Beharangozó: Görögország – Magyarország

A Nemzetek Ligáját pár nappal korábban Jürgen Klopp, a tavaly Bajnokok Ligája döntős Liverpool vezetőedzője ” a legfeleslegesebb sorozatnak” nevezte. Persze, egy olyan ország képviselője, akik minden világversenynek esélyesként indulhatnak neki, soha nem fogja megérteni, miért is fontos ez a kisebb csapatoknak, akik esélyt kapnak arra, hogy azonos súlycsoportba tartozó együttesekkel mérjék össze tudásukat, és így juthassanak ki a 2020-as Európa Bajnokságra.

A harmadik és negyedik kört pedig számunkra pénteken és hétfőn rendezik, előbb Görögországba, majd Észtországba látogatunk, hogy utána egy finnek és ismét észtek elleni mérkőzéssel próbáljuk meg kvalifikálni magunkat a négyes döntőbe, ahol – csoportgyőzelem esetén – aztán jó eséllyel Szerbiával vagy Romániával játszhatnánk az EB részvételért.

Következő vendéglátónknak hozzánk hasonlóan 3 pontja van két forduló után, Észtországban tudtak 1-0 arányban nyerni, hogy aztán 2-1-re elveszítsék a budapesti találkozót, ők tehát most játszhatnak majd először hazai pályán a sorozatban. Legnagyobb hiányzójuk a sérült Torosidis mellett az a Mantalos lesz, aki az AEK Athén csapatkapitányaként gólt szerzett a Vidi ellen, a Bajnokok Ligája playoff körében is.

A görög kapuban ellenünk az AEK 24 éves hálóőre, Barkas védett, ám a vereséget követően nem lenne meglepő, ha a nála rutinosabb, 33 esztendős Napoli játékos, Karnezis juthatna szóhoz kezdőként.

Német szövetségi kapitányuk, Michael Skibbe négy hátvéddel játszatja csapatát. Itt alapesetben három embernek is bérelt helye lenne, ám ahogy korábban említésre került, a kapitány, 33 éves Olympiakos védő, Torosidis sérült, viszont a római Manolas (akit ellenünk sérülés miatt le kellett cserélni), valamint az Arsenal – bekk Papasthatopoulos szinte garantált kezdők lesznek. Mellettük a balhátvéd posztjára két játékos is eséllyel pályázhat. Skibbe döntésén múlik majd, hogy az észtek ellen szerephez jutó Lykogiannis (Cagliari), vagy az ellenünk kezdő Tzavellas (Alanyaspor) játszhat majd Athénban. Torosidist valószínűleg az AEK Athén 27 esztendős bekkje, Bakakis fogja helyettesíteni, aki az egyetlen hadra fogható jobbhátvéd a görög keretben.

A középpályás védekezésért az eddigiekben a 25 éves Olympiakos védő, Bouchalakis, valamint a vele szinte egykorú Kourbelis felelt, ő a másik görög kirakatcsapat, a Panathinaikos játékosa. Amennyiben a szövetségi kapitány változtatni szeretne a poszton, az az Alexandros Tziolis jöhet még szóba, aki pályafutása során megfordult már Németországban, Olaszországban, Spanyolországban, Franciaországban, Cipruson és Skóciában is, tehát egy különösen tapasztalt játékosról van szó. Ellene szólhat, hogy idén már 33 éves, ráadásul a szaúdi Al-Fayha csapatában edződik (vezet le éppen), ami nem tartozik a legacélosabb bajnokságok közé.

A támadások szervezése Pelkas, Fortounis és Christodolopoulos feladata lehet majd (Pelkas a PAOK, utóbbi kettő az Olympiakos játékosa). Christodolopoulos helyett vélhetően Mantalos jutott volna szóhoz, ha térdsérülése időben rendbe jön. Ők támogathatják majd tehát az egy szem csatárt, aki ezúttal minden bizonnyal a sérülése után már teljes mértékben felépült Mitroglou lesz, aki a budapesti “odavágón” csereként beállva több veszélyes helyzetet is kialakított az utolsó percekben.

A hazaiak után azonban talán nehezebb a saját várható kezdőcsapatunkat megtippelni, Marco Rossi ugyanis több újoncot behívott a keretbe, kezdve azzal a Willi Orbannal, aki egycsapásra a legértékesebb magyar játékos lett, és valószínűleg már a kezdetektől ott lesz a pályán Kádár Tamás párjaként. Annak ellenére, hogy a kapitány elmondása szerint “hülye lenne változtatni a legutóbbi kezdőn”, én várok az összeállításban meglepetést, mivel Rossi négy játékosnak is küldött meghívót korábbi csapatából, a Budapest Honvédból, ráadásul a helyszínen látta a hétvégi bajnokinkat a kispestiek ellen, a győztes gólt szerző Holender Filip debütálására jó esély mutatkozik péntek este.
A találkozó játékvezetője a német Tobias Stieler lesz. Ő vezette a mögöttünk hagyott hétvégén a Leipzig – Nürnberg mérkőzést, amelyen két válogatott játékosunk, Gulácsi és Orban csapata 6-0 arányban győzött.

Várható kezdőcsapatok:
Görögország: Karnezis – Bakakis, Manolas, Sokratis, Tzavellas – Bouchalakis, Kourbelis – Christodolopoulos, Fortounis, Pelkas – Mitroglou
Magyarország: Gulácsi – Bese, Orban, Kádár, Fiola – Kovács, Nagy Á., Kleinheisler – Sallai, Szalai, Holender

Ez történt legutóbb:

 

Hozzászólások

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK