Itt vagy most

Beharangozó: Budapest Honvéd – Diósgyőr

Újabb idegenbeli forduló következik, mondhatni minden diósgyőri ellensége. Egy vendégként hagyományosan gyatra mutatókkal rendelkező csapatként látogatunk Budapestre, a jelenleg még 2. pozícióban lévő Honvédhoz. Ha ennyit mondanánk a két csapat közti viszonyokról, rögtön rá is vághatnánk: Sima hazai!

Nézzük azonban meg az együttesek közelmúltban vívott meccseit. A Honvéd az elmúlt években, ha nem is élcsapattá nőtte ki magát, de egy ideje ott vannak a mezőny első felében. Ennek ellenére úgy tűnik, Diósgyőrben sikerült megtalálni a fővárosiak gyengeségeit, ugyanis legutoljára 2016 volt az az év, amikor nyerni tudott a pesti csapat ellenünk. Így már árnyaltabb a kép. Ha ettől többet nem írnék le, akkor valószínűleg mindenki átértékelné a bevezető mondatokat. Nézzük hát meg, hogy van-e erre bármilyen okunk.
A Honvéd az ezüstérmes pozíciót foglalja el 9 forduló után a tabellán. Ez még annak tükrében sem rossz, hogy a Vidi kevesebb meccset játszott és előzhet a pótlás után. Ami már szembetűnőbb, hogy már a bajnokság harmada előtt 7 pontos a hátrány a listavezető Ferencváros mögött. Olybá tűnik tehát, hogy azokon a csapatokon kívül, akik nem rendelkeznek kiemelkedő költségvetéssel, bárki meglephet bárkit. Ezt támasztja alá, hogy legutóbb képes volt kikapni ellenfelünk a Puskás AFC csapatától is, igaz ez egy idegenbeli összecsapás volt. Hazai pályán a Vidi és a Fradi elvitték a Bozsik stadionból a pontokat, a maradék 4 mérkőzést viszont behúzta a csapat.  Ami aggasztóbb, hogy ebből a 4 mérkőzésből 3 olyan is volt, ahol nem kaptak egyetlen gólt sem. A képlet eddig egyszerű: ha vezetést szerez a Honvéd, akkor nyernek, sőt gólt sem nagyon kapnak, ha ők kerülnek hátrányba, akkor könnyen demoralizálhatóak.

Mit várhatunk ellenfelünktől?

A kapuban minden bizonnyal Gróf Dávid áll majd, aki a csapat idei meccsein mindig ott volt a kezdőrúgásnál. Évek óta a fővárosiaknál játszik, képes nagy bravúrokra, egy remek képességekkel megáldott játékos. Azonban neki sem jöhet ki mindig a lépés, az alábbi videó a bizonyíték rá:

A védelem olaszos stílusban játszik, általában 3 játékos alkotja az utolsó vonalat. A kérdés csupán az, hogy kik kapják meg a lehetőséget holnap, ugyanis négyen is esélyesként jöhetnek szóba az eddigi mérkőzéseket alapul véve (ez jelenleg 3 játékosra redukálódott a hírek szerint). A legvalószínűbb, hogy Batik Bence kezd a védelem egyik szélén, míg középen a korábbi diósgyőri játékos Djordje Kamber lehet biztos megoldás. A szerb játékos eredetileg középpályásként szerepelt, azonban Marco Rossi irányítása alatt belső védő vált belőle, itt is megállja a helyét, alapember csapatában. A másik szélen Skvorc Dino juthat még szóhoz, mivel az évek óta a Honvédban szereplő Baráth úgy hírlik létszámon felülivé vált az együttesnél.

A középpálya a stabilitásról szól, ennek szellemében a mezőnyjátékosok fele itt szerepel. Minimális változtatások megtalálhatóak a fordulók között, de van néhány játékos, aki szinte állandó szereplő. Holender Filip és Heffler Tibor a két szélen igyekszik segíteni a támadásokat, az ő kezdésükre számíthatunk. A pálya közepét pedig Nagy Gergő és Gazdag Dániel bérelték ki. Ez a négy játékos eddig stabil alapemberként funkcionált, a csapat eredményei alapján nincs is ok arra, hogy miért ne kezdhetnének ellenünk a hétvégén. A támadásokat szervezendő, az 5. ember, aki még elfér a középpályán Pilik Tomas lehet. Esetleg a nemrég visszatérő Hidi Partik kezdésére van némi sansz még.

A stabilnak hangzó középpálya előtt két játékos is rohamozza majd a kapunkat, a klasszikus csatár pozíciókban Danilo és N’Gog David, a két légiós kezdése várható. Kettejük közül a brazil légiós a hatékonyabb, eddig 9 meccsen 5 gólt szerzett, kollégájának kevesebb lehetősége volt ezidáig, de a 4  mérkőzésen, ahol pályára lépett, csak szerzett ő is 1 találatot.

Hazai vizekre evezve a kilátástalanságon kívül nincs túl sok mondanivaló. Ugyan a Vidi elleni legutóbbi meccsen már láthattunk tudatos játékra utaló jeleket, a védekezés kezd összeállni, a sérülések miatt nem játszhat pár játékos, de meglehet, hogy jobb is így, mert a helyükön lehetőséget kapók jobban teljesítenek ránézésre, mint elődeik. Viszont hiába kezdünk megtanulni védekezni, a támadások építésénél vak vezet világtalant, nincs egy épkézláb ember, aki kézbe venné a dolgokat és irányítaná a csapatot, így néhány esetleges támadásépítésen, illetve 1-1 nem túl hosszú életű egyéni villanáson kívül elég veszélytelen az együttes az ellenfelek kapujára. Jól mutatja ezt a 2. legkevesebb szerzett gól is.

Várható kezdőcsapatok:

Honvéd: Gróf – Batik, Kamber, Skvorc -Holender, Nagy, Plik, Gazdag, Heffler, Danilo, N’Gog

Diósgyőr: Rados – Shestakov, Karan, Brkovic, Juhar – Tajti, Mazalovic, Márkvárt – Vernes, Mihajlovic, Makrai

Ez történt legutóbb:

Hozzászólások

Written by 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK