Itt vagy most

Felkészülni…vigyázz! Medve! – Tátra poharára szomjazunk

Egészen a legutóbbi időkig, ha a Tátra Kupa szóba került, úgy gondoltam rá, mintha az a hegyek titánjainak versengése lett volna. Egy megmérettetés, mely számunkra elérhetetlenül távoli, melyen csak az igazán „nagyok” vehetnek részt. A résztvevők a cseh és szlovák (egykoron csehszlovák) élvonal klubjai, valamint más európai topligák csapatai közül kerülnek ki, akik közül sokan még most is más szintet képviselnek hozzánk képest. A tudás és a hagyomány tisztelendő dolgok, s ez egy olyan esemény, ahol egyikben sincs hiány.

Az éven a házigazda HK Poprad, a cseh a HC Vitkovice és Orli Znojmo, a már egy ismerősebb HC Kosice, illetve a francia Rapaces de Gap mellett csapatunk, a DVTK Jegesmedvék is lehetőséget kap a bizonyításra. Teszi mindezt egy olyan tornán, mely a tavalyi 70. jubileumi alkalom után hetvenegyedszerre kerül megrendezésre a „zergéknél” (a poprádi klub címerállata a zerge). Ennél hosszabb történelemmel csak a svájci Spengler Kupa bír, melyet 1923-ban szerveztek meg először Davosban, hat évvel megelőzve a tátrai tornát. A hazai csapat eddig ötször (1995, 2000, 2001, 2005, 2014) hódította el a kupát, mely a felkészülési időszak egyik legrangosabb eseménye egész Európában.

Mindezek ismeretében felemelő érzés látni azt, hogy sok-sok év kitartó munkájával, a megszerzett három bajnoki címmel, mellyel jelenleg klubunk csúcstartó az Erste/Mol Liga történetében, milyen messzire jutottunk. Tátra Kupa és Extraliga. Két szó, mely számomra egyet jelent a valóra vált álmokkal. Most alkalmunk nyílik betekinteni egy eddig hiába vágyott világba és megnézhetjük hol tartunk a felkészüléssel, mire lenne ez elég a bajnokságban.  Ezért nincs más dolgunk, mint megragadni az alkalmat és kiélvezni minden pillanatát.

A Tátra Kupa menetrendje számunkra a következőképpen alakul:

2018.08.30. 16:00 DVTK Jegesmedvék – HK Poprad

2018.08.31. 19:00 DVTK Jegesmedvék – HC Vitkovice

2018.09.02 (Helyosztó) DVTK Jegesmedvék – ?

Röviden nézzük még meg, kikkel fogunk találkozni a következő néhány napban. A házigazdákról már ejtettem pár szót, így velük kapcsolatban csak néhány dolgot szeretnék még megemlíteni. A klub a szlovák Extraliga oszlopos tagja, melyet azonban még nem sikerült megnyerniük. Legsikeresebb szezonjuk holtverversenyben a 2006-os és a 2011-es évben volt, mikor bejutottak a döntőbe, ahol viszont alulmaradtak, így 2. helyezettek lettek. A tavalyi Visegrád Kupából is ismerős lehet a poprádi csapat, hiszen háromszor játszottunk egymással és mindháromszor nyertünk, sorrendben 4:3 (h.u.), 3:2 és 4:1 arányban. Szép emlékek ezek, remélem tovább folytatódik ez a jó sorozatunk.

A HC Vitkovice a cseh Extraliga tagja, melyet 1928 óta íródó történelme során kétszer, az 1951/52-es, valamint az 1980/81-es idényben nyert meg. A kék-fehérben korongozó ostravai gárda az elmúlt évtizedekben többször is a Tátra Kupán csiszolta tudását, s ha már részt vett rajta, ötször el is hódította (1968/69, 2002, 2006, 2007, 2009).

Kemény ellenfelekkel kell majd szembenézni a csapatnak és szükség lesz minden tudásukra, hogy sikerrel vegyék az akadályokat. Jó erőfelmérő lesz ez, ami sokat lendíthet a csapategységen és játékunkon egyaránt.

Mindent bele! Hajrá Miskolc! Hajrá Jegesmedvék!

Kép forrása: www.hkpoprad.sk

Hozzászólások

Written by 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK