Itt vagy most

Beharangozó: Balmazújváros – Diósgyőr

Eltelt a szezon “legfontosabb hete”. Két sorsdöntő mérkőzésen vagyunk túl, az egyiken a kupa elődöntőt, a másikon (gyakorlatilag) a bennmaradást lett volna lehetőségünk biztosítani. Talán nem állok távol az igazságtól, ha azt mondom, többségünk már az egyikkel kiegyezett volna… Nem így alakult, de nem biztos, hogy rajtunk múlt.

Holnap azonban egy újonccal találkozunk, méghozzá gyakorlatilag egy kiesési rangadó keretében. Nem kis önkritika szükséges ahhoz, hogy egy Balmazújváros elleni meccset bármilyen tekintetben is rangadónak tituláljunk, de ha hozzátesszük, hogy idén kettőből kétszer mosták fel velünk a padlót, még azt is megkockáztatom, nem mi vagyunk a hétvége esélyesei…

Korábbi vezetőedzőnk, Horváth Ferenc egészen jó munkát végez a kisebbik hajdú-bihari csapattal: bár tökutolsók, mindössze két pontra lenne szükségük, hogy a vonal fölé kerüljenek, ráadásul gyűjtenek be komolyabb skalpokat, az ellenfelek számára kellemetlen, erőszakos, technikás játékukkal. Ha hozzátesszük, hogy ez gyakorlatilag egy NB2-es kerettel sikerül nekik, mindenképpen meglepetés az idei teljesítményük.

Más kérdés, hogy ez a “korrekt” játék az utóbbi hetekben nem feltétlenül társul eredményekkel, az előző öt bajnokijukon kikaptak a Honvéd, Videoton, Fradi hármastól, illetve két döntetlen is összejött nekik a Vasas és Paks ellen. Az elmúlt négy hazai bajnoki találkozójuk mindegyikén pontosztozkodásra került sor, az előző kettős mellett a Mezőkövesddel és a Felcsúttal is ikszeltek otthon.

 

Az újvárosi kapuban Horváth László áll majd. Megbízható teljesítményt nyújt, ráadásul a tartalék kapus, Pogacsics Krisztián is egy jó képességű hálóőr, bár vélhetően előbbi jut majd szóhoz szombaton.

A védelem szélein az ukrán Juriy Habovda, illetve a korábbi pécsi balbekk, a nigériai Eke Uzoma szerepelnek majd, közöttük a 30 esztendős Tamás László, valamint a 22 éves, a román utánpótlás válogatottba a közelmúltban behívott Rus Adrián juthat szóhoz. Persze, manapság már az egész csapat támad és védekezik is, a védelem teljesítményét talán mégis a kapott gólok száma példázza a legjobban: 37 gólt kaptak már idén, ami néggyel kevesebb, mint a mi mutatónk…

A középpályán lesz fontos hiányzója Horváth Ferencnek, Sigér Dávid ugyanis begyűjtötte ötödik sárgalapját. A két szélen az alapemberek hadra foghatók Vajda Sándor és a grúz Irakli Mausiradze személyében, a pálya közepén pedig a korábbi fradista, a fiatal Haris Attila feladata lesz, hogy csírájában fojtsa el támadásainkat. Idei teljesítménye alapján az NB1 egyik legjobb szűrője Haris, akivel kapcsolatban már egy esetleges ferencvárosi visszatérés is felmerült. A kényszerű csere megnyithatja az utat a kezdőcsapatba annak a Rácz Ferencnek, aki középpályás létére már 4 találatot jegyez idén, az elsőt fél perccel azután szerezte, hogy csereként beállt, ellenünk.

A kétfős támadósor pedig jó eséllyel házi góllövőlistát vezető, grúz Bachana Arabuli, valamint az ex-újpesti Nemanja Andric lesznek.  Arabuli bár a Honvéd elleni bajnokin csereként már kapott 24 percet, előtte két hétig a keretben sem lehetett ott sérülés miatt. Idén már 7 gólos, és mivel ellenfelünk az életéért küzd a szezon ezen szakaszában, gyakorlatilag már nincs hova pihentetni a kulcsjátékosaikat. Mindketten betaláltak Rados kapujába az első egymás elleni NB1-es bajnokink alkalmával.

A saját oldalunkon legalább akkora tétje van a szombati találkozónak, mint a kiesés elől menekülő hazaiaknál: amennyiben Bódog Tamás nem lesz képes fejben összeszedni a társaságot, belekerülhetünk egy olyan negatív spirálba, amelyből egyrészt nagyon nehéz lenne kijönni, másrészt valószínűleg már idő sem lenne rá…
Az utolsó két fordulóban – ami rohamosan közeleg – a Fradi – Vidi kettőssel találkozunk, ha ekkorra nem lesz bebiztosítva a bennmaradás, akár idén is megeshet, hogy kénytelenek leszünk más csapatok sikeréért szorítani az utolsó hetekben. Ha viszont képesek leszünk begyűjteni a három pontot, jó eséllyel 7 pontos előnyünk lenne a már vonal alatti klubokhoz képest, így méltán nevezhetjük mindkét csapat számára sorsdöntőnek a holnapi találkozót.
Dejan Karan ötödik sárgalapja miatt nem lesz bevethető.

Várható kezdőcsapatok:
Balmazújváros: Horváth – Habovda, Tamás, Rus, Uzoma – Maisuradze, Haris, Rácz, Vajda – Arabuli, Andric
Diósgyőr: Antal – Eperjesi, Lipták, Brkovic, Tamás – Vela, Busai, Kocsis, Ugrai – Ioannidis, Bacsa

Ez történt legutóbb:

Hozzászólások

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK