Itt vagy most

Meccsváró: Diósgyőr – Debrecen

Mikor Bódog Tamás megérkezett Diósgyőrbe, azt kérte, legyen a saját kezünkben a sorsunk, akkor nagy baj nem lehet. Ez meg is történt, és két “meccslabdát” kaptunk a bennmaradás kiharcolására. Az egyiket sajnos nem sikerült értékesíteni múlthéten, az MTK otthonában, van azonban egy újabb esélyünk: ha legyőzzük a Debrecent, elérjük hőn áhított célunkat.

Azt a Debrecent kell két vállra fektetnünk, amely csapat bár a XXI. század (eddigi) legeredményesebb magyar klubja, idén közel sincsenek félelmetes formában. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a köztudott tény, egy esetleges vereséggel akár ők is kieshetnek, ehhez azonban az MTK paksi győzelmére is szükség lenne. A hajdúságiak mindenesetre 15 idegenbeli bajnokijukból mindössze 4-et tudtak megnyerni (vicces leírni a “mindössze” szót, mikor a mi arányunk 2/17), az utolsó három találkozójukon kikaptak a Mezőkövesdtől és Videotontól, majd döntetlent játszottak a Ferencvárossal. Legutóbbi mérkőzésükön beleszaladtak a késbe, hazai környezetben kaptak egy ötöst a Honvédtól, amely vereség egyúttal Leonel Pontes vezetőedző menesztését is jelentette. Ez a változás pedig megkavarhatja a hétvégi várakozásokat, ugyanis az a Herczeg András ült le ideiglenesen a kispadra, aki év közben két bajnokin már irányította Tőzséréket. Mindkét találkozót megnyerték. Más kérdés, hogy a csapatmorál vélhetően nincs az egekben, az ominózus Honvéd-meccsen a debreceni kapus, Danilovic saját csapattársát kezdte fojtogatni a pályán. A portás nem is jött már ki a második játékrészre.

Mit várhatunk ellenfelünktől ?

Nem sűrűn fordul elő ilyen, de a Danilovic – Ferenczi affér miatt jelenleg a kezdőkapust is nehéz lenne megtippelni. Ha a szerb kölcsön-portás szolgálatait megköszönik, az a Verpecz István állhat majd a kapuban, aki egyébként borsodi születésű, 2005 – 2007 között a DVTK utánpótlás csapatainak tagja volt.

A védelem sok kritikát kap a szurkolóktól, a szezon legjobbjának választott szerb Dusan Brkovic azonban így is biztos pontnak nevezhető. A jobbhátvéd a fiatal Vasas-kölcsönjátékos Osváth Attila, a balbekk pedig a sokak szerint leggyengébben teljesítő Ferenczi János lesz. Valószínűleg az lesz az egyetlen kérdés, hogy a másik centerhalf posztján a rutinos, ám nem kifejezetten gyors Mészáros Norbert, vagy a fiatal Szatmári Csaba kezd majd, aki mutatott szép dolgokat az elmúlt hetekben-hónapokban, ám mindössze 22 éves, nem biztos, hogy elbírná a rá nehezedő terhet egy ilyen jelentőséggel bíró bajnokin.

Mivel ellenfelünknek adott esetben egy esetleges döntetlen is elég lehet, így a múltheti kezdővel ellentétben most jó eséllyel három védekező stílusú középpályással fognak kiállni. A trió a Jovanovic – Tőzsér – Filip hármas lehet majd. Utóbbi egy román szűrő, aki bár többnyire csereként jut szóhoz, a szurkolók többnyire jó véleménnyel vannak róla, nem úgy a csapatkapitány Tőzsér Dánielről, akivel kapcsolatban sűrűn lehet hallani, hogy annak ellenére sem viseli eléggé szívén a Loki sorsát, hogy egyébként debreceni születésű.

A támadóhármas a Könyves – Handzic – Holman trió lehet majd. A legvalószínűbb kezdőnek talán ez mondható, bár nem lesz egyszerű helyzetben Herczeg András, tekintve, hogy egyikük sem tudott a kapuba találni az elmúlt három hétben. Legutóbb a négy fordulóval ezelőtti, Videoton ellen lejátszott vesztes bajnokin szerzett gólt ezen hármas tagja, igaz, akkor Könyves és Handzic is eredményes volt. Mindezek mellett Holman Dávid a házi gólkirály 7 találattal, őt követi Tőzsér Dániel 4-el, a csapat pedig összességében 39 gólt jegyez, ami egyel több, mint a mi mutatónk. Némileg meglepő módon a debreceni támadósor tagja a bajnokság legdrágább játékosa, a koreai Suk Hyun-Jun. A Portóból Debrecenbe érkező csatár értéke 1,80 millió euró, ennek ellenére mindössze 1 gólja van eddig, és többnyire csereként számítanak rá.

Ami minket illet, a saját kezünkben a sorsunk, ami akár bizakodásra is adhatna okot. Más kérdés, hogy a közvetlen riválisaink közül senkit sem tudtunk megverni, ha pedig hozzátesszük, hogy a hasonló fontossággal bíró rangadókon szinte mindig megremegnek a lábaink, már közel sem lehetünk annyira optimisták. Tetézve a bajokat, az utóbbi hetek egyik – ha nem a – legjobb diósgyőri játékosa, Patrick Mevoungou öt sárga lapos eltiltása miatt nem léphet pályára, riválisunk, az MTK pedig ahhoz a Pakshoz látogat, amely csapatnak már nincs tétje a zárófordulónak, az edzőjük ráadásul korábbi MTK játékos… De ne fessük az ördögöt a falra, Novothnyék (aki nem mellesleg jó eséllyel utolsó mérkőzését játssza nálunk) sikerrel veszik majd az idei utolsó akadályt, ezzel meghosszabbítva NB1-es tagságunkat.

Várható kezdőcsapatok:
Diósgyőr: Rados- Eperjesi, Busai, Karan, Tamás – Vela, Nono, Dausvili, Novothny – Ugrai, Makrai
Debrecen: Verpecz – Osváth, Mészáros, Brkovic, Ferenczi – Jovanovic, Tőzsér, Filip – Könyves, Holman – Handzic

Rendhagyó módon ezúttal álljon itt Norbi beharangozója !

Hozzászólások

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK