Itt vagy most

Esélylatolgatás – kiesik-e a DVTK az NB1-ből?

Sajnos hetek óta ez a téma foglalkoztatja leginkább a DVTK szurkolóit: vajon kipereg a csapat, aztán jövőre NB2, vagy csodát tesz az új edző, és valahogy sikerül megkapaszkodnunk az élvonalban? Pár nappal ezelőtt volt egy szurkolói felvetés, ahol a bajnokság végeredményéről beszélgettünk, megtippelve az összes le nem játszott meccset.

A gondolat megtetszett, én is elkezdtem játszani a számokkal, hogy mi történhet a maradék 10 fordulóban, igazából nekünk 3 csapatot fontos figyelnünk: az MTK-t, a Debrecent és természetesen saját magunkat, így most a többi csapatot háttérbe szorítva álljon itt az én képzeletbeli végeredményem, a 3 kiemelt csapat elemzésénél egy kisebb intervallumot fogok megadni a konkrét értékek helyett, ami jobban szemlélteti a várható kimenetelt:

1. Videoton 65
2. Ferencváros 57
3. Honvéd 55
4. Vasas 53
5. Paks 47
6. Haladás 44
7. Újpest 43
8. Mezőkövesd 42
9. Debrecen 36
10. DVTK 34
11. MTK 33
12. Gyirmót 21

 

A bajnokságban szereplő csapatok jelenleg is 3 részre oszthatók, az első 4 csapat jókora előnnyel küzd a dobogóért, az utolsó 4 pedig szeretnél elkerülni a kiesést, jócskán lemaradva a középmezőnytől. Röviden a többi csapatról: a Videoton valószínűleg magabiztosan nyeri a bajnokságot, a Vasas és a Honvéd sem fog remekelni, de várhatóan az utolsó forduló fog dönteni arról, hogy a dobogó 2. fokára melyik csapat állhat fel, az én forgatókönyvem szerint ez a Ferencváros lesz. A középmezőnyben a lendületben levő Paks továbbra is hozza az eredményeket, a többiek az utolsó pár fordulót teljes érdektelenségben fogják eltölteni.

Jöjjenek azok a csapatok, amelyeket érdemes figyelni:

MTK: Kulcsfontosságú mérkőzéseik: a 24. fordulóban a Gyirmót ellen idegenben, a 25. fordulóban a Mezőkövesd ellen otthon, a 27. fordulóban a Debrecen ellen idegenben, a 32. fordulóban ellenünk otthon, illetve a 33. fordulóban a Paks ellen otthon. Azért kulcsfontosságúak ezek a találkozók, mert itt van reális esélyük a pontszerzésre, ha ebből az 5 meccsből maximum 1-et tudnak megnyerni, és lehetőleg azt nem ellenünk, akkor válhat valóra az, amit én tippeltem. Ha 2 meccset is megnyernek, vagy esetleg pont ellenünk nyernek csak, akkor gyakorlatilag behozhatatlanok lesznek számunkra. Jelenleg 26 pontjuk van, a várható pontszámuk a bajnokság végére: 33-36

Debrecen: Kulcsfontosságú mérkőzéseik: a 25. fordulóban a Gyirmót ellen otthon, a 27, fordulóban az MTK ellen otthon, a 28. fordulóban a Haladás ellen otthon, a 33. fordulóban ellenünk idegenben. Úgy gondolom, hogy ha nehezen is, de a 25.-28. forduló között legalább 7 pontot fognak szerezni, amivel kényelmes helyzetbe hozhatják magukat, valószínűleg nekik már nem kell izgulniuk az utolsó fordulókban a kiesés miatt, ha mégis, akkor az utolsó fordulóban ellenünk kell majd egy mindent eldöntő csatát vívniuk. Jelenleg 24 pontjuk van, ha pár döntetlent is sikerül kiharcolniuk, akkor 34-39 pontjuk lehet a végelszámolásnál.

DVTK: Kulcsfontosságú mérkőzéseink: mindegyik. Ezt a 10 meccses sorozatot is két részre lehet osztani, az első 5 meccsen is fontos lenne csipegetni 1-2 pontot, de még fontosabb, hogy a csapat megfelelően összeálljon, hogy az utolsó 5 mérkőzésen (Vasas ellen itthon, Gyirmót ellen idegenben, Mezőkövesd ellen itthon, MTK ellen idegenben, Debrecen ellen itthon) sok pontot tudjunk gyűjteni, ez lesz a kulcsa annak, hogy bentmaradjunk. Nagyjából 10 pontra számítok ezeken a találkozókon, rendkívül fontos kiemelni, hogy a döntetlenekkel nem sokra megyünk, de a riválisok ellen belefér, ha a többit tudjuk hozni, főleg, hogy velük már a többi eredmény ismeretében játszhatunk. Jelenleg csak 21 pontunk van, a bajnokság végére 31-34 lehet.

Látszik tehát, hogy a végén dől el minden, és akkor is sok múlik azon, hogy a Debrecen számára vajon lesz-e tétje az utolsó fordulónak? Sok ismeretlen van az egyenletben, én leginkább amiatt aggódok, hogy ha az első 5 meccsen lemaradunk még jobban, akkor mentálisan szétesik a csapat, és nem tudjuk majd hozni az eredményeket az utolsó fordulókban. Fel van adva a lecke Bódognak és a szakmai stábnak, két ökör is kevés lenne ahhoz, hogy kirángassa a sárból a DVTK szekerét, meglátjuk, hogy nekik sikerül-e.

Hozzászólások

Written by 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK