Itt vagy most

Beharangozó: Észtország-Magyarország

A feléhez érkezett a Nemzetek Ligája sorozat csoportköre. Magyarország a harmadik helyen áll, jelentős lemaradásban az éllovas finnekhez képest, így matematikailag ugyan nyerhető a csoport, a valóságban túl sok esély nem mutatkozik erre a kimenetelre. Tehát megint csak ott tartunk, ahol eddig, kezdődhet a számolgatás. A magyarok abban az esetben, ha a válogatott kijutásának csak a lehetősége is felmerül, rögtön megtanulnak matekozni, a szomorú ebben csak az, hogy egyáltalán szükség van erre.

Következő ellenfelünk a nem túl magasan jegyzett Észtország lesz. Jelenleg ők a csoport utolsó helyén szerénykedő csapat, pontot még nem sikerült szerezniük, bár legutóbb nagyon közel álltak hozzá. Egyenlőre soros vetélytársunk a szimpatikus vesztesek közé tartozik, ugyanis mind a három eddigi összecsapásukon 1 góllal maradtak alul. Két alkalommal a finnek gyűrték le őket, illetve a görög csapat is csak nehézkesen nyert ellenük. Masszív védekezésükbe azonban 1-1 alkalommal hiba csúszott, amit a támadók már nem tudtak korrigálni, az észt csapat az egyetlen a C divízióban, akik még képtelenek voltak gólt lőni. (Ezt azért annyira nem sajnáljuk.) A nem túl komolyan vehető FIFA világranglistán is ők lógnak ki kissé a csoportból, míg a másik három együttes a 42-49-58. helyen tanyázik, ők mindössze a 98. pozícióban szerénykednek. Olyan csapatok előzik meg őket, mint például Luxemburg, Curacao, Örményország, Trinidad és Tobago. Valljuk be, ezen országok footballkultúrája még a mi gyenge szintünket sem éri el. Ráadásként egy olyan csapathoz látogatunk, akik legutóbbi 10 meccsükből 1 alkalommal hagyták el győztesen a gyepet, Litvánia ellen. Ez az egyetlen olyan meccs is, ahol 1 alkalomnál többször a hálóba találtak. lássuk hát, hogy kikkel is találjuk szembe magunkat holnap.

 

Mit várhatunk ellenfelünktől?

A kapuban az elmúlt 10 mérkőzésen 5 hálóőr kapott lehetőséget, nem volt túl nagy az állandóság. Azonban a Nemzetek Ligája eddigi összecsapásain Mikhel Aksalu védte a kaput. Aksalu a finn élvonalban játszik, egy kiesés elkerüléséért vívódó együttesben, jelenleg 2 ponttal vannak a vonal fölött. A klubcsapatában betöltött szerepe nem mondható stabilnak, ugyanis kollégájával majdnem ugyanannyi meccsen védték a kaput, harcolnia kell tehát a rendszeres játéklehetőségért.

A védelem a stabilitásra törekszik, így a mezőnyjátékosok fele ebben a csapatrészben található. Nincs viszont túlzott egység itt sem, ugyanis eddig egyetlen egy csoportmeccsen sem futott ki ugyanaz az 5 játékos a gyepre a kezdőrúgáshoz. Taijo Teniste helye tűnhet biztosnak, ő mind a három mérkőzésen kezdhetett. A Norvégiában játszó szélső hátvéd párja minden valószínűség szerint a lengyel élvonal felsőházi csapatában edződő Ken Kallaste lesz, aki szintén megkapta eddig a lehetőséget a szövetségi kapitánytól. Középen három centerhalf is helyet kap, közülük Joonas Tamm lehet az egyik, aki szintén Norvégiában játszik, igaz nem élcsapatban. A selejtezőkörben eddig két alkalommal jutott szóhoz, akárcsak a norvég másodosztályban vitézkedő Nikita Baranov. A védelem legrangosabb ligájában játszó tagja pedig Karol Mets lehet, aki a holland NAC Breda csapatát erősíti. Érdekesség, hogy Mets 9 meccse csak olyan mérkőzésen vett részt, ahol kikapott csapata.

A középpályán szintén nincs meg az állandóság, többen is vannak olyanok, akiknek csak két alkalommal szavazott bizalmat a szövetségi kapitány. Az egyik kivételt Henrik Ojamaa képezi, aki mind a 3 alkalommal pályára léphetett kezdőként. A Legnica csapatában játszó szélső valószínűleg nem lesz idén sem sikerekben gazdag, csapata ugyanis az alsóházban szerénykedik. Mellette Konstantin Vassiljev szerepelhet, aki szintén Lengyelországban játszik, azonban jó ideje a meccskeretbe sem fért be, nincs tehát játékban igazán. A csapat közepén a másik játékos Artjom Dmitrijev lehet, aki a finn élvonalban peremember egy nem túl acélos gárdánál, ritkán jut 90 perc neki is. A csapatban még egy szélső számra akad kiadó hely, ő valószínűleg Siim Luts lesz, a Teplice játékosa. Ismét egy olyan játékos, aki jóformán keretbe sem kerül, nincs tehát igazán meccsterhelés a lábában.

Az egyszem támadó személye szinte megjósolhatatlan, az eddigi 3 csoportmeccsen 3 különböző játékos jutott szóhoz, nem sok sikerrel. Legutóbb Rauno Sappinen, a holland második vonalban szereplő Den Bosch játékosa futott ki a kezdő sípszóra, aki kisebb-nagyobb rendszerességgel szóhoz is jut csapatában.

Ha a hazai pályát nézzük át, akkor, amint a beharangozó bevezető mondataiban is elhangzott, igencsak számolgatóssá kezd válni a csoportgyőzelem. A finnek már 6 pontos előnyben vannak velünk szemben, igaz ennek a fele ledolgozható a budapesti találkozón, illetve ők még 2 alkalommal játszanak a csoportfavoritnak kikiáltott Görögország ellen, mi pedig túl vagyunk a “nehéz” meccseken. A legutóbbi görögök ellen vívott meccsen a mutatott játék alapján nem volt ok szégyenkezni, a bekapott gól megfogta a csapatot, ugyanakkor a kezezésnél mi is érdemeltünk volna egy büntetőt. Rossi mesternek túl sok oka nem biztos, hogy van a személyi változtatásokra, esetleg Tallinban egy támadóbb szellemű csapat futhat ki a gyepre, hiszen az eddigiek alapján az észt csapat nem lesz túl veszélyes az előrejátékban. Fiola Attila két sárga lapja miatt nem játszhat hétfőn.

Várható kezdőcsapatok:

Észtország: Aksalu – Teniste, Tamm, Baranov, Mets, Kallaste –  Ojamaa, Vassiljev, Dmitrijev, Luts, Sappinen

Magyarország: Gulácsi, Bese, Orban, Kádár, Lovrencsics – Kleinheisler, Nagy, Kalmár – Sallai, Szalai, Varga

Ez történt legutóbb:

Hozzászólások

Written by 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK