Itt vagy most

Apródiskola

Általában, ha szóba kerül egy jégkorongcsapat, vagy tágabban a jégkorongsport, akkor automatikusan a felnőtt csapatra, a „nagyokra” gondolunk. Hogy is tehetnénk másképp, mikor ők e sportág vitathatatlan főhősei, a jég lovagjai: kik ló helyett milliméternyi pengéken vágtáznak fejükön sisakkal, kezükben kard helyett bottal, hogy legyőzzék az ellent. Magával ragadó, látványos küzdelmeket láthat a nagyérdemű, ahol a győzelem, minden felkészülés és igyekezet ellenére, egy pillanaton múlhat. Még belegondolni is nehéz, mennyi edzés és gyakorlás szükséges ahhoz, hogy valaki profi jégkorongozóvá váljon. Adódik a kérdés: mi kell ahhoz, hogy valaki eljusson idáig?

Első és legfontosabb: kell egy csapat! A klub, főleg a nevelőegyesület, fontos szerepet tölt be minden sportoló életében. Egyfajta második otthon, ahol elsajátítják a hoki alapjait, megtanulják tisztelni az ellenfelet, örülni a sikernek és elviselni a kudarcot, s ez az a hely, ahol rálépnek arra a rögös útra, melynek végén ők is „lovaggá” válhatnak. Végigjárva az apródiskolát, az U8-as szupermini korosztálytól egészen az U20-as ifjúsági csapatig, temérdek megmérettetés és viadal vár rájuk, melyek során egyre jobb és jobb ifjú sportolók lehetnek. Van, aki gyorsabb lesz, van, aki ügyesebb, és lesz olyan is, aki erősebb bárkinél, viszont egy valamiben biztosak lehetünk: két egyforma karaktert nem fogunk találni. Aztán eljön az a pont, mikor kinövik a korosztályos bajnokságot, ki tudása, ki kora miatt, és váltani kell. Hogy pontosan merre, azt a döntést egy tapasztalt edző hozza meg. Ilyenkor egy vezető felelőssége óriási, hiszen igazi mágusnak kell lenni, csúcsos kalappal és hosszú köpennyel, hogy megválaszolja a nagy kérdést. Vajon mi szolgálja a játékospalánták fejlődését a legjobban? Megvárni míg tényleg kinövik az  utánpótlást, vagy már hamarabb vékony jégre ereszteni őket és beosztani a „nagyok” mellé?

A kérdés pont olyan egyszerű, mint mozgó lóról hátrafelé nyilazni. 18-20 éves korban még nem beszélhetünk kiforrott jégkorongozókról, ahogy jellemük, úgy képességeik is gyorsan változnak. Azonban, ha ez volt a száz forintos kérdés, akkor a következő a húszezres. Mi legyen azokkal a „harcosokkal”, akiknek korban már a felnőttek közt a helyük, de tudásuk még nem az igazi?

Ahogy Hannibál mondta egyszer: „vagy találunk ott utat, vagy építünk egyet”. Ha nincs csapat, akkor létre kell egyet hozni. Így született a jégkorongos közegben farmcsapatnak nevezett egység, mely más sportágakban tartalékcsapatként („tarcsiként”) ismert. Egy farmcsapat érdekes egyvelege egy kiképzőközpontnak, egy ismerkedési tábornak és egy karrierirodának. Itt már találunk veteránokat (légiósokat) a keretben, profi versenysorozatban mérettetik meg magukat hétről-hétre, mégis a keret magját újoncok alkotják.

Elsőre mindez jól hangzik, még sincs minden klubnak „kisöccse”. Miért? Pontosan mit nyer ezzel az anyaegyesület? Sokrétű előnyökhöz juthat, vegyük sorra ezeket:

  1. Azok a fiatalok, akik kinövik az utánpótlást, viszont a „nagycsapatban” még nem lenne helyük, játéklehetőséghez jutnak és a megtarthatók ahelyett, hogy kényszerből elengednénk őket.
  2. A klubnak hirtelen három-négy sornyi hokisra lesz szüksége, amit be kell tölteni. A saját nevelésűek mellett lehetőség nyílik olyanok megszerzésére, akik pont amiatt állnak klubváltás előtt, amit a farmcsapat léte megold.
  3. A farmcsapat – megfelelő bajnokságban nevezve – kiváló tapasztalatszerzés a pályájuk elején lévők számára, legyen az a palánkon belüli vagy kívüli dolog. Itt már valószínű, hogy a klub szerződtet néhány légióst, akiktől újfajta szemlélet és nyelvtudás sajátítható el. A jégen a felnőttek között megtanulhatják a gyors gondolkodást és találkozhatnak a hangsúlyosabb fizikai játékkal is.
  4. Egy komolyabb sérülést követő felépülés során – a fokozatosság elvét alkalmazva – a „nagycsapat” tagjai itt visszanyerhetik győztes formájukat.
  5. Végül, de nem utolsó sorban feltűnhetnek olyanok a „kiscsapatban”, akik meghálálva a beléjük vetett bizalmat, kimagasló játékukkal felhívják magukra a figyelmet és idővel bizonyíthatnak a „nagyok” között.

Mindezen jótékony hatások csak akkor juthatnak érvényre, akár egy gyógyvíz esetén, ha megfelelő környezetben, a megfelelő területen alkalmazzuk. Mit sem ér tehát a jó elgondolás, ha egy rosszul választott bajnokságban nincsenek egyensúlyban a kihívások a sikerekkel.

Épp ezért vagyunk szerencsés helyzetben, mivel egy olyan egyesületnek drukkolhatunk, amely felismerte egy farmcsapat fontosságát, és partnerre lelt a KMH Budapest (másnéven Hokiklub Budapest) képében. Az április 18-án megkötött szándéknyilatkozatot megerősítve, június végén megállapodott a két klub, hogy a következő szezonban a budapesti gárda látja el a DVTK Jegesmedvék farmcsapatának szerepét. Ahogy az a klub honlapján megjelent közleményben olvasható, többszintű együttműködésben gondolkodnak a felek, mely kiterjed az EBYSL-osztrák U20-as bajnokságra, az EUHL-ra (európai egyetemi bajnokságra), az Erste Ligára és a Tipsport Ligára (szlovák Extraligára) is. Mint már korábban írtam róla, a Jegesmedvék az Extraligában szerepelnek ősztől, melynek 15 hazai játékossal terveznek nekivágni. Előzetesen legalább 8 játékost biztosítanak a KMH Budapest Erste Ligás illetve EUHL csapatába, viszont a bajnokságok közötti fel- és visszajátszás szabályai még nem véglegesek. Erről csak a Magyar Jégkorongszövetség Szakmai Bizottságának állásfoglalása után lehet majd többet mondani.

Amit azonban biztosan tudunk az az, hogy szurkoló sejtjeink új kihívások elé néznek: miközben a Jegesmedvék a szlovák élvonalban mérkőznek majd hétről-hétre, addig a Hokiklub révén az Erste Liga eseményeiből sem fogunk kimaradni. A KMH hazai meccseit az eddig is hazai pályakánt használt Tüskecsarnokban fogja rendezni, viszont bízhatunk abban, hogy egy-egy meccset elhoznak Miskolcra is. Úgy érzem minden adott ahhoz, hogy jó idényünk legyen, csak győzzük kivárni a szeptemberi kezdőbedobást. Aki pedig a közeljövőben szeretné vitézeinket megnézni, annak ajánlom, hogy augusztus 7.-ét jegyezze fel a naptárába, ugyanis aznap este lép jégre először a csapat az extraligás Kassa elleni felkészülési találkozón.
Kép: dvtk.eu

Hozzászólások

Written by 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK