Itt vagy most

Beharangozó: Mezőkövesd – Diósgyőr

Megyei rangadó. Egy olyan mérkőzés, ahol hagyományoktól függetlenül eldől, melyik is az a csapat, aki képes jobb teljesítményt nyújtani. Tekintettel arra, hogy a Mezőkövesd csak a közelmúltban harcolta ki az MB1-ben való részvétel jogát, előtte pedig a Diósgyőr volt a térség csapata, konkurencia nélkül,  a hétvégén maximum a pályán láthatunk harcot, a szurkolók között már kevésbé. Talán még néhány hazai szurkoló sem tudja eldönteni, hogy melyik együttes győzelmének szorítson.

A Mezőkövesd csapata az elmúlt években kiharcolta a stabil első osztályú tagságot, sőt anyagi lehetőségei lassan jobbak lesznek, mint a Diósgyőrnek. A temérdek pénz a mögöttünk hagyott években elég volt ahhoz, hogy ne a kieső zónában végezzen a csapat, még akkor is, ha sokszor rezgett a léc. Ehhez képest idén már a középmezőnyben tanyázik aktuális ellenfelünk. Nem telt még el sok forduló, a kép mégis lehet reális, ugyanis a Kövesd már találkozott több olyan csapattal is, akik az élbolyban vannak. Igaz a Debrecen elleni döntetlen kivételével kikaptak a Honvéd és a Fradi csapatától is. Ezek a vereségek azonban nem voltak megalázóak, mind a két esetben 1-1 góllal maradtak alul. 6 mérkőzés után teljesen kiegyensúlyozott a csapat, 2-2 győzelem, döntetlen és vereség áll a csapat neve mellett. Ez köszönhető annak is, hogy rendkívül stabil játékot játszik a Mezőkövesd. Talán túlságosan is a biztonsági játékról beszélhetünk. Ennek eredménye, hogy szinte mindig felállt védelemmel találják szembe magukat, hiszen a mély védekezésből nehéz a gyors támadásépítés, emiatt csak 7 gólt szereztek eddig, ami még így is jobb a mi mutatónknál, sőt, meccsenként 1 fölötti gólátlagot mutat. Ami ennél sokkal érdekesebb, hogy tavaly az egyik legtöbb gólt kapta a kisebbik borsodi csapat. Az idei évre ez változni látszik, hiszen a 2. helyen álló Honvéddal holtversenyben állnak a legkevesebb kapott gól tabellájának élén. A mostanában nem túl acélos támadósorunknak így fel van adva a lecke.

Mit várhatunk ellenfelünktől?

A kapuban minden bizonnyal Dombó Dávid kezd majd, eddig minden mérkőzésen az ő nevével kezdődött a névsor. A kevés kapott gól miatt nincs is igazán oka a vezetőedzőnek arra, hogy más játékos legyen ott a kezdő sípszónál. Egy jó képességű kapus, néha azonban vét 1-1 baklövést, ha ezt kinövi, akkor nehéz dolga lesz ellene minden csatárnak.

A csapat legnagyobb erősségének a védelem tűnik egyelőre. A gárda góljainak felét a védelem tagjai szerezték (1 öngól miatt 6 góllal számolhatunk a 7 megszerzett találatból). Mindamellett, hogy jók az előrejátékban, a fent említett 5 kapott gól nagy fejlődés tavalyhoz képest. Szinte biztos a helye az eddig 2 gólt is szerző Szalai Attilának, mellette a már szintén betaláló Pillár Róbert kaphat helyet. Rajtuk kívül kissé már változatosabb szokott lenni a névsor, a kevés bekapott találat ellenére szinte mindig változik, hogy kinek szavaz bizalmat a vezetőedző. A kiadó helyekre többen is pályáznak, közülük a legnagyobb valószínűséggel Vadnai Dániel léphet pályára, a negyedik védő Silye Erik lehet, a fiatal hátvéd többször is kapott már idén lehetőséget, hogy bizonyítson.

A középpályán elég sokat tud variálni Kuttor Attila, a Kövesd meglehetősen mély kerete lehetőséget ad számára, hogy akár minden héten más játékosokat küldjön a pályára. Ennek ellenére 3 játékos általában ott van a kezdő sípszónál a csapatban, Cseri Tamás, Szeles Tamás és Tóth Bence neve gyakran megtalálható a névsorolvasás során. Érdekes, hogy közülük ketten is már 2 sárga lapot is begyűjtöttek, a védőmunkába ők is besegítenek, aminek meg is van az eredménye. Rajtuk kívül a fiatal ukrán, Meskhi Mykhailo szerepeltetésére van nagyobb esély, aki gólt ugyan még nem szerzett, fiatal kora ellenére az ukrán élvonalból érkezett, nem árt rá is odafigyelni. A támadásépítéseket segítendő pedig Koszta Márk illhet bele a taktikába, a Honvéd nevelésű játékos tavaly Ugraihoz hasonlóan 10 lőtt góllal zárta az idényt, ami nálunk is bőven megállná a helyét.

Az egyetlen csatár valószínűleg a már három találatot szerző Stefan Drazic lesz. A szerb játékos fél éve érkezett a Mezőkövesdhez, a tavasz folyamán pont ugyanennyi gólt szerzett, igaz azt 11 meccsen, most ezt a mérleget 6 forduló alatt összehozta a Belgiumból szerződtetett támadó.

Az előző mérkőzésen a védelem már kezdett formát ölteni nálunk is, annak ellenére, hogy a széleken nem sikerül stabil megoldásra lelni, többször sikerült megakasztani a paksi támadókat, sok esetben nem lehetett látni, hogy hogyan mozgatnák ki a stabil védőket. Ennek a stabilitásnak azonban megvolt a hátulütője, mi sem tudtunk sok gyors támadást vezetni, két egyéni megmozdulásból sikerült mindössze lekontrázni a Paksot. A támadásépítés pedig ahogy láthattuk, kimerül abban, hogy körbepasszoljuk az ellenfelet, ugyanakkor nálunk is hiányoznak a védőket kimozdító, egyéni villanások, amik lehetőséget teremthetnének a csapat előtt. A mostani meccsnek viszont a tétje is nagyobb lehet, visszavágni a stadion avatóján elszenvedett vereségét!

Várható kezdőcsapatok:

Mezőkövesd: Dombó – Szalai, Pillár, Vadnai, Silye – Cseri, Szeles, Mykhailo, Tóth, Koszta – Drazic

Diósgyőr: Rados – Shestakov, Brkovic, Karan, Forgács – Hasani, Tajti, Tóth – Bacsa, Mihajlovic, Vernes

Ez történt legutóbb:

Hozzászólások

Written by 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK