Itt vagy most

Valóban többre hivatott ez a keret ? – 1. rész

Nehéz lenne számon tartani, hányan, hány különböző platformon nyilatkozták már le, hogy a Diósgyőr jelenlegi kerete lényegesen komolyabb játékerőt képvisel annál, mint amelyet a tabellán elfoglalt helyezése mutat.

De vajon igazuk van ? Vagy talán csak régi magyar “focibetegség”, hogy évekkel ezelőtti, éppen csak átlag-feletti teljesítménye alapján ítélünk meg egy-egy ismerős játékost ? A következőkben megkísérlünk labdarúgóink utóbbi években (néhol kicsit korábban) mutatott eredményeit látva állást foglalni abban a kérdésben, vajon valóban többre hivatott e az aktuális keretünk.

 • Ivan Rados: Ivánt mindenki miskolci, sport-kedvelő ember ismeri és szereti. Idén kilencedik éve véd Diósgyőrben egy rövid azeri kitérővel, hozzánk pedig a horvát Sesvete együttesétől érkezett. Számottevő sikert sem hazájában, sem nálunk nem tudott elérni, a Sesvetében eltöltött két szezonja közül csak az utolsót töltötte a horvát elsőosztályban, ám egyből ki is estek, liga utolsóként. Harminchárom bajnokijukból 19-et elvesztettek és 66 gólt kaptak.
 • Antal Botond: A több, mint két méteres hálóőr az NB1 legmagasabb játékosa, 2014-ben igazolt Miskolcra, előtte a Watford, Kecskemét és Kaposvár csapataiban védett. Hatszoros U20-as válogatott, leigazolásakor egynéhány szakember még azt is hangoztatta, mi talán minőségibb kapust szereztünk, mint a Ferencváros, aki ugyanebben az évben szerződtette Pécsről Dibusz Dénest. Az idő nem őket igazolta, Antal tipikus bravúrkapusként képes volt szemet gyönyörködtető védésekre ugyanúgy, mint hajmeresztő hibákra, igaz, többször hátráltatták sérülések, betegségek. A mögöttünk álló hónapokban már-már korábbi, kecskeméti formájához közelít, Andrusch József jó munkát végez Botonddal karöltve, bár tagadhatatlan, hogy még így sem sorolható az NB1 legjobb kapusai közé.
 • Bukrán Erik: 2016-ban érkezett Diósgyőrbe a korábbi angliai légiós, korosztályos válogatott kapus, Antal Botond formahanyatlása nyomán pedig sokan a kezdőbe követelték a tavalyi szezonban. Egyelőre egy NB1-es mérkőzésen jutott szóhoz, a harmadosztályban szereplő tartalékcsapatnak viszont alapembere. Annak a fakónak, amely gárda tizenhárom forduló alatt már 33 gólt kapott, csak az utolsó négy körben 14-et…
 • Nagy Tibor: Újpestről szerződtettük a nyíregyházi jobbhátvédet, 2015-2017 között szerepelt a fővárosi lila-fehéreknél. E két év alatt mindössze 25 meccset játszott, a 2016/17 és 2017/18-as szezonokban is ingázott az NB1-es első és NB3-as tartalékcsapat között.
 • Szerhij Shestakov: Az ukrán szélsővédő érdekes módon csak 20 éves korában kezdett el focizni, ráadásul első két klubja egy-egy amatőr gárda volt. A 2012/13-as szezonban igazolt első profi klubjához, Odesszába, ám nem tudott alapemberré válni az ukrán középcsapatnál (egyszer sem szerepelt az első osztályban), így alsóbb osztályokban próbált szerencsét. Innen került az Olimpik Donyeckhez, ahol már kapott élvonalbeli mérkőzést. Hatvankét tétmeccsen három gólt és két gólpasszt jegyzett, ami – offenzív játékstílusát tekintve – nem kifejezetten jó statisztika. Ott tartózkodása alatt az Olimpik a középmezőnyhöz tartozott, valamennyiszer negatív gólkülönbséggel zárta szezonjait.
 • Eperjesi Gábor: Saját nevelésű bekkünk helyzete a szurkolók többsége számára ismert, egykori korosztályos válogatott, képes átlag felett teljesíteni, de sérülései, illetve a tény, hogy a stáb jobban bízik minőséginek közel sem nevezhető légiósokban, mint tehetséges, saját nevelésű labdarúgókban, nem javít Gábor helyzetén.
 • Tamás Márk: A korábbi utánpótlás válogatott, székesfehérvári születésű hátvéd 2015 óta mondhatja magát DVTK játékosnak, három teljes szezont eltöltött már piros-fehérben. Gyakorlatilag elmondható róla, hogy néhány kisebb-nagyobb kihagyás mellett legtöbb edzőjénél alapember volt, a védelem közepén hol Lipták, hol Karan, de az is előfordult, hogy Brkovic volt a párja. De hogyan is szerepeltünk e három pontvadászatban ? Egy kilencedik és két tizedik hely a mérleg, ez utóbbi két szezonban ugyanannyi egységet gyűjtöttünk, mint a már kieső MTK – Balmazújváros kettős. A kapott góljaink száma 47, 58 és 53, és bár tudvalevő, hogy szívügye Miskolc és a DVTK, számtalan egyéni hiba tarkítja játékát.
 • Dejan Karan: 2006-óta profi labdarúgó, hazájában, Szerbiában szinte kizárólag alsóbb osztályú klubokban szerepelt (kivéve a Vojvodinát, nevelőegyesületét, amely minden évben kölcsönadta hét szezonon keresztül), azonban sehol sem volt alapember. Innen érkezett 2013-ban Kecskemétre, ahol a nevével fémjelzett védelem 51 gólt kapott, mindössze egyel kevesebbet, mint a már kieső Mezőkövesdiek mérlege. A KTE kizárása után Albániába került, a KF Tirana nevű középcsapatba, de itt sem alakultak kedvezően a játékpercei, ezért visszatért Magyarországra, Diósgyőrbe. 2016-tól tehát a DVTK játékosa, a 16/17, 17/18-as szezon gyalázatos eredményeiről már fentebb beszámoltunk…
 • Dusan Brkovic: Talán az egyetlen ember a védelemben, akinél még van reális esély arra, hogy elkapja a fonalat, ő nem is olyan régen még ugyanis alapembere volt a magyar bajnok Debrecennek, a 16/17-es idényben még a hajdúságiak legjobb játékosának is megválasztották. Már 21 évesen bemutatkozott a szerb élvonalban, a Hajduk Kula csapatában, majd a szintén élvonalbeli Smederevo szerződtette, ahol két szezon alatt 54 meccsen szerepelt. Következő állomáshelye Izrael volt, pontosabban Haifa városa, itt egy évet töltött, de alapember lévén játszhatott is 30 mérkőzésen, mielőtt Debrecenbe költözött. Január óta a DVTK játékosa, az előző félszezonban két gólja gyakorlatilag 4 pontot jelentett nekünk a kiesés elleni küzdelemben. Hajlamos hibázni, de véletlenül sem mondhatjuk róla, hogy ő a leggyengébb láncszem a védelemben.
 • Martin Juhar: Előélete alapján Brkovichoz hasonló szintű játékosnak nevezhető, profi karriere 2008-ban kezdődött, és 2017-ig felfelé ívelt pályája. Szülővárosában, Kassán ugyanis alapember volt, játékára pedig felfigyelt Csehország legsikeresebb csapata, a Sparta Praha. Szinte azonnal meg is szerezte első csehországi találatát, ám 13 mérkőzést követően aláírt a városi rivális Slaviához, ahol sokáig szinte kihagyhatatlan volt, 67 alkalommal jutott szóhoz, mielőtt a Magyarországon is megforduló Miroslav Beránek vezetőedzővel való rossz kapcsolatára hivatkozva hazatért Szlovákiába, a Zlaté Moravcébe, ahol 9 meccsen négy gólt szerzett. Diósgyőrbe szerződését megelőzően még kipróbálta magát a lengyel élvonalban, ahol szintén alapember volt, majd egy német alsóbb osztályú egyesületben. Eddigi pályafutása alapján minőségi játékos, bár a 17/18-as szezonban csak 13 mérkőzést játszott.
 • Polgár Kristóf: A fiatal szélsővédő kapcsán talán a legismertebb tény, hogy 2013 és 2015 között Liverpoolban játszott. Illetve tette volna, ha nem szakad el a térdszalagja, mely sérülést megelőzően már az első csapattal edzhetett, és ahol szép jövőt jósoltak neki a klub kötelékében. Felépülését követően hívta Egervári Sándor Diósgyőrbe, ő azonban Szombathely mellett tette le a voksát, ahol hiába játszott 42 bajnokin két év alatt, lejáró szerződését nem hosszabbították meg. A tabellán elfoglalt helyünk alapján hasonló játékerőt képviselünk, mint a Haladás, Szombathelyen viszont nem fért be a keretbe sem, ami aggodalomra adhat okot diósgyőri pályafutására tekintettel. Remélhetőleg idővel visszanyeri angliai formáját, jelenleg viszont – a stáb szerint – nem jelent azonnali erősítést.
  A teljes képhez hozzátartozik, hogy az utolsó öt bajnoki fordulóban mi kaptuk a második legtöbb gólt, szám szerint 10-et, de összességében is a harmadik, nem túl dicsőséges helyet foglaljuk el a képzeletbeli tabellán, 24 bekapott találattal.

Látható tehát, hogy az elsősorban védekezésért felelős csapatrészekben szép számmal szerepelnek olyan labdarúgók, akikről eddigi pályafutásuk alapján elmondható, hogy még a nem kifejezetten erős magyar elsőosztályban sem képesek akár csak közepes teljesítményre. Közülük néhányan évek óta Miskolcon állomásoznak, az lehet a benyomásunk, némelyeket puszta szívjóságból tart el a klub, szemet hunyva bicskanyitogatóan gyenge játékuk felett. Ugyan miért csodálkozunk, hogy évről évre csak Fortuna ment meg minket a kieséstől, és valamennyi ide érkező vezetőedző megbukik Diósgyőrben ?
(Kép: dvtk.eu)

Hozzászólások

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK