Itt vagy most

Meccsváró: Ferencváros – Diósgyőr

Tizenegy napon belül harmadszor is találkozunk az ország kirakatcsapatával. Egy szoros vereség, majd egy igazságos döntetlen után vajon jön a harmadik lehetséges kimenetel… ?

A Fradinál szezon elején kimondva-kimondatlanul a duplázás volt a cél, amire minden esélyük megvolt, elvégre az NB1-ben nem kell Zeljeznicar vagy Tirana szintű sztárcsapatokkal küzdeniük. Ennek ellenére úgy tűnik, idő közben a Kupa lett a prioritás, tekintve, hogy a bajnokságban már 7 pontos hátrányban vannak a listavezető Videoton mögött. Az elmúlt 5 hazai bajnokijukból mindössze kettőt tudtak megnyerni (a Gyirmót és Haladás ellen), míg a Pakstól kikaptak, a Videotonnal és MTK-val döntetlent játszottak.
Bár a legerősebb hazai csapat címére hajtanak, jelenleg még Budapesten belül sem állhatnának fel a képzeletbeli dobogó tetejére. Az előző fordulóban ugyanis Kispestre látogattak, ahol arra készültek, hogy – Böde Dániel szavaival élve – “szétszedik a Honvédot”. Magas lóról lehet nagyot esni, az eredmény és a mutatott játék után egy ilyen nyilatkozattal sikerült hülyét csinálniuk magukból, Marco Rossi csapata otthon tartotta mindhárom bajnoki pontot.

Mit várhatunk ellenfelünktől ?

A kapuban alternatíva híján újra Dibusz Dénes kezd majd, aki bár közel sem véd már pécsi formájában, így is stabil válogatott kerettag. Más kérdés, hogy hajlamos hibázni, azonban a Soroksárral összehozott Jova-Holczer csere után sem kell féltenie kezdő pozícióját.

A védelemben összesen 5 játékosra számíthat Thomas Doll, Batik és Nalepa sérülése után, így a kezdő négyes jó eséllyel a BotkaHüsingLeandroSternberg kvartett lesz. Az előző két bajnokin három gólt kaptak (mint mi) tehát közel sem sebezhetetlen ez a csapatrész. A szélsővédők újoncok, a korábbi balbekk, de idén már középre bemozgatott Leandro belsővédőnek alacsony, Hüsing pedig annak ellenére, hogy német, kifejezetten labdaügyetlen, ha tudjuk hozni az előző két kupameccsen mutatott letámadásokat, bőven lehet sikerélménye Novothnyéknak.

A középpályán számítok egy meglepő(nek tűnő) változásra, a szurkolók ugyanis egyre kevésbé vannak megelégedve a  klublegenda Gera Zoltánnal. Érthető a csalódottságuk, Gerzson a fineszes megoldásai helyett újonnan egyre inkább csak alattomos megmozdulásaival és folytonos reklamálásával tud kitűnni a tömegből, 38 évesen rendre végig játszik minden klub és válogatott mérkőzést, időszerű lenne számára egy kis pihenő. Az idő közben védőből középpályássá avanzsáló Emir Dilaver, a korábbi Bundesliga légiós Hajnal Tamás, illetve a németórákat szorgalmasan látogató Kleinheisler számíthat arra, hogy a kezdőbe lesznek nevezve. Utóbbi játékos néhány Németországban töltött hónap után hazajött, és egyre inkább kezdi bizonyítani, korántsem a nyelvi nehézségei miatt kellett megszégyenültem hazakullognia. Kleinheisler ugyanis semmivel sem viszi előrébb a ferencvárosi támadójátékot, rendszeresen rátekeredik a labdára, felesleges cselekbe bocsátkozik ahelyett, hogy próbálná helyzetbe hozni sokszor jobb helyzetben lévő társait. Thomas Doll szerint szerdán Mezőkövesden az eddigi legjobb meccsét játszotta a zöldeknél, viszont ha ezt már jó teljesítménynek könyvelik el tőle, nyártól kis túlzással akár egy soroksári kölcsönjáték is kinéz neki. Hogy a klub egyik szurkolóját idézzem, valószínűleg azért nem tud kiemelkedően teljesíteni, mert a Werder Bremen kérésére németül közlik vele, hogy mi is lenne a feladata a pályán, így viszont halvány lila gőze sincs arról, hogy mit kell csinálnia…
Gerához hasonlóan ő sem tartozik a szimpatikusabb játékosok közé folyamatos színészkedéseivel és állandó reklamálásával, a válogatott szempontjából nem ártana, ha idővel sikerülne fejben összeszedni magát, és nem kallódna el az oslói tündérmese után.

Továbbhaladva a támadókra, az eddigi teljesítményét látva meglepetés lenne a nigeri Amadou Moutari kimaradása, aki mindkét ellenünk lejátszott mérkőzésen tarthatatlan volt (igaz, Kleinheislerhez hasonlóan tőle is csak örökölni lehet a labdát), illetve a házi gólkirály, az osztrák Marco Djuricin is számíthat egy esetleges kezdő pozícióra Böde formahanyatlása okán. A jobbszélen Lovrencsics Gergő sem bizonyítja már egy ideje, hogy miért is állandó válogatott-kerettag, nem lenne meglepő, ha ő is a rotáció áldozatául esne Varga Roland örömére.

Talán csak a hurráoptimizmus mondatja velem, de ezúttal úgy gondolom, reális esély mutatkozik számunkra akár arra is, hogy 2009 októbere után újra elhozzuk a három bajnoki pontot a IX. kerületből. Bódog Tamás elhitette a fiúkkal, még közel sem dőlt el a kiesés kérdése, és a keretünket sem alkotják gyengébb játékosok, mint a másik oldalon felsorakozó “nagy nevek”. A védelem stabilitását nem győzzük hangsúlyozni, a labdatartásban is sikerült előrébb lépni, és továbbra is elégedetten nézhetjük a márciusig hírből sem ismert letámadásokat. Más kérdés, hogy van még miben javulni, jól láthatóan csak 60 percig bírjuk erővel az új stáb által megkövetelt játékot, és a támadás-szervezés is hagy némi kívánni valót maga után. Ha itt is sikerül előrelépni, nem kis meglepetést okozhatunk a hazai hangszórók által “remek” hangulatúvá varázsolt Groupama Arénában…
Eltiltottunk nincs, és remélhetőleg Lipták Zoltán sérülése sem súlyos, Murtaz Dausvili felépülésével pedig joggal bízhatnánk akár egy esetleges kapott gól nélküli mérkőzésben is. A legfrissebb hírek szerint Mahalek Marcell bokasérülése miatt nem utazik, mindenki más hadra fogható.

Várható kezdőcsapatok:
Ferencváros: Dibusz – Botka, Hüsing, Leandro, Sternberg – Dilaver, Kleinheisler, Hajnal – Varga, Djuricin, Moutari
Diósgyőr: Rados – Eperjesi, Lipták, Karan, Tamás – Vela, Mevoungou, Nono, Ugrai – Makrai, Novothny
A találkozó játékvezetője Andó-Szabó Sándor lesz.

Ez történt legutóbb:

 

Hozzászólások

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK