Itt vagy most

Stabil védekezés: DVTK-Paks értékelő

Újabb hazai forduló, a régen várt keresztcsíkos mez bemutatkozása. A Paks látogat a katlanba, akik hasonló teljesítményt nyújtottak idáig, mint a Diósgyőr, ott sem lehet tehát felhőtlen az öröm. Hasonló erők találkoznak ma, kérdés, hogy a hazai pálya előnye jelent-e 3 pontot, amire olyan régen várnak a szurkolók?

IMG_1420

A Paks kezdte a mérkőzést, tőlünk szokatlan módon már a saját térfelén letámadtuk az ellenfelet. A paksiak nem is tudtak előre passzolni, ha pedig indítással próbálkoztak, azt lefülelte a diósgyőri védelem. Az első 2 perc alapján, mintha egy másik csapat védekezne a mienk helyett. Cserébe viszont az első támadásainkban nincs túl sok kreativitás, a Paks hagyja, hogy a félpálya magasságában passzolgassunk./A minimális paksi szurkolótábornál az egy főre jutó dobok száma megközelíti a drukkerekét/ Közben megszületett az első kapuralövés, egy kontra után sikerült a felső léc fölé fejelni a labdát. Ez talán kicsit megzavarta a vendégeket, ugyanis a következő percekben pontatlan játékukkal nem sikerült veszélyes helyzetet kialakítani, kissé olyan, mintha eljöttek volna az 1 pontért. Ennel ellenére csak mezőnyjáték folyik, mi sem tudunk váratlan megmozdulásokkal a kapu előterébe kerülni.
Negyed órára volt szükség ahhoz, hogy egy bedobás utáni paksi megindulást követően a vendégcsapat kiharcolja a mérkőzés első szögletét. Ennek nem volt túl sok haszna, mindössze egy újabb szögletet harcoltak ki a vendégek, ez viszont annyira gyenge lett, hogy Mihajlovic kontrát tudott vezetni belőle, de mivel egymaga akarta megoldani, így nem lett veszélyes helyzet belőle, megállítani azonban csak szabálytalanul tudták. A szabadrúgás nem volt veszélyes. A 19. percben viszont egy paksi kirúgás utáni letámadás sikeres volt, immáron a kapuhoz közelebb jöhetett a pontrúgás, Vernes viszont a keresztlécet bombázta telibe. Ezek a lehetőségek megpezsdítettél a mecset, a fiúk talán hinni keztek abban, hogy ez a meccs simán hozható, jó volt látni, hogy nyomás alá tudjuk helyezni a Paks kapuját. A vendégek láthatóan nem tudták feldolgozni az átélteket, teljesen átadták a területeket. Az első félórához közeledve alábbhagyott az a vehemencia, amivel rohamoztak a fiúk, mintha a meccs eleji jeleneteket ismételték volna, a Paks gurigázott a saját térfelén, néha eladták a labdát, de újra a mezőnyben gyűrik egymást a felek. Viszont egy dolog dolog szembetűnő, amíg mi rövid úton, sok passzal próbálunk a kapu előterébe kerülni, addig a Paks sokkal körülményesebben járatja a labdát, ezáltal jóval többet birtokolják a játékszert. A 38. percen egy gyatra paksi szögletet követően Vernes vezetett nagyszerű kontrát, már a büntetőterületen belül járt, több védőt kicselezve, amikor ketten közrefogták. A támadó elesett, a játékvezető viszont nem látott szabválytalanságot. Mindenesetre elég véleményes volt az eset… A folytatásban nagyobb helyzet nem alakult ki, mindössze 2 paksi sárgalap az, ami jelezte, hogy a vendégek nem tudnak mit kezdeni a játékunkkal és kezdik elveszteni a türelmüket.
Összefoglalva az első játékrészt, több veszélytelen paksi lehetőségre jutott kevesebb, de annál veszélyesebb diósgyőri lehetőség. Amit jó látni, hogy a védekezés kezd összeállni, nem tudnak úgy átrohanni rajtunk az ellenfél támadói, mint korábban. Vagy csak ennyire impotens a Paks?

A második játékrész diósgyőri labdatartással kezdődött, kidolgozott támadást viszont nem sikerült vezetni. Alig telt el 5 perc, máris cserélünk, Forgács helyén bemutatkozik a csapat egyik új szerzeménye, Martin Juhar. A játék pedig ott folytatódik, ahol az első félidőben abbamaradt, körülményes paksi támadásépítés után rövid idő alatt próbálunk átjutni az ellenfél térfelére, ez azonban eddig nem hozott eredményt.  Andó-Szabó spori viszont továbbra sem vett szemüveget, Mihajlovic vállal levett labdáját érzékelte kezezésnek, pedig ígéretes lehetőség is lehetett volna az eset után.  Az 57. percben hosszú idő után jutott el a Paks a kapunkig, viszont a fejes nem volt veszélyes, simán mellément. A halovány paksi lehetőségek kicsit visszarázták a csapatot a meccsbe, a stabil védekezés után átmerészkedtek a fiúk az ellenfél térfelére is, ami talán kicsit meglepő, hogy mindezt a labdával együtt tették. A támadásainkat nehezíti, hogy a bíró elvtárs nem igazán veszi észre azt, hogy a diósgyőrieket folyamatosan rángatják vissza a paksi játékosok, még egy egyszerű szabadrúgást sem fújt be. Bezzeg a paksi középpályás színészi törekvéseit tudta értékelni, szép műesést produkált a játékos. A támadásépítések azonban csak pillanatnyi feltámadás nyomai voltak, hamar visszatért az eredeti kerékvágásba a meccs. Unalmas mezőnyjáték, különösebb említésre méltó esemény nélkül. Így fordultunk rá az utolsó 20 percre. A játék képe mellett nem változott a bírói hozzáállás sem, egyértelműen a Paks volt a kedvezményezett, kaptak is jó szögből egy szabadrúgást, amit követően megszületett az első kaput eltaláló lövésük is. Mindezt 73 perc után. Talán nekik is kezd sürgősebb lenni a gólszerzés az utolsó negyedórára fordulva, ugyanis elkezdték ők is a letámadásos taktikát alkalmazni a labdakihozatalainknál. A kinyíló védelmet sikerült is átjátszani, de Tóth lövése közvetlen közelről fölé szállt. Meccslabda? Sikerült azonban támadásban maradni, ennek hozománya egy jó szögből járó szabadrúgás lett, amit Vernes végzett el, fejbelőve a sorfal egyik tagját. Az eddig viszonylag eseménytelen meccsen megélénkült kicsit a játék az utolsó 10 percre, átvettük  a kezdeményezést. Martin Juhar adott is egy remek indítást, amit lövés követett, ezt hatalmas bravúrral védte a paksi kapus. A folytatásban adódtak ugyan diósgyőri lehetőségek, ezek azonban 1-1 pontatlan passz miatt elhaltak. Az utolsó percben bemutatkozahtott a másik friss igazolás is, Szabó a pályán az utolsó percekre.
A mérkőzésen több esemény nem történt, egy gyenge döntetlennek lehettünk tanúi, ahol az ellenfelet néha a bíró is kisegítette. De végre egy olyan meccset láthattunk, ahol mi álltunk közelebb a gólszerzéshez, nem pedig ránk nézve hízelgő a döntetlen.

A mérkőzés utáni interjúban Csertői Aurél elmondta, hogy igazságos döntetlen született, arra nem tudott érdemi magyarázatot adni, hogy a csapata miért nem találta el a kaput az első játékrészben, a játékosok technikai tudását firtatta, majd hozzátette, hogy a biztonságra törekedtek a mérkőzésen.

Fernando Fernandez elmondta, hogy a Paks egy jó csapat. Úgy látta, hogy nekünk voltak nagyobb lehetőségeink, a játékosokkal elégedett volt, a múlt heti mérkőzéshez képest pedig sokat léptünk előre.
A kérdésre, hogy miért nem sikerült gólra váltani a fölényünket, úgy válaszolt, hogy ő sem tudja miért, ismét  a paksi játékosok felkészültségét emelte ki.

Hozzászólások

Written by 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK