Itt vagy most

Versenysorozatok – Sorozatok versenye?

A tegnapi nap folyamán közzétették a jégkorong Magyar Kupa kiírását. A sorozatba tíz klub kapott meghívást: Fehérvár AV19, DVTK Jegesmedvék, MAC Budapest, Dunaújvárosi Acélbikák, Ferencvárosi TC, UTE, Hokiklub Budapest, Schiller-Vasas HC, DEAC és a Fehérvári Titánok. Az osztrák EBEL-ben szereplő Fehérvár, illetve a szlovák Extraligában induló MAC Budapest és a DVTK automatikusan tagja az elődöntőnek. A kiemeléssel a Fehérvár „megkapta” az első helyet, a két extraligás csapat között pedig az első három egymás elleni meccs eredménye fog rangsorolni, így ők lesznek a 2. és a 3. helyen rangsorolt csapat.

A fennmaradó negyedik hely az Erste Ligában szereplő hét csapat között fog eldőlni a liga alapszakaszában vívott első otthon-idegenben lejátszott mérkőzések alapján. A kupaselejtezőnek kinevezett bajnoki fordulók során legjobban szereplő együttes kerül majd be az elődöntőbe.

Az elődöntőket 2019. január 3-án rendezik meg a következő párosításokban:

Fehérvár AV19 – DVTK Jegesmedvék/MAC Budapest

Erste Ligás résztvevő (a selejtező győztese) – DVTK Jegesmedvék/MAC Budapest

Az elődöntők győztesei a döntőbe jutnak, melynek pályaválasztója a magasabb kiemeléssel rendelkező együttes lesz. A vesztesek a bronzmeccsen vigasztalódhatnak, ahol a házigazda a magasabban rangsorolt csapat lesz. A Magyar Kupa finálé és a bronzmeccs időpontja 2019. január 23.

Ezzel elmondhatjuk, hogy véglegessé vált az előttünk álló szezon programja. Az eddig üresen – vagy legalábbis üresebben – árválkodó naptárak megtelhetnek a jégkorongmeccsek időpontjaival és már csak annyi a dolgunk, hogy győzzük kivárni a meccseket. Azok a hokirajongók, akik ténylegesen végigbogarásszák az egyes sorozatok (Extraliga, Erste Liga, Magyar Kupa, Visegrád Kupa) menetrendjét, azonban észrevehetnek néhány érdekességet. De mielőtt konkrétan ezekre rátérnék, érdemes néhány dolgot megemlíteni.

Minden egyes versenysorozatban már jóval a szezon kezdete előtt elkészítik a versenykiírást, szabályzatokat és  annak menetrendjét. Főleg az utóbbi összerakása kihívás, mivel a csapatok létszámától kezdve, az utazások mennyiségén át, a tévés közvetítésekig nagyon sok szempont figyelembe vételével kell megtervezni. Ha ehhez hozzávesszük még, hogy az utóbbi időben egyre több liga válik nemzetközivé, akkor belátható, mennyi háttérmunka van egy bajnokság lebonyolításában.

A csapatok részéről nézve is komoly elemzések előzik meg a döntést, hogy neveznek-e egy adott ligába vagy sem. Mérlegelni kell a csapat erősségét és a bajnokság színvonalát, ugyanis ha ezek nincsenek egy szinten, akkor más után kell nézni. Ha itt megvan az egyezés, még akkor sincs nyert ügyük, ugyanis a résztvevők száma, azok elhelyezkedése (ne legyenek túl messze) és az egyéb gazdasági kérdések megvitatása sem maradhat el. Amennyiben minden megfelel, akkor benyújthatják jelentkezésüket és bízhatnak a legjobbakban.

Miért fontos mindezeket áttekinteni? Leginkább azért, mert manapság egy jégkorongcsapat több versenysorozatban indul, ahogy tették azt a Jegesmedvék a tavalyi szezonban (Erste Liga, Magyar Kupa, Visegrád Kupa, Kontinentális Kupa), melyek összehangolása sokszor nem lehetséges. Ilyenkor dönteni kell afelől, hogy melyiket preferálja az adott klub, melyik kecsegtet nagyobb sikerekkel vagy komolyabb fejlődési lehetőségekkel.

Az előttünk álló idényben a hazai csapatok három bajnokságban és három kupában fogják tiszteletüket tenni, melyek összehangolása embert próbáló feladat…illetve az lenne, ha tényleg össze kellene őket komolyabban hangolni. Ugyanis a Magyar Kupa és Visegrádi Kupa kiírása szerint egyes felkészülési és bajnoki (Erste Liga, Extraliga) mérkőzések lettek kinevezve selejtezőnek. Érdekes és frappáns megoldás egyben, azonban, ami az egyik oldalról megold egy problémát, az másfelől nézve egy másikat okozhat. Az teljesen érthető, hogy a jelenleginél több mérkőzés nehezen fér be a versenynaptárba, így arra megoldást kellett találni, hogy a meccsszám jelentős növelése nélkül tudják a kupákat megrendezni. Az is egy jó ötlet, hogy a rájátszás hangulat behozzák egy „egyszerű” bajnoki mérkőzésre. Az viszont már minimum elgondolkodtató, hogy egy ilyen többszörösen kiemelt meccsen elszenvedett vereség mennyire hátrányosan érintheti a vesztes gárdát. Aki egy ilyen alkalommal veszít, az kettő vagy akár három sorozatban is lépéshátrányba kerül ellenfelével szemben.

Nehéz kérdések ezek, melyek megoszthatják a hokis társadalmat, de a kupák kiírása végleges, ezért változtatni, amennyiben negatívak a tapasztalatok, csak jövőre lehet. Mindezek ellenére kíváncsian várom ezeket a találkozókat és remélem a mérkőzések igazolják a velük szembeni várakozásokat.

Cikkem végén pedig összegyűjtöttem néhány olyan mérkőzést, mely eredménye több sorozatban is számítani fog.

2018. 09. 21. 18:00

Pesterzsébeti Jégcsarnok FTC – Dunaújvárosi Acélbikák Visegrád Kupa alapszakasz

Magyar Kupa selejtező

Erste Liga alapszakasz

2018. 09. 23. 18:30

Újpesti Jégcsarnok

 

UTE – FTC

 

Visegrád Kupa alapszakasz

Magyar Kupa selejtező

Erste Liga alapszakasz

2018. 11. 05. 20:00 Dunaújvárosi Jégcsarnok Dunaújvárosi Acélbikák – UTE

Visegrád Kupa alapszakasz

Magyar Kupa selejtező

Erste Liga alapszakasz

 

Hozzászólások

Written by 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK