Itt vagy most

Beharangozó: Haladás – Diósgyőr

Pár héttel ezelőtt még úgy gondolhattuk a sorozatos vereségeket és kilátástalan játékot látva, hogy az idei bennmaradásunkhoz 180 fokos fordulatra, vagy ha úgy tetszik, csodára van szükségünk. Fontos, hogy az előző fordulók sikerei után is két lábbal a földön maradjunk, azonban nagyon úgy tűnik, megtörtént valami csoda-szerű dolog…

A bennmaradásért folytatott harcban két ellenfelünk van, a Debrecen és az MTK. Mivel mindkét csapat 2 ponttal előz meg minket, szombaton pedig egymással mérkőznek majd meg, kijelenthetjük, hogy a saját kezünkbe került a sorsunk. Bármilyen eredmény születik ugyanis Debrecenben, amennyiben mi győzni tudunk Sopronban a Haladás ellen, hosszú hetek után végre elmozdulunk a kiesőhelyről. Ehhez azonban Mészöly Gézáéknak is lesz egy-két szavuk. Akár dobogós álmokat is dédelgethetnének Szombathelyen (Sopronban), elvégre csak 5 ponttal vannak lemaradva a Vasas mögött, az előző két fordulóban azonban 1 pontot szereztek, a Honvédtól ideiglenes hazai pályájukon kaptak ki, majd idegenben játszottak döntetlent az MTK-val. A mi szempontunkból a legérdekesebb körülmény talán az lehet, hogy egyik bajnokin sem sikerült gólt lőniük, a kispestiek ellen szinte kizárólag pontrúgásokból tudtak veszélyeztetni, az MTK ellen viszont még kaput eltaláló lövésük sem volt. Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a két potens csatárukból télen az egyiket, Gaál Bálintot eladták a Vasasnak, az ausztrál Williams pedig sérüléssel bajlódik, ellenünk már jó eséllyel visszatérhet. Lesz további két régi-új arc is a csapatban, a balbekk Predrag Bosnjak egy meccset hagyott ki öt sárgalapja miatt, Halmosi Péter pedig három találkozóról maradt le, miután négy fordulóval ezelőtt leköpte a Vasas védőjét, Burmeistert. Továbbra is maródi a csapat legjobb támadója, a térdszalag szakadásból lábadozó Németh Márió.
Szombati ellenfelünk tehát nincs különösebben jó formában, a hazai mérlegük sem túl veretes, 13 meccsükből mindössze hatot tudtak megnyerni négy döntetlen és három vereség mellett.

Mit várhatunk ellenfelünktől ?

A kapuban nem meglepő módon Király Gábor áll majd, akit talán felesleges lenne külön bemutatnom, egy élő legenda, 41 évesen is képes megteremteni a különbséget.

Mészöly Géza 4-3-3-as játékrendszerében – amennyiben mindenki hadra fogható – a védelem a Polgár KristófStef WilsJagodics BencePredrag Bosnjak négyesből áll. Polgár Liverpoolból jött haza, ahogy többször is említésre került, Egervári Sándor próbálta Diósgyőrbe csábítani, mérsékelt sikerrel. A másik szélen Bosnjak egy időben magyar válogatott kerettagnak mondhatta magát, a belsővédőknek azonban jócskán kijutott a kritikákból. Bár Jagodics sallangmentes teljesítményét dicsérték a szurkolók az MTK elleni bajnoki után, belga társával együtt hajlamosak a hibákra, sok esetben csak Király klasszisán múlik a csapatrész sikere. 34 gólt kaptak idén, ami csak 4-el kevesebb, mint a sereghajtó Gyirmóté.

A középpályás védekezésért Iszlai Bence és Jancsó András felelnek majd. Előbbi szűrő létére már 4 gólos, nála eggyel kevesebbszer talált a hálóba a támadások szervezéséért felelős romániai magyar, Kovács Lóránt. Iszlai 26, Kovács 23, Jancsó mindössze 20 éves, egy nem kifejezetten tapasztalt középpályával vár minket soros ellenfelünk. A támadásépítéssel akadnak gondjaik, talán éppen ebből kifolyólag.

A támadósorba – ahogy korábban említettük – két játékos is visszatér, Halmosi Péter mellett a házi góllövőlistát vezető ausztrál David Joel Williams, illetve a Debrecenből kölcsönbe megszerzett szlovák szélső, Mészáros Karol rohamait kell majd állniuk Liptákéknak. Előbbi kettő idén együtt 9 találatot jegyez, Mészárosnak még nincs gólja.

A saját helyzetünk bemutatását szeretném egy olyan statisztikával kezdeni, amely egy hónappal ezelőtt  még elképzelhetetlen lett volna: az elmúlt három fordulóban – mióta Bódog Tamás átvette a gárdát – miénk a bajnokság legjobb formában lévő csapata 7 megszerzett ponttal. Természetesen mindig, minden ellenfélnek meg kell adnunk a tiszteletet, elmondható azonban, hogy jelenleg közel sem tűnik megoldhatatlan feladatnak a három bajnoki pont megszerzése. Az újjászülető védelmünknek a nem túl veretes szombathelyi támadójáték nem okozhat gondot, most már talán Dausvili is bevethető lesz Mevoungou mellett/helyett. A mi előrejátékunk is akadozott az új stáb első tétmeccsein, azonban már ezen a téren is látható az előrelépés. Ha pedig idő közben mégis elfogyna a kreativitás, a Honvéd elleni mérkőzéshez hasonlóan most is egy, a miénknél összességében alacsonyabb csapattal találkozunk, így újra lehet keresnivalónk pontrúgások, beadások után. Bár a Haladáshoz hagyományosan nem nyerni járunk, úgy gondolom, szombaton a legrosszabb esetben is jók leszünk egy döntetlenre.
Eltiltottunk nincs, Mevoungou és Nagy Tibi azonban egy lapra vannak a kényszerpihenőtől, Mahalek és Jagodinskis sérültek, de Bódog elmondása szerint néhányan rajtuk kívül is itthon maradnak.

Várható kezdőcsapatok:
Haladás: Király – Polgár, Wils, Jagodics, Bosnjak – Iszlai, Jancsó, Kovács – Mészáros, Williams, Halmosi
Diósgyőr: Antal – Eperjesi, Lipták, Karan, Tamás – Vela, Mevoungou, Nono, Ugrai – Szarka, Novothny
A találkozó játékvezetője Vad II István lesz.

Ez történt legutóbb:

Hozzászólások

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK