Itt vagy most

Meccsváró: Diósgyőr – Debrecen

Ha valaki nem tudja, mi az a makuka, ha zöldre festik a villamosunkat vagy a város logóját, ha csukott szemmel pakolják be a székeket az új stadionunkba, ha elfogy a begyűjthető színesfém, ha a Debrecennel játszunk a bajnokságban. Dolgok, amiket mi, miskolciak ki nem állhatunk, nem feltétlenül ebben a sorrendben. Persze, nekünk minden meccs ajándék, de talán nem túlzok, ha a Lokival kell megmérkőznünk, az nagyjából olyan, mint mikor beletörik a fogunk a kedvenc csokinkba, aztán a fogorvosnál elfogy az érzéstelenítő. Hajdúsági barátaink sem látják máshogy a két klub viszonyát, egy bloggerük konkrétan kijelentette, ha ki tudják kapcsolni Ugrait, Nikoszt és Velát, biztosan megvernek minket (ne aggódj, utóbbi kettő ki fogja kapcsolni saját magát). A Debrecennek az előző bajnoki kiírásban talán még nálunk is nagyobb szerencséje volt, a portugál Leonel Pontes ugyanis olyan csapatot épített fel a Cívisvárosban, amely a szezon végén nem hogy csont nélkül esett volna ki, de a teljesítményük után jó eséllyel az új stadiont is ledózeroltatja az MLSZ. Ennek rendje és módja szerint tért vissza Herczeg András, akinek a neve nem példázza elég jól a tudását, mert amit Debrecenben véghez visz, az alapján inkább András Királynak hívhatnák a szurkolók. Öt ponttal vezetnek a dobogó legalsó fokán a 4. helyezett Újpest előtt, ráadásul idegenben 9 meccsből már 4-et nyertek és csak 3-at vesztettek el, 14-8-as gólarány mellett (mi ezt hazai pályán is elfogadnánk, gondolkodás nélkül…). Ráadásul kifejezetten jó formában érkeznek hozzánk Deb… Mezőkövesdre, az előző két bajnokijukon előbb a Vasast verték idegenben 5-1-re, majd a Honvédot otthon 1-0-ra. Ezúttal tehát újra Matyóföldön lépünk majd pályára, és bár nem tudom, hány jegy fogyott eddig, a múltheti mérkőzésből kiindulva a hivatalos nézőszám minimum 8.500 lesz.

Mit várhatunk ellenfelünktől ?

A vendégek kapujában jó eséllyel Nagy Sándort láthatjuk majd. Mikor elkezdődött a szezon, számolatlanul kapta a kritikákat, az utóbbi időben azonban már stabil pontnak mondható.

A védelem teljesítménye kifejezetten hullámzó, összesen 20 gólt kaptak, ami a harmadik legkevesebb, viszont az elmúlt öt meccsen 10-et. ennek egyik oka, hogy a Videoton elleni hazai bajnokin bemutattak egy elég komoly leolvadást (2-5), illetve, hogy a többnyire fiatalokból álló hátsó alakzatnak még szoknia kell a félelmetes hangulatú NB1-es arénákat. Valószínűleg a Békéscsabáról elhozott Bényei Balázs, az utánpótlásból felkerült Kinyik Ákos, a nagyöreg Mészáros Norbert, illetve a szurkolók által szinte állandó jelleggel szidott, ám ellenünk mindig a legjobb meccsét játszó Ferenczi János alkotja majd a hátsó négyest.

A középpálya közepén rutinos rókák jönnek majd szembe, az egyszer alibiző, máskor klasszis Tőzsér Dániel mellett a fáradhatatlan Aleksandar Jovanovic, és a Videotontól kölcsönkapott (visszakapott) Bódi Ádám játszik majd. Ha a hajdúsági csapatkapitány jó napot fog ki, jó eséllyel szomorúan jövünk majd haza Mezőkövesdről, ha viszont rossz napot… hát, valószínűleg akkor is, elvégre ez mégiscsak a Debrecen.

A támadósorban az ex-vasasos Könyves Norbert és az “új Dzsudzsák” Varga Kevin mellett egy ismerős név, Takács Tamásé, aki nem meglepő módon szépen termelt az elmúlt hetekben (a Vasas ellen duplázott, a Honvédot az ő góljával verték meg), de a mi esetünkben már-már természetes, hogy a tőlünk távozó csatárok máshol két meccsen rúgnak annyit, mint Diósgyőrben tették egy szezon alatt. Az utolsó egymás elleni meccsünkön beállt a 81. percben, majd négy perccel később győztes gólt szerzett. Mint a korábbi támadóink általában teszik ellenünk (lásd: Novothny) Miért ? Hát azért, mert csak.

Ami minket illet, a kapusaink előre retteghetnek, legutóbb Antal, azelőtt Rados kapott a debreceniektől egy hármast. A változatosság kedvéért most bedobnám Bukránt, nehogy szegényt zrikálják az öltözőben amiatt, hogy neki még nem volt szerencséje hasonlóhoz. Mondhatnánk úgy is, addig nem vagy teljes értékű DVTK hálóőr, ameddig nem mosták fel veled a padlót a Loki támadói, legalább egyszer.
Nem állítom, hogy a védőink utóbbi hetekben mutatott mozgása olyan, mint a lassított felvétel, mert ez elég komoly dicséret volna. Ez leginkább azért bosszantó, mert a valós képességeik alapján mind Lipták Zoltán, mind Dejan Karan az NB1 top5 középhátvédjei közé sorolható. Remélem érkezik melléjük Dusan Brkovic, és tavasszal egy három-védős rendszerrel átgázolunk az NB1-en. De tényleg.
Nono játékára, és ezzel együtt épkézláb támadójátékra ezúttal se számítsunk, Bódog Tamás elmondta ugyanis, hogy a spanyol szinte egyáltalán nem tud védekezni, ezért vele lyukas a középpályánk. Ezzel tisztelettel egyetértek, csak sajnos hiányában Jovanovic, Tőzsér és Bódi ellen az egyébként védő Kocsis Gergő, és az utóbbi időben ziccerben is a Fradi meccs eredményét figyelő Busai szállhat majd szembe, ahol így nem csak számbeli, de minőségbeli hátrányban is leszünk. Azt is érdeklődéssel figyelhetjük majd, hogy Szarka hónapokon át tartó felesleges erőltetéséhez hasonlóan vajon megelégeli e Bódog a fiatal Óvári utóbbi időben mutatott gyenge teljesítményét. Tagadhatatlan, hogy bár kifejezetten tehetséges játékos, láthatóan nem tesz neki jót, hogy a fiatal-szabály miatt nem kell megküzdenie a kezdőcsapatbeli tagságért (ahogy történt ez korábban Nemes Milánnal is). Végül, de nem utolsó sorban őszintén remélem, hogy Eperjesi felépül a hétvégére, mert mikor legutóbb potens ellenfél jött szembe, Nagy Tibi oldaláról két gólt kaptunk. A kettőből.

Várható kezdőcsapatok: 
Diósgyőr: Antal – Eperjesi, Lipták, Karan, Forgács – Vela, Busai, Kocsis, Óvári – Ugrai, Ioannidis
Debrecen: Nagy – Bényei, Kinyik, Mészáros, Ferenczi – Jovanovic, Tőzsér, Bódi – Könyves, Takács, Varga

Ez történt legutóbb:

Hozzászólások

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK