Itt vagy most

Tíz év Bundesliga tapasztalat a kispadon – Bódog Tamás Diósgyőrben

Talán nem csak a saját nevemben írom,  de jó pár szurkolótársam véleményét is tolmácsolom ezzel: elegünk van a magyar “edzőkeringő” állandó résztvevőinek diósgyőri szerepvállalásából. A sokszorosan megbukott, protekciós edzőkből, akiket kizárólag a nevük miatt, vagy régi ismeretségük nyomán hívnak fel egyik-másik klub vezetői, azt gondolván,  pár év NB1-es tapasztalat tudja orvosolni a hozzáértés totális hiányát.

Most azonban remélhetőleg fellélegezhetünk, a tulajdonosunk kérésére ugyanis sikerült hazacsábítani Dániából Bódog Tamást, akit a következőkben szeretnénk bemutatni nektek.

Bódog 1970. szeptember 27-én született Dunaújvárosban, ennek ellenére pályafutását Pécsett kezdte, ahol végül 107 mérkőzésen játszott, legnagyobb sikere egy Magyar Kupa győzelem volt. Ezt követően Németországba igazolt, ahol 1994 és 2009 között rúgta a bőrt, többek között német amatőr bajnoknak mondhatja magát. 2001-től a Mainz színeiben a Bundesligában is bemutatkozhatott, 92 mérkőzésen 7 gólt szerzett, 2006-tól pedig játékos-edzőként segítette a gárda második számú alakulatát. A válogatottban Bicskei Bertalan és Gellei Imre regnálása alatt 5 alkalommal lépett pályára, Ausztrália, Horvátország, Luxemburg, San Marino és Lengyelország ellen.

Játékos karrierje végeztével Németországban maradt, és Jürgen Klopp kérésére továbbra is ellátta a Mainz második csapatának pályaedzői feladatait. Ezt követően hazajött Magyarországra, és Mezey György segítőjeként két évig dolgozott a Videotonnál, ahol egy ezüst és egy aranyéremmel gazdagították a fehérvári vitrint. A Fejér-megyei kitérő után maga Ralf Ragnick invitálta vissza Németországba, azon belül is Lipcsébe, ahol a helyi RB Leipzig együttesével 2012 és 2015 között évente osztályt lépve feljutottak a negyedosztályból a Bundesliga 2-be. Mivel innen nem sikerült a feljutás rögtön az első évben az elsőosztályba, menesztették a szakmai stábot, Bódog pedig Dániába került. A Bröndb y másodedzője lett, innen érkezik hozzánk, Diósgyőrbe.

Bódog korábban hangoztatta, úgy gondolja, a magyar bajnokságban nincsenek eléggé leterhelve a játékosok, ez az egyik oka annak, hogy nemzetközi szinten nem tudunk érvényesülni. Fontosnak tartja, hogy a különböző képességű játékosok eltérő terhelést kapjanak, ehhez pedig tudományos módszereket kell alkalmazni a felkészítés során. Szerinte sikeresen tudna dolgozni Magyarországon azzal a filozófiával, amivel a 20 Németországban töltött éve vértezte fel. Szerinte az NB1-es edzők felelőssége, hogy csapataikkal nem játszatnak “nézőcsalogató” futballt. Érdemes kiemelni vele kapcsolatban, hogy posztját tekintve hátvéd volt, így joggal reménykedhetünk abban, elődjével ellentétben képes lesz megszervezni (eddig) botrányos védekezésünket.

Georgi Attila menedzser így vélekedik Bódog Tamásról: “Tamás egy nagyon felkészült, alapos, német mentalitású edző, aki az elmúlt évek alatt egy olyan műhelyben dolgozhatott, ami nagyon keveseknek adatik meg honfitársaink közül. Egy olyan modern futballfilozófiát képvisel, aminek az eredménye a jelenlegi Lipcse szárnyalása. Remélem, hogy hamarosan ezt a tudást a magyar labdarúgás is kamatoztatni fogja, mert luxus, hogy egy ilyen képzett, ambiciózus edző a dán labdarúgásnak képezi a fiatalokat, és nem a magyarnak.

Bár talán jó lett volna végre egy sokat látott külföldi trénert látni csapatunk kispadján, Bódog pedigréje már-már Dárdaiéra emlékeztet (idén találkoztak is az Európa Ligában, ott Tamás dán csapata kiejtette a Herthát a selejtezőben), így bízhatunk benne, új vezetőedzőnk olyan új szemléletet és módszereket honosít majd meg nálunk, amely idén hozzásegíti a csapatot a bennmaradáshoz, a következő szezontól pedig remélhetőleg már merészebb tervekkel is nekivághatunk a bajnoki küzdelmeknek.


(Kép: vidi.hu)

Hozzászólások

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK