Itt vagy most

A DVTK és az e-sport: beszélgetés az újonnan alakult szakosztály szakmai vezetőjével

Telegdy Zoltánnal, a DVTK e-sport szakosztályának szakmai vezetőjével beszélgettünk az e-sportban rejlő lehetőségekről, és arról, hogy Diósgyőrben hogyan fog ez megvalósulni. Az 1910.hu a jövőben kiemelten foglalkozik majd a DVTK e-sport szakosztályát érintő eseményekkel. Fogadjátok sok szeretettel az interjút!

Először is szeretnénk örömünket kifejezni, hogy egy előrelátó döntés született, az e-sport egyre népszerűbb, mi egymás között beszélgettünk korábban arról, hogy milyen jó lenne, ha a DVTK vezetői felismernék a lehetőséget ebben, ez meg is történt, ezért jár a dicséret és az elismerés.

Ezzel kapcsolatban a 12300 főt számláló facebookos DVTK szurkolók csoportjában megkértük az e-sport iránt érdeklődő szurkolókat, hogy a legnépszerűbb e-sport játékokat rangsorolják, hogy nekik mik a kedvenceik, íme az eredmény:

Játék neve Szavazatok
FIFA / PES 106
CS:GO 29
NHL 16
NBA 15
LOL 15
Starcraft II 2
Hearthstone 2
Overwatch 1
Dota 2 0

Értelemszerűen, mivel a DVTK zászlóshajója a foci, ezért magasan az a legnépszerűbb, ezek mellett említésre méltó a Counter-Strike: Global Offensive és a League of Legends, van-e rá esély, hogy ez a 2 játék is csatlakozzon az eredetileg említett 3 sportjáték mellé?

Első körben mindenképpen a sportjátékokat, azaz a FIFA-t, az NHL-t és az NBA-t szeretnénk bevonni az e-sportszakosztályba. Ahogy említetted, ezek kapcsolódnak leginkább a DVTK tevékenységi körébe. Ezekhez a sportjátékokhoz van meg az a tapasztalati háttér, szakembergárda, amiket hasznosíthatunk. A CS:GO és a LOL játékok szintén nagy hagyományokkal rendelkeznek az e-sport területén, a közeljövőben ezeket a játékokat is szeretnénk bevonni az e-sport szakosztályunkba.

Hogyan fog működni a toborzás, kik jelentkezhetnek az e-sport szakosztályba, mik a feltételek (gondolok itt elsősorban az életkorra és a lakhelyre)?

2017. szeptember 3-án (vasárnap) lesz nagyszabású toborzó akciónk, amelynek a Lillafüredi Palotaszálló fog otthont adni. Erre a rendezvényre folyamatosan érkeznek a jelentkezések. Bárki jelentkezhet, korra és nemre való tekintet nélkül. (Amennyiben a jelentkező még nem töltötte be a 18. életévét, úgy szülői hozzájárulás szükséges ahhoz, hogy elindulhasson a versenyen.) Nem véletlenül mondtam itt versenyt, hiszen a toborzás egy verseny keretében fog zajlani, ahol a jelentkezők megmérkőznek egymással. A legjobbaknak fogjuk felajánlani, hogy csatlakozhatnak a DVTK e-sport szakosztályához. A toborzásban elsősorban miskolciakra és az észak-magyarországi régió lakosaira gondoltunk, de természetesen nem kizáró ok, ha valaki távolabb él.

DVTK_FIFA_toborzo_verseny_e-sport-popup-480x335

Nagyjából hány főt tud majd fogadni a szakosztály, mekkora jelenleg az érdeklődés?

A kiválasztott sportjátékokban – ahogy a FIFA játékban is – léteznek helyszíni (offline) és online versenyek, bajnokságok. A helyszíni versenyeket egyéni, illetve kétfős csoportokban játszák, az online tornákon egy mérkőzésen belül akár 11 játékos is játszathatja az egyik csapatot. A DVTK a bajnokságokon mindkét kategóriában képviseltetné magát. Az érdeklődés nagy, hiszen szeptember–október a FIFA18 megjelenése és a bajnokságok indulása.

Lesznek-e profi e-sportolók a szakosztályban, vagy lesz-e tagdíj?

Az e-sport szakosztályban – miként a felnőtt nagypályás csapat esetében is -, a profi szereplés a lényeg, ehhez minden tőlünk telhető segítséget és támogatást meg fogunk adni az e-sportolóinknak. Az utánpótlásképzést ezen a területen is fontosnak tartjuk, itt elhivatottságot, kitartást, csapatszellemet és fizikai felkészültséget szerezhetnek a résztvevők. Itt bevezetjük a tagdíjfizetést, amit az eredmények megjelenésekor csökkentünk, vagy akár teljesen el is engedhetünk.

Kik lesznek az edzők, mi alapján kerülnek ők kiválasztásra?

Az edzői gárda jelentkeztetése és válogatása folyik. Ezen a területen is megteszünk mindent, hogy az e-sport szakosztály játékosai versenyképesek legyenek. Ebbe a munkába a DVTK hagyományos edzői gárdájára is számítunk, hiszen a megfelelő taktika és stratégia kidolgozásában vitathatatlan a tapasztalatuk.

Milyen platformok lesznek elsősorban?

A sportjátékok terén az EA GAMES FIFA18 játékával kívánunk indulni a bajnokságokban, a konzol területen a Playstation 4 eszközt választottuk. Természetesen amennyiben egy XBOX eszközön játszó tehetséget fogunk felfedezni, nyilván ezt a játékost sem kívánjuk elveszíteni. Az offline világversenyeken, ahol egyéni indulók vannak, akár több platformon is képviseltethetjük magunkat.

Lesz egy klubhelyiség, közös edzésekkel, a klub által biztosított eszközökkel, vagy inkább otthonról, interneten keresztül gyakorolhatnak az e-sportolók, esetleg a kettőt kombinálva?

Igen, a DVTK Edzőközpontban most kerül kialakításra és berendezésre egy edzésekre alkalmas terem. Itt az edzéseinken, minden igazolt e-sportoló megjelenésére számítunk, de természetesen online edzéseket is tartunk. Ezek megfelelő kombinálásával lehet versenyképes csapatot összeállítani.

Lesznek-e a klubon belüli versenyek, amiket mondjuk Twitchen követni lehet, akár a klub más sportágaiban szereplő profi sportolóinak vendégszereplésével?

Igen, lesznek olyan jellegű versenyeink, ahol az e-sportolók és hagyományos sportolók találkozhatnak egymással. Ezeken a rendezvényeken sokat tanulhatnak az e-sportolóink más sportágak profi képviselőitől, akik nem ritkán több évtizedes tapasztalattal rendelkeznek. Ezekkel a rendezvényekkel a DVTK szurkolótáborának is szeretnénk kedveskedni, és akár a helyszínen, akár a Twitchen láthatják kedvenc játékosaikat.

Hogy fog kinézni az arculat, lesz-e a DVTK címerétől eltérő, vagy azt valamilyen formában tartalmazó logója a csapatnak, miben fognak játszani a játékosok?

Az online mérkőzéseknél a játékosok ruházata nem látszik. A helyszíni versenyek részvevőinél ugyanolyan fontos a megfelelő mez kiválasztása, mint más sportágakban, azonban erre is, mint az e-sport szakosztály arculatának egészére a DVTK írott és íratlan szabályai vonatkoznak. Ennek megfelelően a szakosztály értelemszerűen a DVTK címerét bármilyen változtatás nélkül használja.

Milyen hosszabb távú tervei vannak az e-sport szakosztállyal a DVTK-nak?

E-sportolóinknál ugyanúgy, – mint a hagyományos sportolóknál – nagyon fontos a játékosok fejlesztése. Ezt az edzésekkel tudjuk elősegíteni, de a versenyekkel, a versenyeken való szerepléssel fokozhatjuk leginkább. A DVTK e-sport szakosztály célja a lehető legjobb szereplés a hazai és külföldi tornákon egyaránt. Emellett rendkívül fontos az e-sport kapcsolatépítő ereje, amely újabb híd lehet számunkra a nagy európai klubok felé.

Köszönjük a válaszokat, bízunk benne, hogy szép sikereket fognak elérni az e-sportolók a DVTK színeiben!

A képek forrása: dvtk.eu

Hozzászólások

Written by 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK