk játszani.

Mit várhatunk ellenfelünktől ?

Aligha van Diósgyőr szurkoló, aki ne tudná, Tomiszlav Szivics lett a kék-sárgák vezetőedzője (az új pozícióhoz állítólag céges telefon is járt, amelyről IX. kerületi szám nem hívható). Bár Szivics csapatai ellen eddig hagyományosan gyatrán szerepeltünk, most éppen az ő kövesdi szerepvállalása hajthatja a malmunkra a vizet, tekintve, hogy Horváth-tal ellentétben ő csak télen vehette át új csapata irányítását. A nem kifejezetten sikeres felkészülési mérkőzések, valamint a Gyirmót elleni gólnélküli kupamérkőzés arra enged következtetni, nem állt még össze a matyó-gépezet, velünk ellentétben.

A kapuban vélhetően a fiatal Dombó Dávid áll majd, miután a rutinos Tujvel megsérült a gyirmóti kupameccs hajrájában.
Előtte sorakoznak majd fel régi jó ismerőseink, Vági András és Gohér Gergő, akik a Hudák DávidBalogh Béla belsővédő párost fogják közre. Utóbbi neve ismerősen csenghet, bár Gyirmóton hosszú sérülése miatt nem sok perc jutott neki, úgy tűnik, Kövesden alapemberként számolnak vele. A több hónapos kényszerpihenője ellenére ez védhető döntés, megbízható, tapasztalt hátvédről beszélünk, akit korábbi hírek szerint több alkalommal próbáltunk Diósgyőrbe csábítani.

A középpályán szintén találkozhatunk korábbi miskolci játékossal, Egerszegi Tamás továbbra is alapember, szűrőtársa az eredetileg védőnek igazolt szerb Branko Pauljevic, irányító poszton pedig az egykori ferencvárosi Tóth Bence szerepelhet.

A támadótrióban jól vegyítik a rutint és a fiatalos lendületet, utóbbit Orosz Márk, előbbit Tarmko Kink és Marek Strestík testesítik meg. Formájukról talán (számunkra) biztató képet mutat, hogy legutóbbi két találkozóján gól nélkül maradt a csapat, bár mivel egy barátságos és egy idegenbeli kupamérkőzésről beszélünk, hiba lenne ezekből kiindulni. A cseh Strestík egyébként a házi gólkirály, 4 találattal.

Ami minket illet, jócskán átalakult a játékoskeret, talán nem túlzás kijelenteni hogy nem csak mennyiségben, de minőségben is javult a helyzet őszhöz képest, a barátságos meccsek – amikből persze nem szabad messzemenő következtetéseket levonni – biztatóak voltak, a srácok is motiváltnak tűnnek, ráadásul közel 1.000 DVTK szurkoló buzdítja majd őket. Talán mondanom sem kell, mekkora lökést adhatna egy jó kezdés a folytatásra, arról nem is beszélve, hogy mivel közvetlen riválisaink élcsapatokkal találkoznak, egy esetleges győzelemmel már-már megnyugtató távolságba kerülhetne a kiesőzóna.
Murtaz Dausvili 5 sárgalapos eltiltása, Novothny Soma pedig betegsége miatt kénytelen kihagyni a találkozót, így jó eséllyel Busai Attila és Szarka Ákos is a kezdőcsapat tagjai lesznek.

Várható kezdőcsapatok:
Mezőkövesd: Dombó – Vági, Hudák, Balogh, Gohér – Egerszegi, Tóth, Pauljevic – Strestík, Orosz, Kink
Diósgyőr: Rados – Eperjesi, Lipták, Jagodinskis, Nemes – Elek, Nono, Busai – Vela, Szarka, Ugrai

Ez történt legutóbb:

Hozzászólások

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK