Itt vagy most

Farmcsapat akcióban – Kevésen múlott a szezonnyitó győzelem

Kellemes nyárias idő fogadta azokat a szurkolókat, akik ma délután kilátogattak a Tüskecsarnokba, az Erste Liga 2018/19-es idényének nyitómérkőzésére. A két csapat bevonulásánál a figyelmeseknek feltűnhetett, hogy a vendég bécsi együttes a tavalyihoz kerethez hasonlóan most is három sorral állt ki a találkozóra, ellenben a hazai csapat teljes létszámával, akik húsz mezőnyjátékossal és két kapussal képviseltették magukat.

A kezdőbedobást követően a vendégcsapat ragadta magához a kezdeményezést, melyet mi sem jelzett jobban, hogy gyors passzokkal kettő az egy elleni helyzetet alakítottak ki, majd ezt követően is lövéssel fejezték be támadásaikat. Hajek Márk rögtön az első percben két szép védéssel mutatkozott be a kapuban. Az első hazai lövésre a 3. percig kellett várni, mikor szélről Orbán Attila vette célba Tschrepitsch kapuját. A negyedik percben előnyhöz jutott a KMH, köszönhetően a svéd Satmarknak, akit bottal akasztásért küldtek ki két percre. Sikerült felállni, egész szépen járt a korong, de annyira azért mégsem szépen, hogy gólöröm legyen a vége. Orbán próbálkozott az előny alatt középtávolról, sajnos nem elég pontosan. Nem úgy Egyed Márk, aki a kiegészülés után megkerülve a kaput szép gólt ragasztott a kapu alsó sarkába (1-0). Ekkorra a kezdeti vendég mezőnyfölényt a hazaiak kissé pontatlan, de lelkes, hajtós játéka vette át, ami kis híján újabb gólt eredményezett. Az első sor támadótriója ugrott meg két védő ellen, sikerült szépen a kapu elé tenni a korongot, s onnan a hálóba juttatni, de a játékvezető először videóbírózást jelzett, majd egyeztetve kollégáival érvénytelenítette a gólt. Pedig jól jött volna, főleg a továbbiak fényében, ugyanis rá bő egy percre, miután a bécsiek felálltak öt az öt ellen, egy szélről bepasszolt korongot Alexander Maxa vágott be középtávolról a 9. percben (1-1). Azonban nemhogy megtörte volna, valósággal kirobbantak a hazaiak a kezdőbedobás után, és csak a szerencsén múlt, hogy nem vették vissza vezetést: Tschrepitschen már átjutott a pakk, de az utolsó pillanatban a védőknek sikerül a pattogó játékszert elütni onnan. Újabb kimaradt hazai helyzet!

Ekkor igen sok esemény zajlott a bécsi kapu előtt, ami tettekre sarkallta őket és percről percre egyre jobban visszaszorították a KMH fiataljait, majd idővel újra vendég lövéseket jegyezhettünk fel. A sok munka aztán meghozta gyümölcsét egy kiállítás formájában, Orbán ült ki kétperces elmélkedésre magas bottal való játékért. Nagy lendülettel kezdték a bécsiek az előnyt, támadásukat rövid idő alatt lövéssel fejezték be, majd a kapu előtti enyhe kavarodást Csíki zárta rövidre, mikor egyszerűen kilökte onnan az egyik makacs osztrákot. Ezután nagyobb helyzetek nélkül pergett le a büntetés további része, viszont a harmad végére még aktivizálták magukat a felek és hullámzó játék alakult ki, lehetőségekkel mindkét oldalon. A kapusok azonban a helyükön voltak és mindent hárítottak vagy a védelem segítette ki őket, így 1-1-es döntetlennel vonulhattak öltözőbe a csapatok.

A második harmadot magasabb fordulatszámon kezdték mindkét oldalon, ennek eredményeképp a kapusoknak akadt védeni valója és egészen nyílttá vált a mérkőzés. Látszott, hogy a döntetlennel nem elégszenek meg egyik kispadnál sem és igyekeztek minél hamarabb koronghoz jutni, vagy azzal minél előbb az ellenfél kapuja közelébe férkőzni. A harmad 4. percében a hazaiak cseh légiósa, Kovar lépett meg egyedül egy koronggal a szélen, lerázta védőjét, azonban picit hosszan szöktette magát, s az előtte csúszó pakkra Tschrepitsch is megindult kapujából. A kapusnak sikerült a korongot elpöckölni, eközben a két játékos összeütközött és Kovar hangos dörrenéssel a palánknak vágódott.

Ezután a hazaiak percei következtek, előbb Berendi ugrott ki ziccerben, lövés sajnos nem lett belőle, majd Köllő Roland csapott le egy a kapus által gyengén kitett korongra, amit rögtön továbbított és a lövésből csak Tschrepitschnek köszönhető, hogy nem lett gól.  A lendületet Egyed szabálytalansága töri meg, ugyanis palánkra lökte ellenfelét, amiért az új szabályok értelmében automatikusan 2+10 perces büntetés jár. Ha már előnyhöz jutottak, köszönik szépen, ki is használták a sógorok: egy középre tett korongot újfent Maxa lőtt igen nagy erővel a jobb felső sarokba (1-2). A vendéggólok egy érdekes hozadéka, hogy a bedobást követő támadásból mindig gólszerzési lehetőséget alakítanak ki a hazaiak, azonban ahogy korábban, úgy most sem lett belőle gól. Nem sokkal ezután a bécsiek 2-es mezben játszó védője Piff gondolta úgy, hogy a szabályok nem adnak elég lehetőséget a védekezésre, ezért bottal segített rá a védőmunkára. Természetesen két perc pihenő lett a jutalma, amit nagyobb nehézségek nélkül át is vészelt csapata. A kiállítás után enyhe bécsi fölény volt tapasztalható, amit egy újabb kiállítás tört meg. Miután ez is nagyobb esemény nélkül lepergett, egyenlő létszám mellett a KMH első sora – a Szappanos, Satek, Lakatos támadótrióval – szépen járatta a korongot. Sikerült is zavart okozniuk, az egyik kapu elé betett pakk pedig nem sok híján a védő Schlögl-ről pattant be, csak a kapus jó reakcióidejének köszönhették, hogy nem lett gól.

De ami nem ment szépen kidolgozva, az ment rögtönözve! Egy éppen kialakuló bécsi támadást zavart meg Godó, mikor korongot szerzett a semleges harmadban. A védővel a nyakán aztán addig lopta a távolságot, mígnem kihasználva az alkalmat, egy szép erős lövéssel fejezi be szólóját (2-2). Az utolsó percre is marad egy pár feljegyezni való esemény. A gól által megélénkült bécsiek 2,7 másodperccel a harmad vége előtt bulihoz jutottak a hazaiak harmadában, ezért lehozták kapusukat, hogy eggyel több mezőnyjátékossal támadhassanak. Az akcióból azonban nem lett semmi, mivel a bulit nem hozták el és letelik az idő. Marad a 2-2, így Duna-parti alakulatok összecsapása továbbra is döntetlenre állt.

Az utolsó harmad elején a meccs korábbi periódusaihoz intenzív, oda-vissza játék alakult ki a jégen, minden csapatrész derekasan kivette részét a munkából, így megállapíthattuk, hogy a találkozó egyik legszínvonalasabb perceit élvezhette a kilátogató néhány száz szurkoló. A KMH játékosai előbb felálltak a bécsiek harmadában, hogy aztán szép figura végén egy egész jó lövést eresszenek el, majd egy gyors támadás során egy keresztpasszt követő lövésnél Tschrepitsch lendületből nekicsúszik a kapunak, ami kimozdul a helyéről. A jó periódust egy sajnálatos esemény zárt rövidre: az eddig jól játszó Lakatos Levente ráüt az egyik bécsi kezére, aki fájdalmasan hagyja el a jeget. Az eset utáni játékmegszakításnál a bírók rövid egyeztetés után 5+20 percet, vagyis végleges fegyelmi büntetést szabnak ki. Nagyon kemény 5 perc elé néztek a srácok, hiszen az 5 perces kiállítás nem telik le akkor sem, ha az ellenfél góllal büntet. S az ellenfél büntetett… A pesti legények másfél percig állták a nyomást, mikor is Schlögl vette be Hajek kapuját (2-3). Az ezt követő szűk két percben még kétszer kapitulált Hajek, sorrendben Hiltunen és Nikita szerezték a vendég találatokat (2-5). A kiegészülés után visszatért a pontatlan hazai játék, bár az akarattal továbbra sem volt gond. A meccs második palánkra lökését az egyik gólszerző, Hiltunen követte el az 57. percben, ami szintén 2+10 perces büntetést eredményezett. Ekkor Dusan Kapusta, a KMH vezetőedzője, időt kért, hogy rendezze a sorokat és pici pihenőidőt adjon játékosainak. Az emberelőnyt azonban újfent nem sikerült góllal zárni. A kiegészülés utáni enyhe kavarodásban azonban Satek a kapu mögött korongot lopott, amit estében Szappanos elé kotort, aki közelről már nem hibázott (3-5). A hátralévő másfél perc nagyobb része a hazai harmadban telt, a vendégek okosan járatták korongot. Az utolsó másodpercekre kiszabadult a KMH, hogy a mérkőzést a semleges harmadban fejezhessék be.

Ez sajnos nem jött össze, de tanulságos mérkőzés volt. Két hasonló képességű együttes találkozott, ahol a kicsit fegyelmezettebb és kicsit pontosabb Vienna Capitals II aratott győzelmet, nem kis részben kiváló emberelőnyös játékuknak köszönhetően. Amit jó volt látni, hogy a KMH Budapest egy lelkes, sok energiával játszó csapat képét nyújtja, akik az idő múlásával – és nem kevés tapasztalat megszerzésével – egyre kellemetlenebb ellenfelei lesznek még a liga magasabbra taksált gárdáinak is. Külön öröm volt számomra, hogy olyan játékos(ok) is feliratkoztak pont- vagy gólszerzőnek, akik miskolci kötődésűek.

KMH Budapest – Vienna Capitals II 3:5 (1:1; 1:1; 1:3)

Budapest, Tüskecsarnok – Játékvezetők: Berger, Nagy. Vonalbírók: Kövesi, Kis-Király.

KMH Budapest: Hajek (Kiss B.) – Jancsó, Orbán, Kovar, Satek (1), Szappanos 1 – Csíki, Szopos (1), Godó 1, Izsák, Szűcs (1) – Lévai, Szécsi, Berendi, Németh, Vajda – Albert, Lakatos, Egyed 1, Horváth, Köllő. Vezetőedző: Dusan Kapusta.

Vienna Capitals II: Tschrepitsch (Lichtenecker) – Pelz (2), Piff (1), Hiltunen 1 (1), Maxa 2, Nikita 1 (1) – Bayer, Satmark (1), Kittinger, Ranftl (1), Schlögl 1 – Müller, Wolf, Artner (1), Hofer, Rohm – Antal, Vendis. Vezetőedző: Santeri Heiskanen.

Gólok:

  • 1:0 – 05:25, 12 Egyed (97 Szűcs)
  • 1:1 – 08:59, 77 Maxa (28 Hiltunen)
  • 1:2 – 27:28, 77 Maxa (96 Nikita, 2 Piff)
  • 2:2 – 38:34, 33 Godó (11 Szopos)
  • 2:3 – 49:06, 16 Schlögl (24 Pelz, 54 Satmark)
  • 2:4 – 50:18, 28 Hiltunen (23 Artner, 27 Ranftl)
  • 2:5 – 51:47, 96 Nikita (24 Pelz)
  • 3:5 – 58:36, 91 Szappanos (19 Satek)
Hozzászólások

Written by 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK