Itt vagy most

Meccsváró: Balmazújváros – Diósgyőr

A mögöttünk hagyott szezonban hosszú hónapokig érdeklődéssel figyeltük, vajon a másodosztályú pontvadászatban melyik csapat kaparintja meg a Puskás Akadémia mögötti feljutó helyet. Eleinte reménykedtünk, hogy egy esetlegesen magát visszaküzdő Békéscsaba, Zalaegerszeg, vagy az ősi rivális Nyíregyháza gondoskodik róla, hogy ha csak minimálisan is, de emelkedjen az NB1 átlagnézőszáma. Végül a Balmazújvárosnak sikerült befutnia a második helyen, ezzel fennállásuk során először esélyt kapva arra, hogy megmérettessék magukat az elsőosztályban.
Az elmúlt években volt szerencsénk párszor végignézni, ahogyan egy-egy “kiscsapat” nagy bravúrt végrehajtva kiharcolja magának az NB1-es részvételt, hogy aztán csont nélkül ki is essen rögtön az első éve után. Egyelőre – bár két meglepetés-pontot is szereztek már – a Balmazújváros kapcsán sem lehet az az érzésünk, ők máshogyan járnak majd, mint az Eger – Szolnok – Gyirmót hármas. Bár a nyáron igyekeztek megerősíteni a keretet, hogy végül a vonal felett végezzenek, így is többnyire korábbi NB1-es peremembereket, vagy tehetséges fiatalokat sikerült szerződtetniük, üdítő kivételnek talán a komolyabb elsőosztályú tapasztalattal bíró Nemanja Andrics, Eke Uzoma, Ante Batarelo trió nevezhető. Ha hozzátesszük ráadásul, hogy azt a Horváth Ferencet bízták meg a bennmaradás kiharcolásával, aki majdhogynem még a mi keretünkkel is képes volt kiesni az élvonalból… Én mindenesetre nem fogadnék nagy összeggel arra, hogy a kisebbik hajdúsági csapat képes lesz meghosszabbítani NB1-es tagságát.
Három bajnoki után egyébiránt a 10. helyen állnak, 2 döntetlen és 1 vereség a mérlegük, 3 rúgott és 4 kapott góllal. Nem kis meglepetésre a két döntetlent a Videoton és a Honvéd otthonában szedték össze, míg eddigi egyetlen hazai pályán lejátszott bajnokijukon a Vasastól szenvedtek vereséget.

Mit várhatunk ellenfelünktől ?

A hazaiak kapujában az a Horváth László kezd majd, aki bár már 29 éves, idén először bizonyíthat az elsőosztályban, korábban Kaposváron és Szigetszentmiklóson védett.

A védelem összeállításánál rögtön problémába ütközik a stáb, a Honvéd elleni bajnoki ugyanis kiállították a csapat egyik alapemberét, az ukrán jobbhátvéd Habovdát, akit jó eséllyel egy korábbi diósgyőri, a tavaly Debrecenbe kölcsönadott Bokros Tibor helyettesít majd. Ő kezdett a keddi, Gyöngyös elleni barátságos meccsen is. A védelem közepén a 29 éves, korábban Siófokon és a Vasasban megforduló Tamás László, mellette pedig egy tehetséges fiatal, a 21 éves Rus Adrián várhatják a miskolci rohamokat. A bekk romániai születésű, Fehérgyarmatról érkezett Balmazújvárosba, hosszabb távon a kecskeméti Póti Krisztiánnal küzdhet majd a kezdőcsapatbeli tagságért. Vele ellentétben nincs igazi poszt-riválisa a Pécsről ismert nigériai Eke Uzomának, akit a baranyai csapatban töltött éveiben az NB1 legjobb balhátvédjei között emlegethettünk. Miután a kizárás sorsára jutottak, Diósgyőrben is felmerült a neve, ezúttal Berlinből tért vissza Magyarországra.

A középpályás védekezésért a Ferencvárosból szerződtetett 20 esztendős Haris Attila, illetve a korábbi Haladás-szűrő, horvát Ante Batarelo felel. Előttük szervezi a támadásokat az a Sigér Dávid, aki bár mindössze 26 éves, ennek ellenére rábízták a csapatkapitányi karszalagot. 2015 óta erősíti a Balmazújvárost, a Debrecen tartalékcsapatától szerződtették. Az egyetlen hajdúsági játékos, aki a Honvéd elleni bajnokit követően bekerült a forduló csapatába.

A támadótriót jó eséllyel Rácz Ferenc, Vólent Roland és Vajda Sándor alkotják majd. Egy tehetséges, ám annál fiatalabb csapatrész ez, a korábbi pécsi Ráczot leszámítva szinte egyáltalán nem rendelkeznek NB1-es tapasztalattal, ám a mögöttünk hagyott héten Vajda a Budapest Honvéd ellen szerzett szépségdíjas találatot, míg Vólent a hétközi felkészülési mérkőzésen három gólt is jegyzett. Talán éppen támadó-fronton állnak legjobban a hazaiak, az említett hármas mellett Horváth Ferenc olyan tapasztalt csatárokra számíthat még, mint a korábbi diósgyőri Belényesi Miklós, vagy az ex-újpesti Nemanja Andric. Utóbbi akár a kezdőcsapatban is helyet kaphat Vólent helyén, kérdés, a Gyöngyös elleni mesterhármas elég jó ajánlólevél lesz e.

Liptákék nyugodtan készülhettek a héten, a 2006/2007-es szezont követően újra pontelőnnyel állunk a tabella élén. Fontosabb hiányzónk nincs, szorgosan gyűjtögetjük a pontokat, bár végzetes hiba lenne lebecsülni szombati ellenfelünket, elvégre éppen az ilyen “kötelező győzelmeket” a legnehezebb begyűjteni. Mivel a Balmazújváros előszeretettel játszik támadófocit (Horváth Feri másra – védekezésre –  talán meg sem tudja tanítani a csapatait), így újra lehetőségünk nyílik megmutatni az országnak, milyen élvezetes is lehet a Bódog által begyakoroltatott letámadásokra épülő játékstílus. A kezdőcsapatban az első eltiltásig – sérülésig (Ugrai esetleges bekerülését leszámítva) én nem várok komolyabb változást, bár a csatárokat érik kritikák, a Haladás elleni második félidőben is láthattuk, mennyire le tudja fárasztani a védőket a Szarka – Ioannidis párossal való birkózás, ami egy idő után gólokban is megmutatkozik. Minden ellenfelünknek meg kell adnunk a kellő tiszteletet, szombaton azonban jó esély mutatkozik arra, hogy meghosszabbítsuk idegenbeli jó sorozatunkat, és továbbra is a tabella élén maradjunk.

Várható kezdőcsapatok:
Balmazújváros: Horváth – Bokros, Tamás, Rus, Uzoma – Haris, Batarelo – Vajda, Sigér, Rácz – Vólent/Andric
Diósgyőr: Rados – Eperjesi, Lipták, Karan, Tamás – Vela, Busai, Nono, Óvári – Szarka, Ioannidis/Ugrai

 

 

Hozzászólások

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK