Itt vagy most

Beharangozó: Magyarország – Görögország

Szombaton a válogatott számára is elrajtolt az UEFA legújabb versenysorozata,a Nemzetek Ligája. Amint láthattuk, nem volt túl sikeres ez a rajt, hiszen egy olyan finn csapat győzte le Marco Rossi első meccsén a fiúkat, akik tétmérkőzésen utoljára a ’70-es években bizonyultak jobbnak 1 góllal, azóta pedig egy barátságos mérkőzésen felmutatott sikerrel büszkélkedhetnek a magyar csapat ellen. A focit viszont nem a statisztikákra hagyatkozva játsszák, ezt be is bizonyította a hazai csapat, illetve rámutatott arra, hogy van még dolga bőven az olasz trénernek a honfitársaink összerázásával.

Következő ellenfelünk pedig a csoport “favoritja”, Görögország lesz, akik 2004-ben még EB döntőt játszottak, sőt meglepetésre győzelmet is arattak a házigazda ellen úgy, hogy az azt megelőző 24 évben ki sem jutottak a tornára. Ezt a kiemelkedő eredményt azonban azóta sem tudta megismételni a görög csapat, a mostani keret vesszőfutása pedig egyenesen érthetetlen, hiszen néhány játékosuk a legjobb bajnokságokban játszhat. Mindezek ellenére nem tudnak komolyabb eredményeket elérni, az elmúlt években csak az észt, a gibraltári és a ciprusi válogatottat tudták legyőzni olyan meccseken, aminek tétje is volt. Legutolsó győzelmüket éppen Magyarország ellen szerezték meg, 2015-ben az EB utolsó selejtező körében. A folytatásban 2 győzelmet tudnak felmutatni, azokat is mindössze barátságos meccseken, a hanyatló holland csapat és Ausztrália ellen is 1 góllal voltak jobbak.
A legnagyobb különbség jelenleg a csapatok közt az első fordulóban elért eredmény. Görögország nyerni tudott az észt vendégjátékán, mi pedig csúnyán alulmaradtunk. kis érdekesség, hogy ennek ellenére a bukmékerek közül néhányan minket tartanak esélyesebbnek. Mindezt úgy, hogy a görög csapatban olyan játékosok szerepelnek, akik az Arsenal, a Napoli, a Roma, a Stuttgart, vagy éppen a Marseille csapatát erősítik. Ezzel szemben mi fel tudjuk mutatni Szalait, illetve néhány olyan játékost, aki hétről-hétre a padot koptatja valamelyik nevesebb bajnokság középcsapatában.

Mit várhatunk ellenfelünktől?

A kapuban minden bizonnyal az elmúlt mérkőzéseken pályára lépő hálóőr, Vasilios Barkas áll majd. Az AEK Athén játékosáról van szó, aki tevékenyen részt is vett a Vidi búcsúztatásában a BL-selejtező utolsó körében, a görög csapat oszlopos tagja.

A hellének talán két legnevesebb játékosa a belső védőpáros. Konstantinos Manolas és Sokratis minden héten egy komolyabb csapatnál kap rendszeresen lehetőséget, így Szalai és a többiek számára nem lesz egyszerű megbirkózni a két magabiztos játékossal. A pálya jobb szélén egy, a hazai bajnokságban szereplő rutinos játékos szerepeltetése a legvalószínűbb, Vassilios Torosidis, az AS Roma korábbi és az Olympiakos jelenlegi labdarúgója kirobbanthatatlan a kezdőből. A másik szélen egy, az előbbi triótól ismeretlenebb focista Charalampos Lykogiannis várható a kezdőbe.

A középpálya stabilitását jól mutatja, hogy általában 4-2-3-1 az a felállás, amiben pályára lép a görög csapat, így 5 játékos is befér a pálya közepére. Andreas Bouchalakis és Dimitrios Kourbelis felelhetnek a defenzívebb feladatok ellátásáért, mind a két focista 1-1- görög élcsapat játékosa. A széleken várhatóan Dimitrios Pelkas, aki szintén hazájában játszik, illetve Petros Mandalos bonthatják meg a széleket, izzasztó perceket okozva Kádáréknak. A csapatból nem hiányozhat egy karmester sem, a játékot szervezni képes Konstantinos Fortounis lehet a befutó a kezdőcsapatba. A védelemmel ellentétben, itt az összes játékos Görögországban játszik, az 5 játékost 4 élcsapat foglalkoztatja.

A csatársorban Konstantinos Mitroglou szereplése lett volna várható, ő azonban sérüléssel bajlódik, nem valószínű, hogy megkockáztatják a játékát. Helyén az AEK Athén csatára Anastasios Bakasetas juthat szóhoz, aki az észtek elleni mérkőzésen éppen Mitroglou cseréjeként lépett pályára. Így, hogy kiesett egy játékos előle a sorban, nagy esély mutatkozik rá, hogy ő kapja meg a pozíciót a kezdőrúgásnál.

A magyar csapat háza táján nem túl rózsás a helyzet. Marco Rossi mindössze 5 napot gyakorolhatott a fiúkkal a finnek elleni meccs előtt, látszott is, hogy még nincs meg az összhang mester és tanítványai között. Péntek óta nem telt el túl sok idő, néhány játékelemben remélhetőleg fel tudunk mutatni előrelépést, de túl nagy csodát felesleges várni a jelenlegi kerettől. A jelenlegi kerettől, aminek az összeállítása nem lehet egyszerű feladat, valószínűleg Rossi még most is kísérletezni fog azzal, hogy megtalálja azt a 11 játékost, akik képesek hatékonyan együttműködni a pályán és nem a pofozógép szerepét hivatottak betölteni.

Várható kezdőcsapatok:

Magyarország: Gulácsi – Fiola, Lang, Kádár – Lovrencsics, Kleinheisler, Nagy, Pátkai,  Stieber – Sallai, Szalai

Görögország: Barkas – Torosidis, Manolas, Sokratis, Lykogiannis – Pelkas, Bouchalakis, Kourbelis, Mandalos, Fortounis – Bakasetas

Ez történt legutóbb:

Hozzászólások

Written by 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK