Beharangozó: Videoton – Diósgyőr

Következik a 3. tavaszi forduló a csapatok nagy részének. Aktuális ellenfelünk éppen a kivétel kategóriába tartozik, ugyanis az elmúlt héten nem játszották le a felek számára kiírt találkozót. Ez úgy gondolom, hogy jelen helyzetben nekünk kedvez. Mi már túl vagyunk két Magyar Kupa találkozón és két bajnoki fordulón, a Videoton ellenben csak egyetlen éles csatát vívott meg az éven. Mondhatni, hogy a fehérváriakkal szemben mi már belelendültünk a játékba. A hétvégén kiderül, hogy ennek bármiféle előnyét fogjuk-e tapasztalni.

A Videoton tavaly az utolsó fordulóban bukta el a bajnoki címet, a végsőkig tartó fej-fej melletti küzdelemben meglepetésre  a Budapest Honvéd csapata felülkerekedett rajtuk, így meg kellett elégedni az ezüstéremmel. Ennek a számukra kudarcnak megélt eseménynek a következménye is volt az edzőváltás. A jelen szezonban nem is megy olyan rosszul a gárdának, ott vannak a 2. helyen, mindössze 3 pont a lemaradásuk az éllovas Ferencváros mögött, viszont 1 mérkőzéssel kevesebbet is játszott le a Videoton. Amennyiben azt feltételezzük, hogy ott nyerni tudtak volna, akkor most holtversenyban az élen is állhatnának akár. De itt most nem ez a lényeg. Miként a múlt héten legyőztük a Fradit egy küzdős meccsen, ez megtörténhet akár ezen a héten is a másik állami kegyelttel. Az ősz folyamán ugyan 3-2-re nyerni tudtak a fehérváriak, viszont azon a meccsen sem mondhatnám, hogy vereséget érdemeltünk volna. A győzelem viszont nem lesz egy egyszerű feladat, ugyanis hiába játszik a Vidi is albérletben Felcsúton, az eddigi meccseik közül egyet sem vesztettek el. Jelenleg 7-3-0 a hazai mutatójuk. Impozáns mérleg, reméljük, hogy mi csak rontani tudunk majd rajta.  Gólok tekintetében sem áll rosszul aktuális ellenfelünk, otthon meccsenként 2,1 rúgott gólra csak 0,7 kapott jut, rólunk pedig már nem mondható el sajnos ilyen pozitív statisztika. Az ellenfél csapatában a télen volt némi játékosmozgás, viszont úgy gondolom, hogy nem lettek gyengébbek, egyedül az a pletyka zavarhatja meg kicsit a fejeket, miszerint az edzőjük újra a saját hazája bajnoksága felé kacsingat, onnan van egyre élénkebb érdeklődés iránta.

Mit várhatunk ellenfelünktől?

Nem kérdés, hogy a kapuban Kovácsik Ádám nevével fog kezdődni a Videoton névsora. Alapembernek számít a csapatban, teljesítményével már a válogatott kerettagságot is többször elérte, képes nagy bravúrokra, úgyhogy a nemzeti csapatban játékostársa, Ugrai Roland és a többi diósgyőri támadó nem lesz egyszerű helyzetben.

A védelem a Magyarországon jobbára megszokott, 4 emberből álló egység az ellenfelünknél is. Ebben a csapatrészben nincs hiány minőségi játékosokból, az edzőnek inkább azt lesz nehéz eldönteni, hogy kit hagyjon ki. Az nem kérdés, hogy Fiola Attila, ha egészséges, akkor a pályán lesz. A válogatottságtól visszavonuló Juhász Roland is alapember, a rutin megtestesítője a csapatnál, vezéregyéniség lehet  többek között, bár az utóbbi időkben nem a teljesítménye, hanem inkább alattomos belépői miatt lehet “közkedvelt” szurkolói körökben.  A védelemben kiadó 2 helyet pedig nagy valószínűséggel 2 légiós fogja betölteni, Nego Loic és Stopira is a gyakran a kezdők között szerepel. Illetve ha valamelyikük kiszorul, akkor ott van még a magyarított Vinícius is, aki szintén válogatott játékos.

A középpályán jobbára védekező típusú játékosok vannak, de az sem jelent gondot a Vidinek, ha előrefelé kell cserélni. Általában 3 vagy 4 játékos szerepel ezen a területen, közülük talán Varga József pozíciója a legbiztosabb. Rajta kívül a leggyakrabban Anel Hadzic jut szóhoz. A támadásokat segítendő pedig Géresi Krisztián és Pátkai Máté neve csenghet ismerősen, utóbbi képes válogatott szintű teljesítményre is, de ha rossz napot fog ki, akkor Juhászhoz hasonlóan tudja aprítani az ellenfelet is. Minőségi nevek vannak tehát a középpályán is, meglehet, hogy érdemes lenne egy olyan taktikát kieszelni, amiben a pálya közepén kellene emberfölényt kialakítani, meglőve ezzel a Fehérvár magabiztosnak tűnő játékosait.

A Videoton azon kevés csapatok egyike, akik nyíltan felvállalják a 2 csatáros klasszikus játékot. Szerintem nem kell bemutatni Danko Lazovicot, aki egy nagy fogásnak számított, amikor Magyarországra érkezett. Tény, hogy egy remek kvalitásokkal rendelkező focistáról van szó, mindemellett viszont színésznek sem utolsó…  A Fehérvár ugyebár megteheti, hogy 5 légióst állítson a kezdőcsapatába, így a másik támadó sem magyar származású, Marko Scepovic várható 11. emberként a kezdőcsapatba, aki nem mellesleg szépen termeli a gólokat, így a felforgatott védelmünknek jó lesz odafigyelni rá.

A saját portánkon söprögetve eléggé vegyes a kép. A múlt héten egy küzdős, hajtós meccsen arattunk gyönyörű győzelmet a listavezető Ferencváros ellen, végre úgy küzdöttek a srácok, ahogy azt elvárnánk tőlük. Ami viszont az érem másik oldala, hogy 3 védőnk, akik a kezdőcsapatban is helyet kaphattak volna, különböző okok miatt nem állhatnak majd Bódog Tamás rendelkezésére. Eperjesi kéztörése miatt valószínűleg még nem lesz bevethető, ahogy Brkovic sem a mérkőzés után összeszedett piros lapja miatt. Nem feledkezhetünk meg Lipták Zoltán 5 sárga lapjáról, illetve a hírek szerint Dejan Karan is sérüléssel bajlódik. Kocsis Gergő, aki esetleg tudna segíteni a védelemben, szintén összeszedte 5. sárgáját. A védelmünk tehát olyan játékosokból fog állni, akik nincsenek meccsben, és csak perememberként jönnek szóba. A középpályán és a csatársorban már kicsit jobb lesz a helyzet, kevesebb a hiányzó, így hát nekik kell igyekezni, hogy több gólt lőjenek, mint az ellenfél.

Várható kezdőcsapatok:

Videoton: Kovácsik – Fiola, Juhász, Nego, Stopira – Varga, Géresi, Pátkai, Hadzic – Lazovic, Scepovic

Diósgyőr: Antal – Nagy, Tamás, Forgács – Vela, Busai, Hasani, Shestakov, Ugrai – Ioannidis, Bacsa

Ez történt legutóbb:

Hozzászólások

Written by 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK