Itt vagy most

A DVTK nem tudja megtartani az értékeit

A múlt héten megdöbbenéssel olvastam a klub hivatalos weboldalán levő szezonváró beszámolót az U16-os csapatról. A csapat névsorát böngészve ugyanis több játékos is hiányzott, akik tavaly ennek a korosztálynak (az akkori U15-nek) alapemberei voltak. Kicsit menjünk vissza az időben, és akkor képben lesz mindenki.

2016-ot írunk, amikor a következő cikk jelent meg a dvtk.eu-n: http://dvtk.eu/utanpotlas-hirek/a-dvtk-meg-tudja-tartani-ertekeit/11299/

A cikkben szereplő három fiatal játékos, akiket tavaly a korosztályos válogatott összetartásaira is behívtak, idén nyáron távozott Diósgyőrből. Ketten Debrecenbe kerültek, egyikük pedig a Videotonhoz, sőt egy kivétellel már be is mutatkoztak új csapataikban, az U16-os bajnokság legmagasabb osztályában (a DVTK U16-os csapata a másodosztályban szerepel).

Azért szomorú ez a hír, mert nem ők az egyetlenek, akiket elcsábítanak más klubok, ha pedig a legjobbjaink elmennek tőlünk, akkor hiába várjuk, hogy majd az utánpótlásból kikerült fiatalok tömegesen beépülnek a első csapatba. Jelenleg is csupán Eperjesi az a DVTK nevelésű játékosok közül, aki az első 6 forduló többségében kezdőként kapott szerepet az NB1-ben, a többiek gyakorlatilag epizódszereplők voltak (Oláh, Ternován), azok közül, akik pedig korábban bemutatkoztak, sokan már máshol vannak kölcsönben, gondolok itt Szabó I-re, Borosra, Mahalekre és Lőrinczre. Ott van még Nemes Milán, akinek végül nem jött össze a zalaegerszegi szerződés, így most az NB3-as csapatunkkal készülhet, a motiválatlan Bacsával és a többnyire csak az NB3-ban szereplő Szabó II-vel, Szalóczyval és Tucsával együtt.

Aggodalomra semmi ok, mondhatnánk, semmi nem garantálja, hogy egy tehetséges fiatal játékos eljut az NB1-ig, és ez valóban így is van. Ha megnézzük, hogy az idén NB1-ben szereplő 40 legfiatalabb játékos közül van-e olyan, aki tőlünk ment el más klubhoz, akkor a következő neveket kapjuk:

Kundrák Norbert – 18 éves, Ferencváros, ő 2008-2013 között nevelkedett a DVTK utánpótlásában, tavaly került a Honvédtól a Ferencvároshoz.

Petró Balázs – 20 éves, Haladás, ő 2002-2010 között volt nálunk, tavaly Budaörsön volt kölcsönben az NB2-ben, de idén ismét a Haladást erősíti

Sallai Roland – 20 éves, Puskás Akadémia, 2003-2007 között volt a DVTK utánpótlásában, Siófok érintésével került a Puskás Akadémiához, őt nem kell bemutatni senkinek, a magyar válogatottban is bemutatkozhatott, az olasz élvonalban játszott tavaly

Minden bizonnyal vannak, lesznek még olyanok, akik az elmúlt pár évben igazoltak el innen, és majd láthatjuk őket más csapatoknál szerepelni az NB1-ben. Mégis, mi okozhatja, hogy innen elmennek a játékosok, nem pedig mi csábítjuk ide más kluboktól a tehetségeket? Hiszen évek óta működik már az akadémia, az infrastruktúra rendben van, valami mégsem működik, ha elveszítjük az értékeinket.

Úgy gondolom, hogy a jobbtól nem szégyen tanulni, meg kell kérdezni azokat a játékosokat, akik elmentek innen az elmúlt időszakban, és továbbra is kötődnek érzelmileg a DVTK-hoz (hiszen nem azért mentek el, mert hirtelen Videoton vagy Debrecen rajongók lettek, hanem azért, hogy jobb játékossá válhassanak), hogy máshol hogyan működnek a dolgok, mit csinálnak jobban, miben kellene nálunk változtatni, hogy vonzó lehetőség legyen Diósgyőrben maradni. Megfelelő jövőképet kell felvázolni a fiatalok előtt, következetesen, kiszámítható módon kell menedzselni mindegyikük pályafutását, szakmailag a lehető legjobban fel kell őket készíteni, és minden porcikájában profi mentalitást kell tükröznie az akadémia működésének. Ha ezek megvalósulnak, akkor lehet esélyünk arra, hogy komolyan számíthassunk az utánpótlásunkra a jövőben, de ha nem tudjuk megtartani az értékeinket, akkor minden, az akadémiára költött pénz duplán fájó lesz: mi egy forintot se látunk belőle vissza, cserébe évekig nevelgetjük a riválisoknak a fiatal játékosokat. Én csak reménykedni tudok, hogy az akadémia vezetősége is látja ezeket a problémákat, és tesznek is azért, hogy ne kelljen ilyen szomorú eseményekről beszámolni az utánpótlás kapcsán. Hajrá Diósgyőr!

Hozzászólások

Written by 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK