Itt vagy most

Meccsváró: Portugália – Magyarország

Újabb megmérettetés előtt áll a válogatott, nem kisebb feladat jutott a Storck csapatnak, mint a regnáló Európa-bajnok otthonában életben tartani a világbajnoki álmokat. Valljuk be, erre jelenleg vajmi kevés esély mutatkozik, a budapesti Svájc elleni leolvadás után szükség lenne a bravúr győzelmekre, már éppen egy esetleges lisszaboni három pontra is…

A portugál csapat jelenleg némi meglepetésre csak a csoport második helyét foglalja el a svájciak mögött, köszönhetően a helvétek első fordulós győzelmének Ronaldoék felett. Az ezt követő három mérkőzésen azonban nem kevesebb, mint 16 gólt rúgott mai ellenfelünk (igaz, Andorra és a Feröer-szigetek nem tanúsítottak túl nagy ellenállást), így mondhatjuk, jó formában várnak minket. Bár hiba lenne ebből kiindulni, a történelem sem áll mellettünk: szinte valamennyi, Portugália ellen lejátszott mérkőzésünkön kaptunk három gólt, igaz, volt rá példa a közelmúltban, hogy ugyanennyivel válaszoltunk.

Mit várhatunk ellenfelünktől ?

Bár egy bajnokival szemben a válogatott mérkőzések kezdőcsapatait jóval nagyobb kihívás megtippelni, jó eséllyel Rui Patrício áll majd a gólvonal előtt. A Sporting kapusa az elmúlt öt bajnokiján mindössze két gólt kapott, tehát jó formában várhatja az esti mérkőzést.

A védelem jobb oldalán a Valencia alapembere, Joao Cancelo robotolhat, akinek a kvalitásait jól példázza, hogy szinte naponta hallani újabb és újabb európai sztárcsapatok érdeklődéséről irányába, legtöbbször a Barcelona nevét említik vele kapcsolatban, mint lehetséges nyári célállomást.
Középen a Real Madrid védelmének talán legtapasztaltabb tagja, Pepe állja majd a magyar rohamokat, mellette pedig az angol West Ham United centerhalfja, José Fonte szerepelhet. Utóbbi az elmúlt hónapban négy Premier League mérkőzést is végigjátszott.
A bal oldal a Dortmund ifjú titánjának, Raphael Guerreironak a területe, akivel kapcsolatban szintén hallani top-gárdák érdeklődéséről. Az elmúlt hónapban négy Bundesliga találkozón is végig a pályán lehetett, Canceloval és Fontéval egyetemben játékban van tehát.

A középpályástrió talán legfontosabb tagja a Sporting alapembere, William Carvalho. Védekező szerepköre ellenére legutóbbi bajnokiján gólt szerzett, idén már 25 meccse van a portugál élvonalban. Mellett kap szerepet az olasz Inter játékosa, Joao Mario, aki a sztárcsapat erős keretében is 24 alkalommal jutott már szóhoz idén, mellettük pedig a Barcelona új igazolása, André Gomes játszik majd jó eséllyel, akinek az idei teljesítménye eddig meg sem közelíti a tavalyi, Valenciában mutatott játékát.

A támadósorból kiesett egy nagy név Nani személyében, Storck feje azonban így is főhet, az “utánpótlás” ugyanis idén valósággal brillírozik: a Monaco alapemberéért, Bernardo Silváért szó szerint fél Európa sorban áll, idén már 6 gólos és legutóbb az ő játékának is köszönhetően ejtették ki a Bajnokok Ligájából a Manchester City csapatát. Mellette kezdhet az idén már 15 gólos fiatal Porto csatár, André Silva, a trió harmadik tagja pedig több, mint valószínű, hogy Cristiano Ronaldo lesz, akit senkinek sem kell bemutatnom, a sportág történetének talán legkomplettebb támadója.

Ami minket illet, a Dárdai-féle stabil védekezésnek jó ideje búcsút inthettünk, a helyzetünket pedig Fiola kiújuló térdsérülése sem könnyíti meg (a német szövetségi kapitány kedvenc védőjének, Guzmicsnak a hiányáról nem is beszélve), az EB-n szintén ki kellett hagynia a portugálok elleni ütközetet, így most sem lesz lehetősége szembetalálkozni Ronaldoval. Újoncot is avathatunk a csapatrészben, a brazil (-magyar) Vinícius ugyanis ott van a keretben, és mindenképpen megnyugtatóbb megoldás lenne rögtön őt a mélyvízbe dobni, minthogy a korábban sokszor még NB1-es mérkőzéseken is bizonytalankodó Langot állítsuk szembe a luzitán támadókkal…
A középpályáról hiányozni fog Kleinheisler, ami nem is feltétlenül baj, jó ideje nem láttunk már tőle az oslóihoz hasonló teljesítményt, a helyén jó eséllyel az a Sallai kezdhet, aki hétvégén megszerezte az első gólját az olasz elsőosztályban. Némileg meglepő módon nem lesz ott a keretben sem Elek Ákos, sem pedig Nemanja Nikolics, ráadásul úgy tűnik, Bernd Storck erősebb bajnokságnak tartja az NB1-et a horvát elsőosztálynál, a gólokat futószalagon gyártó Futács Márkó ugyanis most sem kapott meghívót, szemben a kispesti Eppel Mártonnak.
Talán nem állok távol az igazságtól, ha azt mondom, egy esetleges mai vereséggel elbúcsúzhatnánk a pótselejtezőt jelentő második helytől is, a realitások talaján maradva azonban talán jobb is, ha felkészülünk erre a lehetőségre, egy mai pontszerzés ugyanis közel csoda kategória lenne.

Várható kezdőcsapatok:
Portugália: Rui Patrício – Cancelo, Pepe, Fonte, Guerreiro – André Gomes, William Carvalho, Joao Mario – Bernardo Silva, André Silva, Cristiano Ronaldo
Magyarország: Gulácsi – Bese, Vinícius, Kádár, Korhut – Nagy, Gera – Dzsudzsák, Sallai, Gyurcsó – Szalai
A találkozó játékvezetője a lengyel Szymon Marciniak lesz.

 

Ez történt legutóbb:

Hozzászólások

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK