Itt vagy most

Instat – A számok bűvöletében VII. rész

Elérkeztünk a cikksorozat végére. Az előző 6 rész során fény derült arra, hogy kik miben voltak a toplista élén, még ha az nem is volt 100%-ban pozitív kicsengésű. A végére maradt az a mutató, ami kevésbé mondható kategóriának, mégis talán biztonsággal lehet azt állítani, hogy 1-1- játékos teljesítményét ez az érték jellemzi a legjobban. Lássuk hát, hogy az ősz folyamán ki(k)nek sikerült a meccsenkénti rangsorban a legjobb 5 játékos közé beférkőzniük az összesített statisztika, vagyis az Instat index alapján:

Instat index:

Valószínűleg kissé csapongó lesz a következő összefoglalás, aminek az elején pár dolgot írnék általánosságban, majd néhány focistát kiemelnék egyenként. Először is a pozitívum: a 17 adattal rendelkező fordulóból 4 olyan is volt, amikor a legjobb 5 játékos a mi csapatunkból került ki. Kicsit rontja az összképet, hogy 3 olyan meccs is volt, amikor viszont nem fért oda senki a toplistára. Ahogy haladtam előre a meccseink között, sajnos be kellett látni, hogy a színvonal nem volt túl acélos, hiszen míg egy angol, vagy spanyol bajnokin a 300 fölötti instat indexek dominálnak, addig nálunk nem ez a jellemző, persze volt néhány kivétel, amikor magas pontszámot ért el valaki.

Rögtön kezdeném is egy közhellyel,ez a szezon eleji forma mítosza. Nálunk ez elég sokáig kitartott sajnos, ugyanis a 9. fordulóban volt először olyan emberünk, aki át tudta lépni a 300 pontos indexet, ami már minőségi teljesítménynek mondható, a görög csatár Nikosz ért el 304 pontot.

A szezon elejéről Busai Attilát emelném ki, hiszen az első fordulók során alig akadt olyan meccs, amikor ne jutott volna be a legjobb 5 közé. Az ősz második felében már jóval kevesebbszer ért a toplistára. Sajnos a helyzetünkről és a sorozatos bírói tévedésekről is nagyon árulkodó adat, hogy 289 ponttal több, mint a fordulók felén át ő vezette a legmagasabb indexért vívott harcot.

Érdemes lehet megemlíteni, hogy folyamatosan kapuskérdésről beszélnek a szurkolók, pedig az 1. és 3. fordulóban még Ivan Rados is képviseltette magát a listán, még ha megnyerni nem is tudta egyszer sem a versenyt. Miután Antal Botond bekerült a kapuba, 1 alkalommal ő is a top játékosok közé ért. Ezek után viszont mind a kettő portás teljesítménye visszaesett, többet nem voltak megtalálhatóak a listán, voltak hajmeresztő mutatványaik a gólvonalon.

Kisebb meglepetés lehet, hogy a folyton kritizált Szarka Ákos az első fordulóban ott van az 5. helyen, pedig az eddigi cikkekben csak az elkövetett szabálytalanságok rangsorában lehetett vele kapcsolatban bármit is mondani, úgy tűnik, hogy ritkán tud ő is hasznosan játszani.

Fontos kiemelni a spanyol légiót, gyakran találkozhatunk Nono és Vela nevével is, utóbbi gyakrabban nyújtott kiemelkedő teljesítményt a társakhoz képest, ugyanis egyiküknek sem sikerült elérni a 300-as indexhatárt az ősz folyamán, mégis az élmezőnyhöz tartoztak nem is egyszer.

A szezon folyamán pedig az is nyomon követhető volt, ahogy Ugrai Roland szárnyra kapott, az egyes fordulókban egyre jobb pontszámai mutatták a formajavulását, ő az egyetlen játékos, aki 2 alkalommal is elérte a 300-as indexet, sőt 354 pontjával az őszi versenyfutás győztese is lett. Hozzá hasonló teljesítményt nem is nagyon tudtak a társak az asztalra tenni, sok-sok ponttal elmaradva áll a következő játékos.

A végére egy kis megrovás. A Balmazújváros elleni idegenbeli meccsen senki nem jutott a legjobb 5 közé, ellenben Rácz Ferenc nagyon jó, 357-es indexet ért el, valósággal szárnyalt a miskolciakhoz képest. Az Újpest elleni meccsen ugyan az 5. helyre felkapaszkodott Nono 244 ponttal, de a listavezető Novothny Soma 349 pontot szerzett, a különbség jelentős. Illetve voltak olyan meccseink, ahol annyira alacsony volt a színvonal, hogy már 240 pont is elegendő volt ahhoz, hogy valaki az élmezőnyhöz tartozhasson.

Végezetül itt egy rangsor azokról, akik valamelyik mérkőzésen a legjobb 5 közé kerültek, hogy mely pontszámuk volt a legmagasabb:

1. Ugrai Roland 364

2. Nikolaosz Ioannidis 304

3. Busai Attila 289

4. Diego Vela 281

5. Forgács Dávid 280

5. Eperjesi Gábor 280

7. Nono Villar 279

8. Kocsis Gergő 277

9.Ivan Rados 268

10. Dejan Karan 262

11. Tamás Márk 259

12. Lipták Zoltán 258

13. Szarka Ákos 250

14. Antal Botond 244

Hozzászólások

Written by 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK