Itt vagy most

Beharangozó: Diósgyőr – Budapest Honvéd

Szinte még ki sem ment a görcs a fiúk lábából, de máris itt a következő megmérettetés, az újabb komoly akadály ami közénk, és hőn áhított célunk, a bennmaradás közé áll. Az OTP Bank Liga 26. fordulójában hétközi fordulót rendeznek ugyanis, mi pedig ideiglenes hazai pályánkon fogadjuk a listavezető, és kétségkívül legjobb formában lévő magyar csapatot, a Budapest Honvéd együttesét.

Marco Rossi olasz lévén sikeresen összerakta az NB1 egyik – ha nem a – legjobban védekező gárdáját, a Videoton mellett egyedül a kispestiek mondhatják el magukról, hogy átlagban mérkőzésenként kevesebb, mint 1 gólt kapnak. Az elmúlt 5 bajnokijukon 3 győzelem, 1-1 döntetlen és vereség a mérlegük, ha hozzátesszük azonban, hogy a Haladás, Fradi, Újpest, Videoton és Debrecen ötössel találkoztak, elmondhatjuk, ez egy igen impozáns mérleg. A gólarányuk ezeken a találkozókon 5-5, két rúgott gólig csak egy alkalommal sikerült eljutniuk, és leginkább pontrúgásokból tudnak veszélyeztetni, az újonnan szárnyaló védelmünknek talán könnyebb dolga lesz, mint volt szombaton a Groupama Arénában.

A Honvéd mindemellett a legeredményesebb idegenbeli mérleggel bíró csapat, 13 házon kívül lejátszott bajnokijukon a mérlegük 6-3-4. Az elmúlt öt, Bozsik stadiontól távol megrendezett mérkőzésükből mindössze egyet, a Videoton ellenit veszítették el, igaz, hathatós játékvezetői segítséggel. Legeredményesebb játékosuk a góllövőlistát 11 találattal vezető, a közelmúltban a válogatott keretbe is behívott Eppel Márton.

 

Mit várhatunk ellenfelünktől ? 

A kapuban a 27 éves Gróf Dávid helye megkérdőjelezhetetlen. Gróf neve az idei szezonig itthon nem sokak számára volt ismerős, személyében azonban egy kifejezetten tapasztalt kapus védi majd a vendégkaput, fiatal kora ellenére megfordult már Skóciában, négy angol és két német csapatban is.

A védelemben ötödik sárgalapja után eltiltását tölti majd a rutinos horvát Ivan Lovric, így a hátsó sorba vezényelt korábbi középpályásunk, Djordje Kamber társai egy utánpótlás-válogatott duó, Baráth Botond és Bobál Dávid lesznek. Utóbbi neve onnan lehet ismerős, hogy nem is olyan régen még a Manchester Citynél is megfordult próbajátékon, testvérével együtt.

A középpályán öt játékossal áll fel soros ellenfelünk, a két szélen a szerb-magyar Holender Filippel és a nigériai, eredetileg jobbhátvédként érkező, de wingback pozícióba feltolt Ikenne-King-gel. Holender inkább a támadásokat tudja hatékonyan segíteni, afrikai társa pedig értelemszerűen hátrafelé tud többet hozzátenni a játékhoz. A pálya közepén Gazdag Dániel, Hidi Patrik és Zsótér Donát is alapember az idei Honvédban. Zsótér kétségkívül támadóközéppályás (az elmúlt fordulóban a Haladás elleni bajnokin ő adta a gólpasszt Eppelnek), két társa sokkal inkább “box to box” játékosnak nevezhető, ami esetleg velük kapcsolatban még említést érdemel, az Hidi Patrik lövőereje, több távoli bombával is meglepte már Radost az elmúlt években.

A támadósorból kirobbanthatatlannak tűnik az Eppel MártonDavide Lanzafame páros. Nem is nagyon van oka Marco Rossinak arra, hogy megbontsa a csatársort, ketten együtt idén már 19 bajnoki gólnál járnak, ez a teljesítmény – ahogy korábban említésre került – meghozta Eppelnek élete első válogatott meghívóját is.
Az eltiltott Lovric mellett valószínűleg csak Laczkó Zsolt fog hiányozni a fővárosiak keretéből, aki egy hónappal ezelőtt, a Videoton elleni bajnoki első félidejében sérült meg.

Négy tétmérkőzésen ült a kispadunkon Bódog Tamás, az pedig már most tisztán látszik, hogy mit is szeretne játszatni új csapatával. Keddi ellenfelünkhöz hasonlóan a mi védelmünk is kiemelkedően teljesít, viszont a vezetőedzőnk által preferált 4-4-2-es felállás és defenzív játék erőteljesen rányomja a bélyegét a támadásokra. Mevoungou-nak ugyanis egyértelműen védekező szerepkört szán a stáb, mellette azonban úgy tűnik, Nono képességeit meghaladja a támadások szervezése, holott ez jobb híján a fiatal spanyol feladata lenne. Négy középpályás esetén talán az nevezhető ideálisnak, ha egy szűrő és egy támadó középpályás szerepel együtt a gyepen, nálunk a két védekező típusú légiós miatt azonban nehezen tudunk előrehaladni. Érdekes lesz figyelni, hogy a későbbiekben (mondjuk ha Dausvili utoléri magát) váltani fog e Bódog, vagy a továbbiakban is marad ez a felállás, és megpróbáljuk kontrákkal – pontrúgásokkal kiharcolni a bennmaradást. Utóbbi megoldás kedden kifizetődő lehet, Lipták, Karan, Mevoungou és Szarka Ákos is magasabbak, mint a Honvéd három kezdő hátvédje, szögletek és szabadrúgások után lehet majd keresnivalónk.
Eltiltottunk nincs, bár a korábbi sérültek és válogatottjukba meghívottak játéka továbbra is kérdéses. A szombati mérkőzés jól láthatóan sokat kivett a fiúkból, ezért én várok néhány változást a keddi kezdőcsapatban.

Várható kezdőcsapatok:
Diósgyőr: Rados – Eperjesi, Lipták, Karan, Tamás – Makrai, Mevoungou, Nono, Fülöp – Szarka, Novothny
Honvéd: Gróf – Bobál, Kamber, Baráth – Ikenne-King, Gazdag, Hidi, Zsótér, Holender – Eppel, Lanzafame
A találkozó játékvezetője Bognár Tamás lesz.

Ez történt legutóbb:

 

Hozzászólások

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK