Itt vagy most

Kassai vs. Lipták: 5-0.

Túlzás nélkül állítható, hogy a honi labdarúgó bajnokság legutóbbi fordulójának legnagyobb visszhangját kiváltó esete a Diósgyőr aktuális mérkőzésén történt, Mezőkövesden, a Vasas ellen. Ahogy azt már napokkal korábban tudni lehetett, Kassai Viktor kapta a megtisztelő feladatot, hogy a Bajnokok Ligájában mutatott botrányos teljesítményén javíthasson valamelyest. Azonban a szurkolók előre megérezték, hogy bizony az „ország legjobb” sípmestere ezúttal is főszerepet fog vállalni.

Nem is történt másként, Liptákot úgy kiszórta mindenféle előzmény nélkül a meccs hajrájában, hogy csapatkapitányunk teljesen elvesztette a fejét értetlenségében – és a videók tanúsága szerint – ártatlanságában. Történt ugyanis, hogy az ellenfél német játékosa sokadik alkalommal, már-már rutinszerűen a védőinket provokálta, Lipták pedig egy rögzített játékrészt megelőzően meghúzta a nadrágját. Előfordul ilyen száz egy meccsen, de ami ezután történt, mindenkit meglepett: Felix Burmeister a következő pillanatban akkorát repült, mintha hárman rúgták volna fel egyszerre páros lábbal, tíz méterről becsúszva. Az esetet látva már-már mentőhelikopterért kiáltott néhány gyengébb szemüveggel megáldott szurkoló, ám Kassainak pont az lett volna a dolga, hogy ezt a nyilvánvaló színészkedést megfelelően, minimum sárga lappal, vagy egy sima kézlegyintéssel „honorálja”. Ehelyett Liptáknak villant a piros lap. Játékosunk indulata ilyen helyzetben teljesen érthető volt, ám futballpályán mégsem megengedhető viselkedést tanúsított. Ahogy ő maga is fogalmazott, tettét megbánta, hiszen nem szolgálhat ilyen példával a gyerekek felé. Ha már gyerekek és példamutatás. Itt van nekünk ez a Felix Burmeister, aki azon kívül hogy szinte csak az ellenfeleivel foglalkozik hétről-hétre, és hazai szinten már bizonyított, sokat megélt játékosok is elvesztik miatta a fejüket, nem nagyon mutat fel pozitív értékeket. Joggal vetődik fel a kérdés, milyen példával szolgál ő maga a felnövekvő generációnak? Őt mikor és ki fogja megbüntetni, amiért vélt vagy valós tehetsége, rátermettsége helyett mindössze az irritáló, sunyi játékstílusa emeli ki őt a posványból, amelyet a játékvezetők rendszeresen jól meg is kajálnak vacsorára?

Talán pont ezt az ügyet lett volna értelme kicsit mélyebben is boncolgatni, ám mindenki kedvenc Pogácsazabáló Testülete, a Magyar Labdarúgás Öltönyös Atyaúristenei, az aktuális Erkölcsrendészet és a Nemzeti Opera válogatott megfellebbezhetetlen és érinthetetlen nagyjai (nevezzük őket egyszerűen Fegyelmi Bizottságnak) megint megmutatta, hogy mennyire elfogult: a videóanyagok teljes figyelmen kívül hagyásával, védve a mundér becsületét, súlyosan elmeszelte válogatott játékosunkat, így Lipták Zoltán a következő 5 felnőtt bajnoki mérkőzést (!!!) lesz kénytelen kihagyni (abba most ne menjünk bele, hogy már csak négy forduló van a bajnokságból, de biztos ami biztos, a “bűnös” bűnhődjön még augusztusban is). Csak néhány kérdés, ami hirtelen eszembe jut: felfoghatatlan, hogy ha súlyos sérülések okozásáért nem osztogatnak ilyen mértékű büntetéseket, akkor ezt vajon mi indokolja? A provokáló, színészkedő játékosok bűne mivel kisebb Liptákénál? A játékvezetőknek meddig jár még az örök élet és a feltétel nélküli mentelmi jog?

Nem tisztem és nem is áll szándékomban összeesküvés elméleteket gyártani, de a bajnokság ezen szakaszában így belenyúlni felülről egy kiesés ellen harcoló csapatba igenis nettó szemétség, úgymond “kapóra is jöhetett” talán, ha azt nézzük, mely állami lélegeztetőgépen vegetáló csapatok a vetélytársaink. Természetesen abban is biztosak vagyunk, hogy Kassai Viktor pályafutására nézve sem lesznek semmilyen következménnyel az elmúlt hetek történései, továbbra is kapja majd sorra a lehetőségeket, annak ellenére is, hogy már sem a szakma, sem a szurkolók és talán már a játékosok maguk sem kérnek többé a súlyos tévedéseiből, arroganciájából, lenéző stílusából. Itthon, a mi kis savanyú sorsú labdakergetésünk igazából nem is látná ennek kárát, viszont nemzetközi szinten már nem szabadna hagyni, hogy meccseket, kupagyőzelmeket befolyásoló hibákkal égesse hazánkat.

Persze mindez nem a FEB feladata, nekik csak annyi van megmondva, hogy büntessenek, meglássák mindenben és mindenkiben a rosszat, a kirívót, a megbotránkoztatót. Jól mutatja ezt az eltiltás mellett a további kétszázezres pogácsapénz is, amit a nézők miatt kaptunk. Akik nem tettek mást, mint előre hozták valamelyest Anyák Napját és mindenféle ajándékkal és jókívánsággal kedveskedtek Kassainak, a jogtalan kiállításért cserébe. Ugyanakkor, ahogy azt már megszokhattuk, a történelem könyvek ezúttal is csak annyira emlékeznek majd a Mennyei Bajnokság 29. fordulójában történtekről, hogy a Diósgyőr egy súlyos sportszerűtlenség miatt hetekre elvesztette csapatkapitányát. A pogácsa elfogyott, mindenki boldog, a Kassai-MLSZ-FEB szentháromság megcselekedte, amit megkövetelt a haza. Pont.

Köszönjük… de tudjátok mit? Akkor sem fogunk kiesni!

Hozzászólások

Written by 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK