Itt vagy most

Születésnapi interjú Homma Kazuoval

Messziről érkezett, 9 évig élt Magyarországon, ahol bár több csapatnál megfordult, legsikeresebb éveit Diósgyőrben töltötte. A maga idejében közönségkedvenc volt, 43 mérkőzésen ölthette magára a piros-fehér szerelést. Homma Kazuo ma 37 éves lett, ennek apropóján beszélgettünk korábbi csatárunkkal.

Szia Homma ! Köszönjük, hogy a rendelkezésünkre állsz ! Vágjunk is bele, 15 éve hagytad el a hazádat, Japánt, és igen fiatalon, mindössze 21 évesen jöttél Európába, első állomásként Szerbiába. Nehéz volt a beilleszkedés egy új kultúrába ?
– Igen, nehéz volt. Elsőként tehát Szerbiába igazoltam, a szerb emberek viszont nagyon eltérő karakterűek a japánokhoz képest. Agresszívek. Mi sokkal nyugodtabbak vagyunk. De segített a beilleszkedésben, hogy tiszta volt előttem a cél: Hogy profi labdarúgó legyek. Bárhogyan is alakult volna, hajlandó voltam odatenni mindent, hogy elérjem az álmomat.

Szerbia után Szeged majd Pápa érintésével érkeztél Diósgyőrbe, ahol két évet töltöttél. Mik a legszebb emlékeid Miskolcról ?
– Minden meccsre emlékszem. Főleg hazai pályán volt nagyon jó játszani. Még a gyepen is jól lehetett érezni a szurkolók szenvedélyét, egy igazi adrenalin löket volt ez a játékosoknak. Labdarúgóként a mai napig eszembe jut, milyen szerencsés lehettem, hogy ilyen közegben, ilyen szurkolók előtt is játszhattam.

Hogyan alakult a pályafutásod, miután elhagytad Diósgyőrt ?
– Úgy hozta az élet, hogy első állomásként éppen a diósgyőriek által leginkább utált riválishoz, a Nyíregyházához kerültem. Ezután Siófokra mentem, majd néhány hónapig Budapesten a Vasasnál játszottam, aztán szintén csak néhány hónap erejéig a Ferencváros következett. Végül az akkor másodosztályú Veszprémhez igazoltam, ez volt az utolsó magyarországi csapatom. Jelenleg Délkelet-Ázsiában, Laoszban futballozom, idén már negyedik éve ugyanabban a csapatban.

Mi volt korábban a véleményed a magyar labdarúgás viszonyairól, összehasonlítva a japán vagy a szerb körülményekkel ?
– A japán J-League-ben nem volt lehetőségem játszani, bár nagyon sok barátom szerepel vagy szerepelt ott, érdekes módon több szerb srác is. Természetesen követem a bajnokságot, és látom, hogy nagyon szisztematikusan, technikásan játszanak, mozognak kint. Szerbiában azonban az agresszivitás miatt sokkal inkább a párharcok dominálnak. Én ott csak a másodosztályban játszottam, de így is sokszor éreztem, hogy a pályán nagyon közel álltak hozzám az ellenfelek, levegőt sem hagytak a csatároknak.

A Magyar Labdarúgó Szövetség bevezetett egy új szabályt, amelyben korlátozzák a légiósok számát az egyes klubokban. Neked, mint korábbi magyarországi légiósnak, mi a véleményed erről ?
– Úgy hallom, az utóbbi években Magyarországon nagyon sok pénzt fektettek be a fociba, az ilyen szabályozásokkal pedig sokkal több magyar fiatal juthat rendszeres játéklehetőséghez. Ez egy nagyon fontos dolog, én légiósként megérteném a helyzetet.

Ahogy említetted, jelenleg Laoszban futballozol. Milyen körülmények vártak, amikor megérkeztél az országba ?
– Először is nagyon meleg volt ! Sokszor megy 40 fok fölé a hőmérséklet, edzések után a zuhanyzóban sincs szükség a meleg vízre…

A klubodat, a Lao Toyota Fc-t csak 2013-ban alapították, mégis szép sikereket értetek már el. Mesélnél erről ?
– Igen, adott volt egy thaiföldi sportigazgató, aki korábban sok tapasztalatot szerzett Thaiföldön. Ő alapította a Lao Toyota Fc-t, több laoszi válogatott játékost is megszerzett a klubnak. Többnyire olyanokat, akik már korábbról ismerték egymást, és jó viszonyt ápoltak. Engem is gyakran meghívtak, hogy vegyek részt velük különböző programokon, horgásztunk, grilleztünk a természetben, folyók vagy vízesések mellett. Később lett egy angol edzőnk, Dave Booth, aki jól ismerte az ázsiai kultúrát. Olyan edzéseket tartott, amiken a játékosok örömmel vettek részt, mindenki szeretett tréningekre járni. Nagyon jó hangulat uralkodott a csapaton belül, és mindenki tökéletesen tisztában volt azzal, hogy mi a feladata a pályán.
(Szerk.: Bár Homma erre szerény módon nem tért ki, rögtön az első laoszi szezonjában, 2014-ben 2.-ak lettek, majd a következő kiírásban első bajnoki címüket is megszerezték, ráadásul a japán támadó 29 találattal gólkirály lett. A bajnoki elsőség eredményeként bejutottak az AFC Kupa csoportkörébe is, ami nagyjából az Európa Liga ázsiai megfelelője.)

Manapság számos európai topcsapat alkalmaz ázsiai játékosokat, akik nem is vallanak szégyent (Keisuke Honda például az AC Milan, Shinji Okazaki az angol bajnok Leicester City játékosának mondhatja magát). Az utóbbi években sorra érkeznek a tehetséges ázsiai játékosok Nyugat-Európába, 10-15 éve ez nem volt ennyire jellemző. Mi lehet a hirtelen fejlődés oka ?
– Japánban az utóbbi időben nagyon jó akadémiák nyíltak, ráadásul sok befektető is érkezik. Talán ez az egyik oka. A másik, ami említést érdemel, hogy a japán játékosok többsége nagyon szorgalmas, ez a tulajdonság viszi őket egyre előrébb.

Mihez szeretnél kezdeni, ha egyszer majd felhagysz a profi futballal ? Illetve gondoltál már arra, hogy mivel foglalkoznál, ha annak idején nem labdarúgónak állsz ?
– Haha, sokan kérdezik a korom miatt, hogy mit csinálok majd a pályafutásom után. Mindenképpen szeretnék a foci világában maradni, de hogy milyen pozícióban, arról egyelőre nincs elképzelésem. Hogy mihez kezdtem volna, ha fiatal koromban nem focistának állok ? Őszintén szólva fogalmam sincs, de kiskorom óta szeretem a repülőgépeket, talán valamilyen módon a repüléssel foglalkoznék.

Mivel töltöd a szabadidődet, amikor éppen nem edzésen vagy meccsen vagy ?
– Az utóbbi időben a pihenőnapjaimon wellnesezni szoktam, de mivel Laoszban sok zöld övezet van, ezért sűrűn túrázok, keresek fel barlangokat, vízeséseket, folyókat, az ilyen helyek nagy nyugalmat árasztanak magukból.

Végül pedig üzennél valamit a szurkolóknak ?
– Igen ! Sosem felejtem el, amit tőletek kaptam! Nagy lökést adtatok nekem a támogatásotokkal ahhoz, hogy jobb játékossá váljak, mindig a szívemben maradtok. A mai napig mesélek a laoszi csapattársaimnak arról, hogy milyen hangulatot teremtettetek a stadionban ! Köszönök mindent !

Köszönjük, hogy a rendelkezésünkre álltál, további pályafutásodhoz sok sikert kívánunk ! 

Hozzászólások

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK