Itt vagy most

Rivális kitekintő – Alsóház

Egy pár nappal ezelőtti cikkben szó esett arról, hogy a felsőházi csapatok miként tevékenykedtek az átigazolási piacon és mi várható tőlük a tavaszi folytatásban. Most ideje górcső alá venni a közvetlen riválisokat, akik ellen égetően fontos lesz a pont, de inkább a pontok gyűjtögetése, ha továbbra is az élvonalban szeretnénk vitézkedni.

7. HALADÁS
A Vas megyei társaság stabil teljesítménnyel zárta az őszt, egyenletesen teljesítettek a szezon első felében. A zömében magyar játékosokból álló keret képességeihez mérten szerepel, Mészöly Géza alakulata stabil csapat képét próbálja mutatni, amit a rúgott-kapott gólok is mutatnak. A tél folyamán a kölcsönadási hullám visszasodort jó pár játékost a csapat öltözőjébe, főként ők az “új” játékosok.  Leandro Martinez, Sasa Popin, Jancsó András és Devecseri Szilárd is kölcsönből térnek vissza a klubhoz. Mészáros Karol és Gajdos Zsolt az a két fiatal, akik most kerültek az egyesülethez, velük próbált erősíteni a Haladás. A távozók között Gaál Bálint középpályás, Hegedűs János védő, Sjoerd Ars középcsatár, Angyal Zsolt szélső védő és Leandro Martinez támadó neve szerepel, aki kölcsönben az MTK-nál folytatja. Mindkét lista hosszúnak nevezhető, talán azt lehet mondani, hogy  meghatározó játékosok inkább elhagyták a csapatot, minthogy érkeztek volna. Ennek tükrében nagy csodát a csapattól nem lehet várni, valószínűleg nem fognak a kiesés ellen harcolni, de reálisan nézve a középmezőny végétől sem érnek el jobb helyezést, ahhoz azért egy kicsit jobban kellett volna igazolni az illetékeseknek. Számunkra ők olyan csapat, akiktől pontot/pontokat kell elhozni.

8. PAKS
Az Atomváros csapata az elmúlt időszakhoz képest jó pozícióban telel, az ősz folyamán nem volt ilyen rózsás a helyzet. Annak ellenére, hogy a vonal elég közel van a gárdához, nem nyújtott rossz teljesítményt a “legmagyarabb” együttes. A csak hazai játékosokból álló csapat is csak kettővel több vereséget szenvedett, mint az ebben a mutatóban legjobb Újpest (4), viszont a sok döntetlen meghozta gyümölcsét, az alsóház felvezetője lett a Paks. A csapat háza táján nem volt nagy mozgolódás, egy játékoscseréről lehet mindössze beszámolni, de arról is csak úgy, hogy kölcsönbe távozott, illetve érkezett 1-1 játékos. A nem túl stabil helyezés ellenére a rutinos védő, Laczkó Zsolt választotta tavaszra a Honvédot, míg a fővárosi együttes Hajdú Ádám középpályást adta cserealapul. A folytatásra így egy összeszokott csapattal készülhet Csertői Aurél, aki mindig kitalál valamit, hogy az együttes ne a kieső zónában vitézkedjen. A tavasz nem ígérkezik könnyűnek a csapat számára, a keretben lévő elég kevés védőnek sok rohamot kell majd megállítania, mind a bajnoki címre törő csapatok, mind a közvetlen riválisok ellen. Mivel az alsóházi együttesek háza tájáról erősödést lehetett hallani, a paksi gárda valószínűleg a bennmaradásért fog küzdeni, az előrelépés nem realitás ezzel a játékoskerettel.

9. DIÓSGYŐRI VTK

Ez a cikk nem rólunk szól, ezért bővebben nem is írnék csapatunkról.

10. DEBRECENI VSC
A Debrecen csapata az ősz folyamán rendkívül gyenge szereplést mutatott fel tudásához mérten. Ennek meg is lett az eredménye, jött egy edzőváltás. Viszont Leonel Pontes ugyanott tart, mint elődje, előrelépés nem nagyon tapasztalható az együttes részéről. A bajnokság végén kérdéses volt, hogy egyáltalán irányítja-e tovább a gárdát, vagy őt is rövid úton menesztik. Végül nem küldték el, de jelentős javulást várnak tőle és csapatától a tavaszi folytatásban. Annak érdekében, hogy sikerüljön a kitűzött célt teljesíteni, nagybevásárlásba kezdtek a hajdúságiak. Érkezett Justin Mengolo támadó, Ivan Kelava hálóőr, Frank Feltscher támadó, Haris Handzic középcsatár és egy jelentős erősítésnek mondható támadó is jött még, ő Hyun-Jun Suk. A gyengélkedésnek viszont vannak “áldozatai” is: Mészáros Karol gyenge játéka csak Szombathelyre elég, az eddig sem sokat Szereplő Vittek Róberttel pedig szerződést bontottak. Jól látható tehát, hogy eszetlen költekezés volt a támadósor megerősítéséért. Feltűnő, hogy csak légiósok érkeztek, szóval megeshet, hogy a Debrecen inkább úgy próbál előremenekülni, hogy elesik a légiós szabályozás betartásából adódó pénzektől, viszont a következő évi NB1-es tagság többet érhet számukra, mintha a második vonalban kellene helyt állni, jóval kevesebb bevételre szert téve. Az igazolási taktikát figyelembe véve, illetve megjegyezve, hogy ők is mélyen tudás alatt játszottak, egy nagyon nehéz ellenfél lehet mindenki számára a Loki, nem valószínű, hogy a kiesés ellen fognak harcolni, ha a csapat összeér, akkor a középmezőnybe simán feltornászhatják magukat.

11. MTK BUDAPEST
A fővárosi együttes az elvárások alatt teljesített, bár nem lehetett azt sem prognosztizálni, hogy élcsapat válna a gárdából. Ők az első olyan csapat, akik már a vonal alá kerültek, az elkövetkezendő fordulók létfontosságúak lehetnek számukra. A gárda 19 meccsen 12 gólt hozott össze mindössze, annak ellenére, hogy a játékoskeret papíron tele van támadó típusú játékosokkal. A bennmaradás érdekében próbáltak erősíteni a kereten, Yuri Kolomoets az Ukrán bajnokságból tette át székhelyét, ő számít a legnevesebb igazolásnak, rögtön a legértékesebb játékossá avanzsálódott. Az érkező oldalon találhatjuk Nikházi Márk nevét is, aki, mint ismert tőlünk távozott. Leandro Martinez az olaszországi kölcsönjáték után pesti kölcsönjátékos lett, vele be is fejeződött az igazolt játékosok névsora. A távozók között Szatmári István kölcsönben Zalaegerszegen játszik tavasszal, Darko Nikaccal szerződést bontottak, Szatmári Lórándot a Puskás csábította el, míg Khaly Thiam kölcsönből visszaérkezve tovább is állt, hogy újra máshol tölthesse a következő fél évet. A tavaszi folytatásra a mutatott játék képének jelentősen javulnia kellene ahhoz, hogy a vonal fölé tornássza magát az egyesület, bár nem lesz egyszerű a feladata, mert a közvetlen riválisok úgy fest, hogy jobban erősítettek náluk. Az egyetlen remény, hogy a támadósor jobban teljesít, mint az a kevéske védő, aki a keretben megtalálható. Nem lenne nagy meglepetés, ha az MTK nem tudna a vonal fölé kerülni.

12. GYIRMÓT
A Gyirmót a feljutásával legalább akkora meglepetést keltett, mint annak idején a Puskás Akadémia. A kisebbik győri csapat úgy érkezett meg az első osztályba, hogy kivívja a bennmaradást, annak ellenére, hogy sokan lesajnálták a bajnokság kezdetén. A probléma csak annyi, hogy a károgóknak van egyenlőre igaza, a nyári átigazolási szezonban nem erősítették meg kellőképpen a csapatot, aminek az eredménye is látható. Az együttes átlagban minden második meccsen képes csak betalálni, viszont 1,63 kapott gólt szed be meccsenként. A gyatra támadósor és borzalmas védelem eredménye, hogy a vonal már most fényévekre van a gárdától. Az érkezési oldalon az első név Máté János, aki a balmazújvárosi kölcsönjátékból tért vissza, őt követi a Honvédból igazolt kapus, Oleksandr Ned és a Boszniából hozott Anto Radeljic belső védő. Szintén a védelemben bevethető új játékos Kristian Kolcak, de hogy más csapatrészek is erősödjenek, a középpályára érkezett Volodymyr Tanchyk és Tamás Krisztián. A támadósor felturbózására pedig Bebetora esett a választás. A távozó oldalon is találhatunk jónéhány nevet: Balogh Bélával a Mezőkövesd gyarapította sorait, Nagy Sándor Cegléden folytatja, Horváth Adrián a Kisvárdát választotta, Jancsó András a kölcsönjáték után Szombathelyre tért vissza, Simon Attila játéklehetőség hiányában Dorogra igazolt, Sallói Dániel a Kansas Cityhez került vissza, Filkor Attilával pedig szerződést bontottak. Mind a két oldalon elég hosszú a lista, ebből az is látszik, hogy nem adják fel Gyirmóton, megpróbálják kiharcolni a bennmaradást néhány légiós segítségével, ami kisebb csoda lenne ha sikerülne. A keret eléggé bő és nagyon nincs egyben, ha sikerül is összeszokni a csapattagoknak, maximum megnehezítik az ellenfél dolgát, de a pontokat továbbra sem valószínű, hogy halomra fogják gyűjteni, ahhoz jóval több kellene a támadósor részéről. Semmi sem biztos, de lényegében esélytelen számukra a bennmaradás.

Hozzászólások

Written by 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK