Itt vagy most

Beharangozó: Finnország – Magyarország

Ha próbálnánk teátrálisak lenni, mondhatnánk, hogy szombaton történelmi pillanatnak lehetünk majd tanúi, a labdarúgás történetében ugyanis első alkalommal rendeznek mérkőzéseket az UEFA által újonnan életre hívott sorozatban, a Nemzetek Ligájában. A magyar válogatott Finnországgal, Görögországgal és Észtországgal került egy csoportba.

A következőkben tekintsük át, hogyan lehet a Nemzetek Ligáján át kijutni a 2020-as Európa Bajnokságra, amelynek Magyarország egyébiránt társrendezője lesz:
Az európai csapatokat a világranglistán elfoglalt helyezésük alapján négy divízióba sorolták (Az A-jelű divízióba került a tizenkét legmagasabban jegyzett válogatott, a B-be a következő tizenkettő, és így tovább, Magyarország a C csoportba került). A divíziókon belül négy csoportot alakítottak ki, közel azonos erősségű csapatokkal. A csoportok tagjai oda-visszavágós mérkőzéseket játszanak egymással, a négy csoportgyőztes pedig egy négyes döntőben mérkőzik meg a divízió – győzelemért, amely Európa bajnoki helyet jelent, így biztosítva, hogy szerényebb képességű csapatok is kvalifikálhassák magukat a kontinenstornára.

Az első ellenfelünk Finnország lesz, akikkel ezúttal nem Helsinkiben, hanem Tamperében mérkőzünk meg. (Érdekesség, hogy Tampere éppen Miskolc finn testvérvárosa.) Vendéglátóink szövetségi kapitánya, bizonyos Markku Kanerva már 2004 óta dolgozik a finn válogatottak körül, kezdetben az U21-es gárdát irányította, 2011 óta azonban az első csapatnál tölt be különböző pozíciókat. Szövetségi kapitánynak 2016-ban nevezték ki, játékos karrierjét kizárólag hazai csapatokban töltötte. A finnek utóbbi három barátságos meccsükön előbb 5-0-ra verték Máltát, 2-0-ra Fehéroroszországot majd 2-0-ra kikaptak Romániától. Utóbbi találkozóval már jó eséllyel a mieink játékstílusára próbáltak élesben felkészülni.


(Finnország – Fehéroroszország, Ratina Stadion, Tampere, 2018.06.09.)

Mit várhatunk ellenfelünktől ?

Mivel a finn válogatott nem játszik olyan sűrűn, mint a klubcsapatok, a lehetséges összeállításukkal kapcsolatban sötétben tapogatózunk, de megkíséreljük a korábbi meccseik alapján felvázolni, kikkel találhatják majd szemben magukat Kádárék szombaton.

Ami biztosnak tűnik, hogy a hazaiak kapujában a Leverkusen hálóőre, Lukas Hradecky áll majd, aki nagyjából annyira finn, mint amennyire Vinícius magyar. A 28 éves kapus Szlovákiában született.

A védelem szélein Jukka Raitala és Jere Uronen szerepelhetnek. Raitala az MLS-ben játszik, a Montreal Impact csapatát erősíti, Uronen pedig a belga Genk játékosa. Közöttük a két belsővédő a Bröndb.ynél edződő Paulus Arajuuri, valamint a svéd Hacken centerhalfja, Joona Toivio lehetnek. Arajuuri két évvel ezelőtt még Kádár Tamás csapattársa volt Poznanban, többször is korábbi védőnk szorította ki a kezdőből.

Markku Kanerva középpályája szinte mindig négy főből áll, a kvartett közepén pedig legutóbb a Tim Sparv – Glen Kamara duónak szavazott bizalmat. A Sierra leone-i Kamara ezúttal nincs ott a keretben, helyére a Tromsö 23 éves támadó középpályása, Robert Taylor – aki angol hangzású neve ellenére már Finnországban született – kerülhet, a 31 éves Sparvnak, a dán Midtjylland játékosának a helye biztosnak tűnik. A középpálya szélein a spanyolországi légiós – Sporting Gijón – Robin Lod, valamint az osztrák Admira Wacker szélsője, Pyry Soiri támogathatják majd a csatárokat.

Azokat a csatárokat, akiknek az egyik tagja jó eséllyel Rasmus Karjalainen, a másik pedig talán a legnagyobb név, Teemu Pukki lesznek. Karjalainen a finn KuPS játékosa, és bár mindössze 22 éves, idén már 15 gólt szerzett 24 bajnokin, Pukki hasonló mutatója pedig az angol másodosztályú Norwich játékosaként 2/6. A 28 éves támadó pályafutása során olyan csapatoknál fordult már meg, mint a Sevilla, a Schalke vagy a skót rekordbajnok Celtic.

A magyar válogatottnál új időszak kezdődik, végre menesztette a szövetség ugyanis Georges Leekens-t (a belga edző számára a “fogalmatlan” jelző komoly dicsérettel érne fel), a helyére pedig a Honvéddal két éve bajnoki címet szerző olasz, Marco Rossi érkezett Dunaszerdahelyről. A talján szakember szinte azonnal merészet húzott, és a szurkolók általános elégedettségére kihagyta a keretből Dzsudzsák Balázst, aki évek óta nem nyújtott értékelhető teljesítményt címeres mezben. Na persze az aktuális keret kihirdetésénél így is érhetett minket kellemetlen meglepetés, ez persze szubjektív, talán a hibát hibára halmozó Lang Ádám maradhatott volna Kolozsvárott, de a Vidi tartalék-balbekkjének, Tamás Krisztiánnak a behívása is minimum érdekes döntés (főleg annak tudatában, hogy rajta kívül az egyetlen kerettag, aki tud a védelem bal oldalán játszani, Kádár Tamás, akinek tudását vétek a szélen elvesztegetni). Akár még arra is van esély, hogy háromvédős felállással fogunk kísérletezni, ami Rossi kispesti bajnokcsapatának egyik legnagyobb erőssége volt. A középpályások között hosszú évek után újra ott találjuk a fehérvári Kovács István nevét, aki a nyári nemzetközi kupa selejtezőkön ihletett formában játszott, ő akár Tamperében is nyerő ember lehet, szintén érthetetlen – kategória viszont a kispesti Nagy Gergő behívása, még a Honvéd szurkolók is egyetértenek abban, hogy ha Rossi feltétlenül szeretett volna korábbi fővárosi csapatából meginvitálni valakit, annak sokkal inkább Gazdag Dánielnek kellett volna lennie. A támadók névsorába nehéz lenne belekötni, végre úgy tűnik, olyan szövetségi kapitány került a válogatott élére, aki nem nevek, hanem az aktuális jó forma alapján szemezgetett a csatárok közül. Amennyiben a stáb meg akarná tréfálni a finn kommentátorokat, akár egy Sallai – Szalai – Sallói támadósort is pályára küldhetnek szombat este. A csapat pénteken elindult Tamperébe, a felszállás előtt Stieber Zoltán állt a sajtó munkatársai elé, mondandójának lényegi részében a Rossival való felkészülésről beszélt, szerinte taktikailag jól felkészült a keret – mégiscsak olasz a “főnök” -, mind támadásban, mind védekezésben tisztában van valamennyi játékos a saját konkrét szerepével. A csapatkapitány Dzsudzsák hiányában az a Szalai Ádám lesz, aki két bajnokin szerzett három góljával vezeti a Bundesliga góllövőlistáját.

Várható kezdőcsapatok:
Finnország: Hradecky – Raitala, Arajuuri, Toivio, Uronen – Lod, Sparv, Taylor, Soiri – Karjalainen, Pukki
Magyarország: Gulácsi – Fiola, Vinícius, Kádár – Lovrencsics, Pátkai, Nagy Á., Kleinheisler – Stieber, Szalai, Sallai

Ez történt legutóbb:

Hozzászólások

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK