Itt vagy most

Instat – A számok bűvöletében I.rész

A most következő “cikksorozatban” a labdarúgók teljesítményeiről lesz szó, az MLSZ oldalán elérhető információk alapján, egy a száraz tényekre alapozó rangsort állítunk itt most fel, az adott értékelési szempontok szerinti top 5 került megemlítésre minden meccsen, ebből a minket érintő részeket szemezgettük ki nektek. Egy kicsit feldobandó a nehezen átlátható statisztikákat, megemlítésre kerülnek azok a labdarúgók is, akik 1-1 fordulóban teljesítettek tudásuk felett. A végén kiderül, hogy az ősz folyamán alulértékeltünk néhány játékost?

Sikeres passzok:

Az adatokat böngészve azzal kezdeném, hogy a 13. és 14. fordulókban nem volt adat, így a maradék fordulókban elért eredmények kerülnek a számolgatások középpontjába. Az ősz folyamán 3 olyan meccset sikerült találni, amelyen a ranglistán csak diósgyőri játékos volt megtalálható, volt viszont 3 olyan meccsünk is, amikor az első 5 hely egyikét sem sikerült elérni senkinek a csapatból. Ha árnyaljuk a képet, akkor azt láthatjuk, hogy 8 olyan meccs volt, amikor a mieink  közül szerepeltek többen a toplistán, 9 alkalommal pedig nem mi voltunk többségben sajnos. Külön érdekesség, hogy a Vasas ellen 5-0-ra megnyert meccsen nem található diósgyőri a toplistán, ahogy az 1. fordulóban aratott győzelmünkkor sem jegyeztek fel senkit, így tehát a fővárosiak ellen egyik meccsen sem tudtunk a passzokban dominálni. Ugyancsak 8 olyan mérkőzés volt, amikor miskolci játékos került a lista tetejére, ezt a címet több játékosnak is sikerült megszereznie. Ami viszont a legszembetűnőbb, hogy Nono az egyetlen játékos, aki egy meccsen 70-nél több alkalommal próbálkozott passzolni, erre nála 3 alkalommal is volt példa, ekkor 87/71, 77/66 illetve 76/65 passza volt sikeres (összes/sikeres). Egyedül Karan volt, aki hasonlót tudott produkálni, de ő is csak 1 alkalommal, amikor 69 kísérletből 54 jutott el a címzetthez.

Ha csak azt nézzük, hogy a listán ki hány alkalommal szerepel, akkor a következő minta rajzolódik ki: Az első helyen Dejan Karan áll 8 feljegyzéssel, őt követi Nono és Nagy Tibi holtversenyben 6 alkalommal, a dobogó aljára pedig még Tamás Márk és Eperjesi Gábor fér fel a 4 elért toplistájával szintén holtversenyben. A továbbiakban Lipták, Vela, Busai és Kocsis háromszor, Forgács és Tóth 1-1 mérkőzésen fértek a legjobb 5 közé.

Összességében megállapítható, hogy a mérkőzéseken nem mi voltunk a többet passzoló csapat. Akik mégis jó eredményt értek el a rangsorban, azok a védőink és néhány középpályás. A támadók közük senki sem került bele ebbe az összeállításba, ahogy kapus sem, pedig a Haladásnál volt arra példa, hogy Lipták elől Király Gábor happolta el a legtöbb passz címét, bár ez már legyen az ő gondjuk, emiatt talán nem fogunk nagyon bánkódni.

Érdemes megjegyezni, hogy a nem sokra tartott Nagy Tibor dobogós ebben az adatban, de a gyengének kikiáltott Tóth Barna és Forgács Dávid is felfért 1-1 alkalommal a legjobbak közé.

A következő kérdés pedig csak költői: Miért játszik egyre kevesebbet Nono, amikor neki voltak messze a legjobb mutatói ebben a nem épp elhanyagolható statisztikai adatban?

Hozzászólások

Written by 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK